Voisimmeko kaikki myydä suuremmalla summalla kuin ostamme?

Kuten tunnettua, yksittäinen ihminen voi rikastua niin että myy suuremmalla summalla kuin ostaa. Porvarillinen taloustiede hyppää tästä siihen johtopäätökseen, että kaikki voivat rikastua kunhan vain jokainen myy suuremmalla summalla kuin ostaa.

Jo pikainenkin analyysi osoittaa tuollaisen johtopäätöksen harhaiseksi – suoranaiseksi loogiseksi mahdottomuudeksi.

Osto ja myynti ovat yksi ja sama tapahtuma

Kun yksi ostaa, toinen myy. Kyseessä on yksi ja sama vaihtotapahtuma, ei kaksi eri tapahtumaa. Se, että tuolla tapahtumalla on kaksi eri nimeä – osto ja myynti – johtuu siitä, että tapahtumaan osallistuu kaksi osapuolta, joilla kummallakin on oma näkökulmansa tuohon vaihtotapahtumaan. Se osapuoli, joka antaa rahaa, kutsuu tuota vaihtotapahtumaa ostoksi ja se osapuoli, joka vastaanottaa rahaa, kutsuu tuota vaihtotapahtumaa myynniksi. Kyseessä on silti yksi ja sama vaihtotapahtuma.

Ostosumma ja myyntisumma ovat sama summa

Ostaja maksaa saman summan jonka myyjä vastaanottaa maksuna. Kyseessä on sama raha.

Kaiken kaikkiaan ostoja tehdään samalla summalla kuin myyntejä

Koska jokaisessa vaihtotapahtumassa erikseen ostosumma on sama kuin myyntisumma, on selvää, että kaikissa vaihtotapahtumissa yhteensä ostosummien summa on sama kuin myyntisummien summa.

Näin ollen ostoja tehdään kaiken kaikkiaan samalla summalla kuin myyntejä.

Emme voi kaikki myydä suuremmalla summalla kuin ostamme

Koska ostoja tehdään kaiken kaikkiaan samalla summalla kuin myyntejä, on selvää, ettemme voi kaikki myydä suuremmalla summalla kuin ostamme. Jos niin tekisimme, myyntejä tehtäisiin kaiken kaikkiaan suuremmalla summalla kuin ostoja ja kuten olemme edellä nähneet, näin ei tapahdu eikä voi tapahtua.

Yhden ylijäämä on toisten alijäämä

Jos siis joku myy suuremmalla summalla kuin ostaa, on joidenkin toisten ostettava suuremmalla summalla kuin myyvät. Ylijäämä ja alijäämä ovat saman kolikon kaksi puolta.

On harhaanjohtavaa hurskastelua syyllistää alijäämää tehneitä tahoja samalla kun ylistetään ylijäämää tehneitä tahoja. Mutta vaikka sellainen on harhaanjohtavaa, se ei ole turhanaikaista, koska sillä saavutetaan tietty tavoite – nimittäin juurikin se harhaanjohtaminen. Tärkeää olisi se, että jokainen ymmärtäisi, kenen etua tuollainen harhaanjohtaminen palvelee ja kenen kustannuksella.

jannekejo

Toisinajattelija. Blogiin on turha kirjoittaa sellaista minkä voi lukea valtamediastakin. Jos en päivän aikana ajatellut yhtään uutta ajatusta tai muotoillut vanhoja ajatuksia helpommin ymmärrettävään muotoon, pidän päivää hukkaan heitettynä. Pentti Linkolan poismenon jälkeen kutsun itseäni valtakunnantoisinajattelijaksi. Jos parempi toisinajattelija ilmaantuu, luovun ilosta kiljuen tästä tittelistä. https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/ Kirjoitukseni ovat valmiiksikeskusteltuja: olen käynyt niihin liittyvät keskustelut läpi päässäni jo ennen kirjoituksen julkaisemista. Sen takia en viitsi noita keskusteluja enää julkaisemisen takia toistaa edes yhdessä muiden kanssa. Niinpä olenkin estänyt kommentoinnin. Jos jollakulla on sellainen tunne, että hänellä on jotain mielenkiintoista sanottavaa blogitekstini aiheesta, hän voi vapaasti kirjoittaa siitä omaan blogiinsa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu