Al-Hol -ongelma on käytännöllinen, ei poliittinen

Vaikka poliitikot, etenkin oppositio, ovat ottaneet al-Hol -ratkaisun poliittiseksi keppihevosekseen, ja kepu kipuilee konservatiivisimpien kannattajiensa pakouhan edessä, ei ongelma ole poliittinen vaan käytännöllinen. Mikä tahansa hallituskoalitio joutuisi samojen ongelmien eteen. Eivät edes perussuomalaiset pystyisi välttämään lakien ja sopimusten velvoitteita olla lakaisematta ongelmaa maton alle. Myös muualla Euroopassa monet hallitukset sulkevat silmänsä ja toivovat ongelman katoavan itsestään. Ei se katoa, vaan pahenee.

 

Minkä taakseen jättää sen edestään löytää.                                                                                              CC-BY Tampere 1918, kuvat Vapriikin kuva-arkisto. Finnish Civil War 1918 Photo: Museum Centre Vapriikki Photo Archives.

 

Sata vuotta sitten Suomella oli samanlainen ongelma, joka ratkaistiin viivyttelemällä ja siten näännyttämällä kuoliaaksi tai vähintään kiduttamalla sisällissodassa hävinnyttä osapuolta. Se pala historiaa on Suomen häpeäpilkku, vaikka tuolloin kaikenlaiset resurssit olivat aivan toista luokkaa kuin nykyisin. Asiat ratkaistiin sittemmin tiukalla kontrollilla, kymmenettuhannet hävinneet joutuivat vuosikausia, jopa vuosikymmeniä vähintään ilmoittautumaan säännöllisesti viranomaisille. Suomessa aloitettiin demokratian kehitys, kompuroiden, mutta silti yllättävän nopeasti – johtuen suurelta osin Suomen sisällissodan ratkaisseen Saksan hävittyä maailmansodan, toisin kuin valtioeliitissä vielä 1918 toivottiin. Suomesta ei onneksi tehty Saksan provinssia.

 

Samankaltainen ongelma oli silloin, kun Neuvosto-Venäjä oli näyttäytynyt Suomen kurjaliston pelastajana, mutta viimeistään Stalinin käännettyä sosialismin ihanteet päinvastaisiksi osa suomalaisista pyrki palaamaan Neuvostoliitosta kotimaahansa 1920- ja varsinkin 30-luvulla. Tuolloisten poliittisten päättäjien nihkeys selitettiin etupäässä rodullisilla perusteilla: jos punikit lisääntyvät, he tartuttavat viruksen koko maahan. Pääasiassa vankiloiden kautta kuitenkin useimmat päästettiin tiukasti valvottuna takaisin.

 

Nyt riidellään korkeintaan kymmenestä suomalaisnaisesta ja heidän lapsistaan, mittaluokka on siis aivan toinen kuin sadan vuoden takainen. Ainoa mahdollinen ratkaisumalli on pragmaattinen ja lakien mukainen. Tämä koskee niin Suomea kuin muitakin asian kanssa painiskelevia valtioita.

 

Vaikka jättäisimme inhimillisyyden ja humaanisuuden syrjään, järkevintä on tuoda nuo al-Holin leiriläiset pikaisesti Suomeen tarkan valvonnan alaisiksi ja tuomittaviksi – eikä jättää heitä katkeroitumaan Syyriaan ja sen myötä radikalisoitumaan entisestään, jolloin tulevaisuudessa Eurooppaan levittäytyy kymmeniätuhansia vaarallisiksi kehittyneitä jihadisteja. Vaikutus Suomeen on taatusti merkittävä, kun osa heistä saapuu tänne hallitsemattomasti. Minkäänlaista tuomiota he eivät Syyriassa tule saamaan, vaan leirit hajoavat väistämättä.

 

Täysin pragmaattisesti ajatellen: kannattaa valita pienimmän riesan tie, sillä ongelmattomia vaihtoehtoja ei ole. Nyt olisi vielä mahdollisuus sopeuttaa ainakin suurin osa leirin suomalaisista yhteiskunnan jäseniksi. Myöhemmin se on vaikeaa tai mahdotonta.

 

Asian muuttaminen käytännön ongelmasta poliittiseksi peliksi on yksinkertaisesti tyhmää ja kaikin puolin tuhoisaa. Ja ratkaisun viivyttäminen pahentaa joka tapauksessa ongelmaa, kun ISIS päästetään vahvistamaan otettaan.

 

 

 

 

jannekuusi

Kirjailija, elokuvaohjaaja. Kyseenalaistan kaiken – itsenikin, jos sille päälle satun. Varsinkin itsestäänselvyydet joutuvat säälimättä suurennuslasini alle. – Viimeisin työni on romaanitrilogian "Sukupuu" kolmas, itsenäinen osa "Silmästä silmään" (LIKE), ilmestynyt huhtikuussa 2018. Elokuvapuolella edellinen isompi työni oli dokumenttielokuva näyttelijä Matti Pellonpäästä (Boheemi elää). – Lisää <a href="http://fi.wikipedia.org/wiki/Janne_Kuusi" title="http://fi.wikipedia.org/wiki/Janne_Kuusi">http://fi.wikipedia.org/wiki/Janne_Kuusi</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu