Yhteiskunnallisen jankuttamisen FAQ

Olen kirjoitellut tällä palstalla kymmenisen vuotta ja sen kautta olen oppinut jotain. Yksi keskeinen asia, jonka olen oppinut, on että yhteiskunnallinen keskustelu ei etene. Keskustelijat eivät ota onkeensa esitetyistä argumenteista, vaan jatkavat samojen argumenttien jankuttamista taas ja taas.

Yksi minua kiehtova asia on se kapitalistisen talouden analyysi, jonka Karl Marx esitti Pääomassa noin 150 vuotta sitten. Siinä hän kumosi monia sellaisia virheellisiä argumentteja, joita kapitalismin puolustajat esittivät 1800-luvun alkupuoliskolla. Mutta — vaikka Pääoma on historian toiseksi luetuin kirja — yhä vielä tänäänkin netissä törmää päivittäin niihin samoihin argumentteihin, jotka kumottiin jo 150 vuotta sitten. Aivan kuin mitään keskustelua kapitalistisesta talousjärjestelmästä ei olisi koskaan käytykään. Mainitsen tämän vain yhtenä esimerkkinä yhteiskunnallisesta keskustelusta ylipäätään; tämän tekstin aiheena ei ole kapitalismi, sosialismi tai marxismi.

Ihminen on sosiaalinen otus. Sosiaalisuus on ihmisen lajityypillinen ominaisuus. Se ilmenee muun muassa niin, että yhteiskunnallisessa keskustelussa hoetaan samoja argumentteja, joita useimmat muutkin tuntuvat hokevan ja sen kautta saadaan hyväksyntää ja tunne siitä, että ollaan osa ”porukkaa”.

Syystä taikka toisesta tuollainen jankuttaminen ei minua jaksa loputtomiin kiinnostaa. Olen jo sen pisteen ohittanut, että olen lakannut uskomasta, että kukaan mitään oppii siitä, mitä minulla (tai jollakulla toisella, senpuoleen) on sanottavana. Niinsanottu ”keskustelu”  jatkuu omalla painollaan suosituimpien iskulauseiden hokemisena. Mitään ajatustenvaihtoa on vaikea havaita.

Olen kuitenkin vuosien varrella kirjoittanut monia tekstejä tälläkin palstalla, ja niistä teksteistä voisi oppia jotain, jos vain joku oppimishaluinen henkilö sattuisi niihin törmäämään. Mutta se ei liene todennäköistä.

Yhteiskunnassa vallalla olevat  ajatusvirtaukset muodostuvat karkeasti sanottuna propagandan avulla. Tavallinen rahvas kaiuttaa sitä mitä valtamedia tarjoilee kaiutettavaksi. Siksi propagandan olemuksen opiskeleminen on yksi parhaita tapoja oppia ymmärtämään yhteiskunnallista keskustelua.

Ennen vanhaan ”painetun sanan” aikakaudella painokoneiden ja sanomalehtien omistajat pystyivät sensuroimaan ei-toivottuja mielipiteitä yksinkertaisesti jättämällä ne painamatta lehdissä ja kirjoissa. Nykyään internetin aikakaudella sensuuri toimii toisella tavalla. Jokainen voi kyllä julkaista mitä haluaa, mutta vastarannankiiskien mielipiteet hukkuvat neulana heinäsuopaan kun siihen ammennetaan loputtomasti ”virallisen totuuden” mukaista informaatiota päälle. Vaihtoehtoisten näkemysten löytäminen vaatii huomattavasti aikaa ja energiaa sekä ennakkokäsityksen siitä mitä ylipäätään ollaan hakemassa. Voisi jopa sanoa, että henkilö, joka pystyy löytämään vaihtoehtoisia näkemyksiä internetistä, tuntee ne jo ennestään sen verran hyvin (muuten hän ei osaisi niitä riittävän hyvin etsiä), että hänen ei oikeastaan tarvitsisi niitä löytää.

Tämän tekstin otsikko viittaa siihen, että ennen kuin vaikenen lopullisesti, saattaisin kompiloida jonkinlaisen helppokäyttöisen FAQ-sivuston, josta löytää helposti vasta-argumentit useimmin hoettuihin valtamedian välittämiin uskontunnustuksiin. Joku minua innokkaampi saattaisi ehkä jopa ohjelmoida robotin käymään keskustelua puolestaan (tästäkin kirjoitin blogin joskus, mutta tuskin sitäkään kukaan muistaa).

Tuollainen FAQ-sivusto voisi toimia apuna ja tukena jokaiselle, joka haluaa osallistua yhteiskunnalliseen jankuttamiseen eli niinsanottuun ”keskusteluun”. Sellaisesta voisi olla iloa siihen päivään asti, että menettää uskonsa siihen, että samojen vanhojen totuuksien jankuttamisesta on mitään hyötyä.

Mutta kuten sanottu, niiden ihmisten, jotka haluaisivat viedä ihmiskuntaa ja yhteiskuntaa eteenpäin, kannattaa opiskella propagandan olemusta. Meitä hallitaan nykyään propagandan avulla. Yhteiskunnallinen ja poliittinen taistelu on ennenkaikkea taistelua ihmisten mielistä. Tässä pari linkkiä:

https://www.amazon.com/Propaganda-Formation-Attitudes-Jacques-Ellul/dp/0394718747/

Tuosta Youtube-linkistä kiitän tämän palstan kanssablogistia, joka sen minulle antoi. En enää (varmuudella) muista kuka se oli, mutta on ilo muistaa ja tietää kertoa, että joskus tälläkin palstalla törmää johonkin oikeasti arvokkaaseen tietoon. Kiitos siitä ja jakakaa edelleen.

jannekejo

Toisinajattelija. Blogiin on turha kirjoittaa sellaista minkä voi lukea valtamediastakin. Jos en päivän aikana ajatellut yhtään uutta ajatusta tai muotoillut vanhoja ajatuksia helpommin ymmärrettävään muotoon, pidän päivää hukkaan heitettynä. Pentti Linkolan poismenon jälkeen kutsun itseäni valtakunnantoisinajattelijaksi. Jos parempi toisinajattelija ilmaantuu, luovun ilosta kiljuen tästä tittelistä. https://valtakunnantoisinajattelija.blogspot.com/ Kirjoitukseni ovat valmiiksikeskusteltuja: olen käynyt niihin liittyvät keskustelut läpi päässäni jo ennen kirjoituksen julkaisemista. Sen takia en viitsi noita keskusteluja enää julkaisemisen takia toistaa edes yhdessä muiden kanssa. Niinpä olenkin estänyt kommentoinnin. Jos jollakulla on sellainen tunne, että hänellä on jotain mielenkiintoista sanottavaa blogitekstini aiheesta, hän voi vapaasti kirjoittaa siitä omaan blogiinsa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu