Rikastuisimmeko kaikki ryhtymällä suosikkikirjailijoiksi tms.?

JK Rowling on tienannut Harry Potter -kirjoillaan miljoonia. Mitäpä jos ryhtyisimme kaikki kirjailijoiksi, kirjoittaisimme suosittuja kirjoja, tienaisimme miljoonia ja eläisimme yltäkylläistä elämää? Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta.

Mitä me niillä miljoonillamme sitten ostaisimme? Ihan mitä vain kaupassa myydään. Katsotaanpa… Jos olisimme kaikki ryhtyneet kirjailijoiksi, niin kaupassa ei myytäisi mitään muuta kuin kirjoja. Tai tarkkaan ottaen koko kauppaa ei olisi olemassa, koska ei olisi kauppiaita, vaan pelkästään kirjailijoita. Ei olisi autoja, joilla kirjat tuotaisiin kirjapainosta kauppaan, koska kukaan ei työskentelisi autotehtaassa eikä autokuskina. Itse asiassa ei olisi edes tietä, jota pitkin auto ajaisi. Eikä kirjapainoakaan, sen puoleen. Olisimme kaikki kuolleet nälkään ja viluun jo kauan sitten. Hmm…

Pitäisikö tästä nyt sitten vetää se johtopäätös, että Harry Potter -kirjojen kirjoittaminen on teoreettinen mahdottomuus? Ei suinkaan. Niiden kirjoittaminen on mahdollista muutamalle harvalle, periaatteessa kenelle tahansa, mutta ei kaikille. Siinä on vissi ero.

Logiikkaa lapsille osa 1. Mikä ero: Kuka tahansa vaiko Kaikki?

 

Entä jos me kaikki rikastuisimme tekemällä eri asioita?

Entäpä jos sen sijaan, että kaikki ryhtyisivät kirjailijoiksi, tekisimme mitä erinäisimpiä asioita, tuottaisimme yhteensä kaiken mitä tarvitaan ja jokainen rikastuisi sillä omalla työllään aivan kuten JK Rowling on tehnyt? Katsotaanpa…

Menestyskirjailija tekee työtään x tuntia. Siitä hyvästä hän saa tulon, jolla hän voi ostaa tuotteet, joiden valmistamiseen toisilta on mennyt 10x tuntia. Taloudellinen menestyminen on suhteellista; hyvin menestyneellä tarkoitetaan paremmin menestynyttä. Ja ilman huonommin menestyneitä ei ole olemassa myöskään paremmin menestyneitä.

Mutta mietitäänpä vielä toistakin kautta. Maailmassa tehdään yhteensä y tuntia työtä. Jos jokainen tekisi työnsä erittäin hyvin ja tehokkaasti, niin olisiko mahdollista, että jokainen voisi ostaa työnsä tuotolla tuotteet, joiden valmistamiseen on muilta kulunut 10 kertaa niin paljon aikaa kuin kului sen tulon hankkimiseen, jolla niitä tuotteita ollaan ostamassa?

Se ei ole mahdollista, koska silloin pitäisi olla ostettavissa tuotteet, joiden valmistamiseen tarvitaan 10y työtuntia ja kuten alussa oletimme, työtä tehdään vain y tuntia. Toisin sanoen sellaista tuotemäärää ei ole olemassa ja siksi sitä ei myöskään voi ostaa.

(Toki voidaan kirjoittaa omistustodistus, jossa todistetaan tuollainen tuotemäärä ostetuksi, mutta se omistustodistus on sittenkin vain paperinpala eikä ne tuotteet, joita siinä väitetään ostetuiksi. Talvipakkasella ei paljon lämmitä A4-paperi, jossa lukee, että haltija omistaa susiturkin – niin kauan kuin sitä susiturkkia ei ole olemassa.)

jannekejo

Toisinajattelija. Blogiin on turha kirjoittaa sellaista minkä voi lukea valtamediastakin. Jos en päivän aikana ajatellut yhtään uutta ajatusta tai muotoillut vanhoja ajatuksia helpommin ymmärrettävään muotoon, pidän päivää hukkaan heitettynä. Pentti Linkolan poismenon jälkeen kutsun itseäni valtakunnantoisinajattelijaksi. Jos parempi toisinajattelija ilmaantuu, luovun ilosta kiljuen tästä tittelistä. https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/ Kirjoitukseni ovat valmiiksikeskusteltuja: olen käynyt niihin liittyvät keskustelut läpi päässäni jo ennen kirjoituksen julkaisemista. Sen takia en viitsi noita keskusteluja enää julkaisemisen takia toistaa edes yhdessä muiden kanssa. Niinpä olenkin estänyt kommentoinnin. Jos jollakulla on sellainen tunne, että hänellä on jotain mielenkiintoista sanottavaa blogitekstini aiheesta, hän voi vapaasti kirjoittaa siitä omaan blogiinsa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu