Strateginen valintatilanne: Maksammeko tulevaisuudessa mieluummin terveydenhuollosta vaiko poikkeustilasta?

Ennemmin tai myöhemmin poliittisten päättäjien on alettava miettiä tulevaisuuteen valmistautumista eikä pelkästään käsillä olevan poikkeustilanteen hanskaamista.

Kun tulevaisuutta mietitään, on analysoitava, miksi tänä talvena jouduttiin poikkeustilaan ja kärsimään siitä koituvista kustannuksista sekä miten tämä voitaisiin välttää tulevaisuudessa.

Poikkeustila johtui riittämättömästä sairaanhoitokapasiteetista

Kun mietitään, mitä tapahtui ja miksi, kannattaa palauttaa mieliin se millä poikkeustilatoimenpiteitä alun alkaen perusteltiin.

Perusteluna oli se, että pyritään välttämään tilannetta, jossa jollakin yhdellä hetkellä olisi enemmän sairaalahoitoa tarvitsevia kuin on sairaalakapasiteettia.

Tuon takia tartuntojen leviämistä pyrittiin hidastamaan poikkeustilatoimepiteillä — hyvin ymmärtäen, että epidemian hidastaminen tarkoittaa samalla sen pitkittämistä.

Mitä parempi sairaanhoitokapasiteetti, sitä vähemmän tarvetta poikkeustilalle

Palataan nyt tuohon alkuperäiseen perusteluun ja huomataan, että siinä on mukana sellainen muuttuja kuin sairaalakapasiteetti. Jos siis tuota kasvatetaan, vähenee tarve poikkeustilatoimenpiteille.

Tuo on arvokas tieto tulevaisuuteen varautumisessa. Jos vahvistamme terveydenhuollon ja sairaanhoidon kapasiteettia, tarve turvautua poikkeustilatoimiin tulevaisuudessa vähenee — siitäkin huolimatta, että virusepidemioita tulee jatkossakin.

Kumpaan mieluummin käytämme rahaa: Terveydenhuollon vahvistamiseen vai poikkeustilan aiheuttamien tappioiden korvaamiseen?

Edellämainitun pohjalta on ihan aiheellista kysyä, eikö tulisi halvemmaksi käyttää rahaa terveydenhuollon vahvistamiseen sen sijaan että käytämme rahaa poikkeustilatoimenpiteiden aiheuttamien taloudellisten tappioiden korvaamiseen?

Tuollaisella terveydenhuollon vahvistamisella olisi ilahduttavia ”sivuvaikutuksia” ihan koronavirusepidemian ulkopuolellakin: esimerkiksi hoitojonoista päästäisiin eroon. Lisäksi tarjoutuisi entistä enemmän työpaikkoja ja toimeentuloa niin hoitajille, lääkäreille kuin sairaaloiden rakentajillekin sekä kaikelle muulle henkilökunnalle, mitä tuossa tarvitaan…

Tämä olisi mielestäni mitä järkevin tapa kylvää ne kymmenet miljardit eurot kiertoon, joita joka tapauksessa ollaan nyt tuuppamassa ”markkinoille”.

jannekejo

Toisinajattelija. Blogiin on turha kirjoittaa sellaista minkä voi lukea valtamediastakin. Jos en päivän aikana ajatellut yhtään uutta ajatusta tai muotoillut vanhoja ajatuksia helpommin ymmärrettävään muotoon, pidän päivää hukkaan heitettynä. Pentti Linkolan poismenon jälkeen kutsun itseäni valtakunnantoisinajattelijaksi. Jos parempi toisinajattelija ilmaantuu, luovun ilosta kiljuen tästä tittelistä. https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/ Kirjoitukseni ovat valmiiksikeskusteltuja: olen käynyt niihin liittyvät keskustelut läpi päässäni jo ennen kirjoituksen julkaisemista. Sen takia en viitsi noita keskusteluja enää julkaisemisen takia toistaa edes yhdessä muiden kanssa. Niinpä olenkin estänyt kommentoinnin. Jos jollakulla on sellainen tunne, että hänellä on jotain mielenkiintoista sanottavaa blogitekstini aiheesta, hän voi vapaasti kirjoittaa siitä omaan blogiinsa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu