Viisi tapaa suhtautua ilmastonmuutokseen

Ensimmäinen tapa on olla uskomatta, että ilmastonmuutosta on tapahtumassa. Tällä tavalla ajattelevat ihmiset leimataan tietämättömiksi ja ymmärtämättömiksi hölmöiksi.

Toinen tapa on uskoa, että ilmastonmuutos on tapahtumassa mutta että se ei johdu ihmisen toimista. Tällä tavalla ajattelevat leimataan tietämättömiksi ja ymmärtämättömiksi hölmöiksi.

Kolmas tapa on ajatella, että ilmastonmuutos on tapahtumassa ja että se johtuu ihmisen toimista mutta että siitä huolimatta ei kannata muuttaa kehityksen suuntaa. Tällä tavalla ajattelevat leimataan vastuuttomiksi ja vaarallisiksi. Veikkaan, että tällä tavalla ajattelevia ei ole valtavan paljon ja heistäkin moni arastelee kertoa sitä suoraan ja teeskentelee mieluummin ajattelevansa tavalla 2.

Neljäs tapa on ajatella, että ilmastonmuutos on tapahtumassa ja että se johtuu ihmisen toimista ja että asiaa pitää tutkia lisää, siitä pitää keskustella, sen tiimoilta pitää kokoustaa ympäri maailmaa ja antaa pontevia julkilausumia ja sopia ankarista päästörajoituksista ja muista toimenpiteistä. Mutta oikeasti jätetään tekemättä ne teot, jotka saattaisivat hiilidioksidipäästöjä pienentää. Niinsanotut talouden realiteetit estävät sellaisten tekemisen. Tämä porukka on valtavirtaporukkaa ja leimaa itsensä vastuullisiksi ja tieteellisiksi.

Viides tapa on ajatella, että ilmastonmuutos on tapahtumassa ja että se johtuu ihmisen toimista ja nyt pitää välittömästi ryhtyä dramaattisiin toimenpiteisiin hiilidioksidipäästöjen rajoittamiseksi jopa talouden realiteeteista taikka eri maissa vakiintuneista elämäntavoista piittaamatta. Tämä porukka leimataan joko vaarallisiksi vallankumouksellisiksi keskusjohtoisiksi ituhippianarkisteiksi tai sitten epärealistisiksi idealisteiksi. Heitä suositellaan joko pamputettavaksi ja kaasutettavaksi sen verran ankarasti, että oppivat olemaan rettelöimättä tai sitten suositellaan, että antaa heidän olla tottelemattomia ihan rauhassa, sillä kyllä he siitä kohta laantuvat omia aikojaan kun koittaa opintolainan takaisinmaksun aika tms. tavanomaisen arkielämän realiteetit.

Ja mitä tulee tapahtumaan?

Näillä näkymin vaikuttaa siltä, että kaikki jatkuu kuten ennenkin. Nelosryhmä pitää kokouksia, antaa julkilausumia ja sopii tavoitteista, mutta reaalimaailmassa kaikki jatkuu kuten ennenkin: business as usual.

Ainoa muutoksen mahdollisuus on se, että viitosryhmä saa niin huomattavan määrän ihmisiä mukaan toimintaansa, että poliitikoiden pitää alkaa ottaa se huomioon ja ryhtyä ihan oikeasti tekemään jotain. Mutta se ei tunnu todennäköiseltä.

Minä itse muuten kuulun kakkosryhmään. Vaikka en usko ihmisen toimien aiheuttavan ilmastonmuutosta, tiedän ihmisen aiheuttavan toimillaan paljon muuta vahinkoa ympäristölle. Jätteiden määrä kasvaa niin maalla kuin merelläkin eikä tähän saada muutosta kierrätyksellä eikä ympäristöystävällisemmällä teknologialla niin kauan kuin vallitseva kulttuuri vaatii kulutuksen maksimoimista.

Siihen kulttuuriin taas tuskin saadaan muutosta aikaiseksi muuten kuin yllämainitulla tavalla eli viitosryhmän voimakkaalla kasvulla ja siitä seuraavalla yhteiskuntajärjestelmämuutoksella. Mutta kuten sanottu, en pidä sitä toistaiseksi todennäköisenä. Pitänee odottaa siihen asti että ”Siperia opettaa” eli tulee pää vetävän käteen. Kun riittävän moni menettää taloudelliset mahdollisuutensa osallistua kulutuskulttuuriin, sen kulttuurin palvominen saattaa loppua.

jannekejo

https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu