Avoin data
Venäjän hyökättyä Ukrainaan on Suomessakin herätty turvallisuusuhkiin, joilla perustellaan liittymistä puolustusliitto Natoon. Suomea koettelee erinäköiset tietojenkalastelupyrkimykset, joista saamme lukea lehdistä. Suomessa on saatavilla runsaasti avointa dataa, jota voidaan hyödyntää Suomea vastaan. Yksi esimerkki näistä on Valtion liikenteenohjauskonserni Finntrafficin hallinnoima mittausdata, joka on julkista ja avointa kaikille. Dataa kertyy jatkuvasti mm. tien sisään upotetuista liikenteen automaattisista mittauspisteistä eli LAM-pisteistä. Ne ovat tiepinnan sisään asennettuja silmukoita, jotka reagoivat ajoneuvojen aiheuttamaan muutokseen silmukan magneettikentässä. Näin voidaan mitata ajoneuvojen tarkka määrä, nopeus, suunta ja monia muita ominaisuuksia! Moottoripyöriä mittauspisteet eivät vielä tunnista. Suomen teillä LAM mittauspisteitä on yli 450 kappaletta.
Oululainen ohjelmoitsija teki ohjelman, joka hakee Finntrafficin sivuilta automattisesti tiedon, kuinka paljon ajetaan ylinopeutta Oulun halkovalla Pohjantiellä ja tämä tieto löytyy Twitteristä. Finntraffic tarjoaa myös ajantasaisen tiedon meri- ja raideliikenteestä. Suomi siis antaa suurvalloille ilmaiseksi tietoja siitä kuinka paljon pääteillä on liikennettä, milloin sitä on ja millainen sää on. Miksi tämä tieto on kaikkien saatavilla? Koska laki velvoittaa tämänkaltaisen tiedon olevan avointa.
Kun puolustusvoimat käyttävät tieverkostoa tiedetään kuorma-autojen kolonnan lähtöaika, josta pystytään näillä mittauspisteillä arvioimaan matkan reitti ja päätepiste. ja terroritekoon tämä data on kullan arvoista. Tämän kaltaisen datan ei tulisi olla täysin avointa.
Kyseiset anturit ovat julkista omaisuutta, joten on ihan perusteltua, että niiden tuottama datakin on julkista. Yritykset sitäpaitsi ovat paljon kekseliäämpiä toteuttamaan dataan perustuvia hyödyllisiä palveluita kuin viranomaiset. Joten periaatteen, että datan pitää olla niin avointa kuin se turvallisuutta vaarantamatta on mahdollista, on hyvä.
Mistä sitten tullaan tuohon turvallisuuteen. En nimittäin ymmärrä, mitä terroristi hyötyy siitä tiedosta, mikä on 4-tiellä ajoneuvojen nopeudet.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä olen Härkösen kanssa samaa mieltä. Perusperiaate tulee olla se, että julkisesti tuotettu data on aina avointa. Tietoturva, tietosuoja ja maan turvallisuus tulee tietysti aina ottaa huomioon.
Tässä esimerkkitapauksessa ne eivät vaarannu. Lisäksi: avoimissa demokratioissa on aina riski sille, että avoimuutta käyttää joku jossain väärin hyväkseen. Avoimuus on kuitenkin niin suuri arvo, että kynnys datan kieltämiselle tulee olla korkea. Jo nykyisellään GDPR turvaa erittäin hyvin henkilötason tietoja.
Ilmoita asiaton viesti
Parempi varautumisen linja on mielestäni sitä, että perustoimivuuden mahdollisuudet tuodaan, eikä aseteta oletuksellisesti esteelliseksi.
Mitä tulee hankaliin ilmiöihin tuon välttämättömyyden jälkeen, aivan toinen toimi puuttua kyseenalaisuuksiin, kun on tosiaan se perustoimivuus varmistettu, jonka jälkeen resursseja jää käytännön soveltamiseen ja säätöön.
Näin perin ajatellen, muutos on radikaali. Ei mitään syytä jättää harkitsematta.
Ilmoita asiaton viesti
Hämmentävää kyllä, joudun olemaan täysin samaa mieltä härkösen kanssa! 😮
Aina naivi näkemys, sillä puolustusvoimat eivät liiku kolonnissa (omilla väreillään), kuin harjoituksissa ja liikkeellekannallepanon loppuvaiheessa. Eivätkä ennen eskalaatiota kolonnissa ylipäätään….
Datan sulkeminen on pohjois-korean, kiinalaisten ja venäläisten juttuja, eikä kuulu suomeen julkisilla varoilla rahoitettuna.
Blogistille ei tullut mieleen, että samaista dataa pystyy käyttämään tiedustelijan hämäämiseen sopivissa tilanteissa. Tämä on ollut tiedossa hybridiosaamisen puolella jo pitkän aikaa.
Sillä suurvaltojen tai yritysten satelliitteja me emme voi vältellä, vaikka poistaisimme trafin avoimen datan saatavilta.
Kts. ukrainan sota, jossa venäläiset, väittivät ruumiiden ilmestyneen kaduille vasta alueen luovuttamisen jälkeen, vaikka satelliittikuvista pystyy havaitsemaan ruumiit jo viikkoja aikaisemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Huolesi on turha. Kaikki mainitsemasi liikennetieto saadaan satelliittikuvista. On saatu jo vuosikymmenet.
Meihin kohdistuu paljon enemmän haittaa hakkeroinnista. Jos tietäisit kuinka usein suomalaisten yritysten liikesalaisuuksia on hakkeroitu niin et uskoisi. Tätä tekevät niin Venäjä kuin USA, Kiina, Englanti, Saksa, Intia, Israel jne.
Meiltä on varastettu merkittäviä tietoja ja aiheutettu isoa taloudellista haittaa vientifirmoille. Niissä töissä olleet ulkomaalaiset ovat ”kantaneet” kasoittain dokumentteja ulkovaltojen yritysten ja hallinnon käyttöön.
Olen nähnyt tämän ilmiön mm Nokialla ja saksalaisessa suuryrityksessä vuosien mittaan. Tietojen salaaminen on vaikeaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä muistutus todellisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti