Tuleeko QAnonista uusi kätevä natsikortti?

Ihan aluksi haluaisin mainita pari seikkaa, ettei tätä ymmärrettäisi liian pahasti väärin.

Ensinnäkin, en ole QAnoniin tutustunut ”hevosen suusta” eli en ole QAnonin nettisivuilla käynyt (jos sellaisia onkaan; en tiedä) enkä näin ollen tietenkään fanita QAnonia. Mutta valtamedian ja somen otsikoista olen saanut jotain viitteitä siitä, mistä suurin piirtein saattaisi olla kyse.

Toiseksi, en kannata natsismia ollenkaan. Minusta ihmisiä ei pidä tuhota heidän ihonvärinsä, kansallisuutensa, etnisen taustan, uskonnollisen vakaumuksen, seksuaalisen suuntautuminen tai muun näihin rinnastettavissa olevien seikkojen perusteella. En ylipäätään kannata identiteettipolitiikkaa. Politiikan pitää minun mielestäni käsitellä ihmisten välisiä suhteita eikä ihmisiä. Haluaisin, että mediassa puhuttaisiin politiikasta eikä poliitikoista, mutta se taitaa nykyään olla aika turha toivo, kun käytännössä kaikki äänikynnyksen ylittäneet puolueet ovat yksimielisiä liki kaikesta oleellisesta ja muista puolueista ei medioissa hiiskahdetakaan.

Vladimir Lenin: ”Paras tapa kontrolloida oppositiota on johtaa sitä”

Onko maailmassa olemassa salaliittoja? Ehkä on, ehkä ei. Jos on, niin mikä olisi paras tapa estää salaliittoa tulemasta paljastetuksi? Se, että lasketaan liikkeelle kokonaisen tsunamin verran aivan järjettömiä salaliittoteorioita. Silloin jokainen salaliittoon uskova näyttäytyy naurettavana eikä kukaan maineestaan tarkka ihminen halua tunnustaa uskovansa mihinkään salaliittoteoriaan — olipa se järkevä tai ei.

Mikä taho on QAnonin takana?

Sitä ei tiedetä ja tämä on tärkeä tieto. Eli tuo tarkoittaa, että on tärkeää huomata, että tuota ei tiedetä.

Esimerkki eilisestä blogistani

Eilisen blogini keskusteluketjussa muuan vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin perehtynyt kommentaattori kommentoi jotain ja välittömästi siihen tuli vastaukseksi toisen kommentaattorin kommentti, jossa siteerattiin jonkun valtamediassa esiintyneen informaatiovaikuttamiseen erikoistuneen tietokirjailijan lausuntoa, jonka mukaan QAnonissa on viime aikoina alkanut näkyä myös vaihtoehtoisia hoitomuotoja kannattavia henkilöitä. Eipä siinä kommentissa juuri muuta sanottukaan, vaan tuon ajateltiin ilmeisesti riittävän ja juuri tämä sai minut miettimään ja antoi inspiraation tähän blogikirjoitukseen.

Uusi natsikortti

Vastasin tuohon kommenttiin sanantarkasti näin:

QAnonista näyttää olevan tulossa voimakas ase virallisen totuuden puolustajille. Aina kun esiin nousee jokin virallisen totuuden kyseenalaistava näkemys, se tarvitsee vain assosioida QAnoniin ja sen jälkeen voidaan lyödä QAnon-kortti pöytään. End of discussion.

QAnon palvelee virallisen totuuden puolustajia

Tuossa yllä lainatussa pätkässä on asian ydin. Kun QAnon on ensin saatu demonisoitua ja suuri yleisö on saatu uskomaan, että QAnon on foliohattuhuuhaata tai vielä pahempaa, sen jälkeen voidaan mikä tahansa epämiellyttävä näkemys torpata assosioimalla se QAnoniin. Tarvitsee vain muutamalla kourallisella nimimerkkejä mennä hehkuttamaan kyseistä mielipidettä QAnoniin ja sen jälkeen voidaan käyttää QAnon-korttia tuon mielipiteen tukahduttamiseksi ottamatta edes ollenkaan kantaa sen sisältöön. Kätevää!

Mustavalkoajattelijoille vielä rautalangasta

Lopuksi vielä odotettavissa olevien väärinkäsitysten ennaltaehkäisemiseksi: Se, että kaikki QAnonissa esitetty ei välttämättä ole huuhaata, ei suinkaan tarkoita sitä, että kaikki QAnonissa esitetty on ehdottomasti paikkansapitävää. Koettakaa ymmärtää, että muitakin vaihtoehtoja on.

jannekejo

https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu