Suomi myydään ranskalaisille

Suomi myydään ranskalaisille

Taloussanomat kirjoitti 26.5.2014 että Destia myydään 148 miljoonalla eurolla pääomasijoitus-yhtiö Ahlström Capitalille. Hinta perustuu yhtiön 130 miljoonan euron velattomaan arvoon ja se sisältää 42 miljoonaa euroa pääoman palautusta valtiolle. Valtioneuvosto hyväksyi kaupan viime torstaina. Sen tiedotteen mukaan Destian myynti selkeyttää infra- ja rakennusalan kilpailutilannetta sekä lisää kilpailullisuutta.

Valtion omistusta Destiassa tai muutoin rakentamisen alalla ei voida pitää strategisena, tiedotteessa perustellaan. Valtiolle järjestelyissä tärkeintä on ollut löytää paitsi oikea myyntihinta myös sellainen kotimainen omistaja, joka sitoutuu kehittämään yhtiötä vastuullisella ja pitkäjänteisellä tavalla Suomessa, kertoo omistajaohjauksesta vastaava ministeri Pekka Haavisto tiedotteessa.

Kyllä Pekka myy ja tulevaisuuttakin hän on ajatellut myydessä. Rahaa oli kertynyt seitsemässä vuodessa Ahlstöm Capitalille, joten oli aika lähteä ostoksille. Destian nimissä tultiin kotikaupunkiin Ouluun ja ostettiin Oulun Energian Urakointi Oy:n osakekanta Oulun Enerkialta.

Oulun Energian tiedote 19.03.2021 kertoo että yrityskauppa vahvistaa Destian energialiiketoimikantaa sekä telematiikan ja liikenneinfran liiketoimintaa, johon kuuluvat esimerkiksi muuttuvat nopeus-, varoitus- ja tiedotusopastemerkit, tiesääasemat sekä liikenteen seurantakamerat.

Kaupan myötä Destiasta tulee yksi Suomen merkittävimpiä energiaverkkojen rakentajia. 26.8.2021 tuli STT:n tiedote julkisuuteen, jossa sijoitusyhtiö Ahlström Capital kertoi myyvänsä entisen valtionyhtiön, infrastruktuurialan palveluyhtiö Destian ranskalaistaustaiselle niin ikään infra-alalla toimivalle Colas-konsernille.

Kaupan odotetaan tapahtuvan vuoden 2021 loppuun mennessä, mutta se edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksyntää. Osapuolet ovat päättäneet olla julkistamatta kauppahintaa. Jos kauppa toteutuu Suomessa, nousee sähkön hinta koska ei ranskalaiset ilmaiseksi sähköverkkoja rakenna ja huolla. Tuodaanko myös Ranskasta työvoimaa huoltamaan Suomen infraa? Samalla voidaan katsoa ja valvoa Suomen menoa liikenteen valvontakameroista ja tien antureista.

Onko Suomen edun mukaista toimittaa näiden kameroiden ja antureiden tuottamaa dataa ulkovalloille? Eikö tämä kiinnosta Suomen puolustusvoimia? Destia on Suomen suurin junaradan päällysrakenteen ja turvalaitteiden kunnossapitäjä. Suomelle tämä Destian kauppa olisi erittäin tuhoisa kauppa, voisiko kaupan vielä estää? Voidaan todeta, jos kauppa toteutuu ollaan myyty Suomi ranskalaisille, eikä tarvitse jatkossa ihmetellä miksi Suomen infraan liittyvien asioiden hinnat valitettavasti vain nousevat, jos täällä ylipäätään enää mitään tehdään.

 

Janne Koskela, PS Oulu

+7
JanneKoskela
Perussuomalaiset Oulu

Perheellinen kunta-aktiivi Oulusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu