Sensuuria sananvapauden kaavussa: Kun puhutaan jostain, jätetään puhumatta jostain muusta

Taistelu yhteiskunnallisesta vallasta on ennenkaikkea taistelua ihmisten mielistä. Valta on sillä, joka pääsee muokkaamaan ihmisten maailmankuvan. Valtamedia toimii työkaluna ihmisten maailmankuvan muodostamisessa. Valta on sillä, joka hallitsee valtamediaa.

Valtamediaa käytetään estottomasti ihmisten maailmankuvan muokkaamiseen ja tätä voi kutsua propagandaksi. Vaikka valtamedian esittämät faktaväitteet olisivatkin pääosin tosia, viestitys on silti propagandaa kun asiat katsotaan ja esitetään lähestulkoon aina vallanpitäjien näkökulmasta ja kun esitettäviksi aiheiksi valitaan sellaiset aiheet, jotka eivät ole vaarallisia vallanpitäjille.

Valtamedian on siis tärkeää pitää ihmisten huomio pois sellaisista asioista, joiden käsitteleminen voisi olla vaarallista vallanpitäjille.

Niinsanotun sananvapauden vallitessa sensuuri toteutetaan vaivihkaa niin että kansa hukutetaan sellaiseen informaatioon, josta puhuminen ja jonka käsittely ei muodosta uhkaa vallanpitäjille. Kun kansa saadaan kohkaamaan muutamasta suuresta asiasta, joista uutisoidaan joka päivä aamusta iltaan, ei ihmisille jää aikaa eikä energiaa etsiä ja löytää kirjoituksia muista aiheista. Sellaisten etsiminen olisi kuin etsisi neulaa heinäsuovasta.

Muutamia esimerkkejä viime vuosien ajalta sellaisista suurista aiheista, joista on kansaa lietsottu kohkaamaan uutisoimalla päivittäin aamusta iltaan, ovat maahanmuutto ja ilmastonmuutos.

Sosiaalisessa mediassa ihmiset sitten kaiuttavat toisilleen sitä mitä valtamedia on laskenut liikkeelle. Se on toisarvoista, kirjoitetaanko somessa sen puolesta vai sitä vastaan mitä valtamedia on esittänyt. Pääasia on, että kirjoitetaan samasta aiheesta ja jätetään kirjoittamatta muista aiheista. Näin sensuuri toimii käytännössä.

Kriittiseen medialukutaitoon kuuluu tärkeänä elementtinä se, että kysyy aina, mitä jätettiin sanomatta; mistä aiheista ei puhuttu ylipäätään ja mitkä näkökulmat jätettiin valaisematta niihin aiheisiin, joista puhuttiin.

jannekejo

Ilmaisia oppitunteja, helmiä sioille. Toisinajattelija. Blogiin on turha kirjoittaa sellaista minkä voi lukea valtamediastakin. Jos en päivän aikana ajatellut yhtään uutta ajatusta tai muotoillut vanhoja ajatuksia helpommin ymmärrettävään muotoon, pidän päivää hukkaan heitettynä. Pentti Linkolan poismenon jälkeen kutsun itseäni valtakunnantoisinajattelijaksi. Jos parempi toisinajattelija ilmaantuu, luovun ilosta kiljuen tästä tittelistä. https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/ Kirjoitukseni ovat valmiiksikeskusteltuja: olen käynyt niihin liittyvät keskustelut läpi päässäni jo ennen kirjoituksen julkaisemista. Sen takia en viitsi noita keskusteluja enää julkaisemisen takia toistaa edes yhdessä muiden kanssa. Niinpä olenkin estänyt kommentoinnin. Jos jollakulla on sellainen tunne, että hänellä on jotain mielenkiintoista sanottavaa blogitekstini aiheesta, hän voi vapaasti kirjoittaa siitä omaan blogiinsa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu