Kasvuturvetta tarvitaan nyt myös Suomen taloudessa

Kevät – kotimaisen puutarhurin juhla-aika! Viherpeukalot upottavat sormensa multaan ja puutarhurin satokausi saa alkaa. Moni puutarhuri miettii, oliko tämä viimeinen sato, kun Suomesta lopetetaan turvetuotanto. Polttoturpeen osalta on jo luovutettu ja koneita romutettu. 50-luvulla Suomen soilta löydettiin uusi raaka-aine, kasvuturve, jota alettiin käyttää laajasti kasvihuoneilla. Siinä oli valmiiksi ravinteita, se imi hyvin vettä, eikä siinä ei ollut bakteereja. Löytö oli merkittävä ja myös hyvä vientituote. Suomen kasvihuoneista 60 prosenttia käyttää kasvuturvetta.

Jos kasvuturvetta ei saa jatkossa, moni kasvihuone lopettaa ja silloin kaikki ruukkuyrtit ja -salaatit, kotimaiset kurkut sekä yli 40 miljoonan kesäkukan tuotanto loppuu. Korvaavaa tuotetta kasvuturpeelle etsitään kiireisesti. Kasvuturpeen korvaajaksi on kokeiltu kivivillaa, rahkasammalta, joka myös otetaan suolta. Eksoottisempana kasvualustana on kokeiltu kookoskuitua ja sen ominaisuuksia. Kasvualusta tehdään rouhimalla kookospähkinän kuoriosa ja pesemällä siitä ravinnesuolat pois puhtaalla vedellä. Sitä tuotetaan maissa, joissa on kuumaa ja usein kuivaa. Mikä on sellaisen materiaalin ympäristökuorma? Jonka tuotantoon on hyödynnetty paikallisten ihmisten tarvitsemia niukkoja vesivaroja?! Ja mikä hintalappu saadaan kuljetuskustannuksista tai paljon puhuttu hiilijalanjälki?

Turpeen käytön kielto on ideologinen tempaus. Vihreät ovat asemoineet itsensä niin, että kannattajille voi sanoa laittaneensa turvemaajussit kyykkyyn heti kerralla. Niin varmaan kansanedustaja Pitkokin Pohjois-Pohjanmaalla voi naureskella voittaneensa maakunnan maajussit. Vihreiden vastuutonta vallankäyttöä ja ideologista oman kruunun kiillottamista. He eivät kiellä turvetta tuotavan muista maista, kunhan se ei tule Suomesta. Tai että julkisissa hankinnoissa saa käyttää sellaista ulkomailta tuotettua raaka-ainetta, jollainen tuotanto Suomessa on kiellettyä. Jenni Pitko poseerasi näyttävästi feministi- T-paidassa eduskunnassa. Kunpa hän poseeraisi myös maakunnan elinkeinojen puolesta.

0
JanneKoskela
Perussuomalaiset Oulu
Ehdolla kuntavaaleissa

Perheellinen kunta-aktiivi Oulusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu