Vuoden kestänyt vallankaappaus päättynyt Boliviassa. Kansa äänesti itselleen sosialistisen presidentin ja demokratia palaa.

Vuosi sitten USA masinoi Boliviassa oikeistolaisen vallankaappauksen sen jälkeen kun sosialisti (ihan oikea sosialisti eikä sosialidemokraatti) Evo Morales oli valittu jatkokaudelle presidentinvaaleissa.

Movimiento al Socialismo -puolueen johtaja Evo Morales, maan historian ensimmäinen alkuperäisväestöön kuuluva presidentti, oli ollut maan presidentti vuodesta 2006 asti ja tänä aikana köyhyys maassa ja kansan parissa oli vähentynyt huomattavasti muun muassa sen ansiosta, että maan luonnonvarat oli otettu kansainvälisiltä liikeyrityksiltä koko kansan haltuun.

Bruttokansantuote per nenä kolminkertaistui Moralesin presidenttikaudella. Äärimmäinen köyhyys väheni 38 prosentista 15 prosenttiin ja lievempi köyhyys puolittui.

Bolivialla on maailman toiseksi suurimmat litium-varannot ja litium on aine, jota tarvitaan esimerkiksi sähköautojen akkujen valmistuksessa. Bolivia oli tehnyt sopimuksen saksalaisen yrityksen kanssa maan litium-varantojen hyödyntämisestä hiukan ennen kuin presidentti Morales syöstiin vallasta laittoman vallankaappauksen avulla vuosi sitten.

Nyt Boliviassa on pidetty presidentinvaalit ja voittajaksi tuli jo heti ensimmäisellä kierroksella Moralesin puoluetoveri, Movimiento al Socialismo -puolueen Luis Arce, joka oli jo aiemmin Moralesin hallinnossa kehittämässä maan taloutta.

Evo Morales on jo ilmoittanut palaavansa Boliviaan ennemmin tai myöhemmin.

Ei siis onnistunut vallankaappaus Boliviassa vuotta pidempään eikä Venezuelassa senkään vertaa.

 

The coup didn’t take: Socialists’ victory in Bolivia shows more unity than foreign meddlers would like

Exiled Bolivian President Morales vows to return to country ‘sooner or later’ after socialists’ election win

jannekejo

https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu