Ruotsin koronakuolemalukujen kehitys. Se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa?

Tilastotiedettä opiskelematonkin näkee allaolevasta diagrammista ihan silmämääräisesti, millainen kehitys Ruotsissa on koronakuolemalukujen suhteen. Monissa muissa Euroopan maissa tuskaillaan koronan toisen aallon takia, mutta Ruotsissa tilanne näyttää vakiintuneen alhaiselle tasolle.

Tässä linkki sivulle, josta tuo diagrammi on peräisin: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/

 

Jos ihminen ei kuole yhdestä syystä, hän kuolee toisesta syystä

Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell kertoi hiljattain haastattelussa, että suurehko kuolleiden määrä viime keväänä johtui siitä, että edeltävä flunssasesonki oli tavanomaista säyseämpi ja jätti henkiin tavallista enemmän heikkokuntoisia ihmisiä. Niinpä sitten koronaviruksella oli paljon otollisia uhreja niitettävänä.

https://yle.fi/uutiset/3-11549210

”Epidemiologin [mukaan] monet hauraat ja sairaat ihmiset, jotka olisivat olleet ensimmäisiä kausi-influenssan uhreja, menehtyivätkin nyt vasta keväällä koronaan.

– Jos moni kuolee talvella influenssaan, niin harvempi menehtyy seuraavana kesänä helleaallossa. Tällä kertaa se oli COVID-19, joka aiheutti monien kuoleman, Tegnell selvittää.

Tegnellin mukaan Euroopan tartuntatautiviraston tilastot osoittavat kausi-influenssan iskeneen Ruotsia kovemmin esimerkiksi Norjaan ja Suomeen, mikä luultavasti selittää eroja koronakuolleisuudessa maiden välillä.

Koronaepidemiaa edeltävä influenssakausi oli suhteellisen lievä myös muissa synkissä koronamaissa kuten Britanniassa, Belgiassa ja Hollannissa, Tegnell kertoo.”

Ruotsissa on pidetty ihailtavalla tavalla pää kylmänä eikä panikoitu turhan takia — toisin kuin useimmissa muissa länsimaissa.

 

Korona vs. flunssa — EU-maiden tilastolukujen vertailua

Kirjoitin jo alkukesällä koronan ensimmäisen aallon ollessa lopuillaan blogitekstin, jossa on mukana WHO:n viralliset tilastoluvut influenssakuolemista eri EU-maissa sekä Johns Hopkinsin tilastoluvut koronavirukseen kuolleista samoissa maissa. Luvuista käy selvästi ilmi, että suurimmassa osassa maista flunssa tappaa enemmän kuin koronavirus.

 

jannekejo

https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu