Tervetuloa länteen, Stasi

Katselin erinomaisen saksalaissarjan Deutschland 89, joka on jatkoa taannoin Ylessä esitetyille 83 ja 86:lle.

 

Lempparikohtauksessani DDR:läiset myyvät pian muurin murtumisen jälkeen Stasi/HVA:n kehittämiä tietokoneita länsimaalaisille. Länsisaksalainen alan toimitusjohtaja saapuu kuuntelemaan, kun ex-stasilainen esittelee laitetta, joka pystyy paikallistamaan henkilön olinpaikan, ja jolla voi olla näköyhteydessä työmatkan aikana vaikka vaimoon, tai valvoa ihmisten kulkua monitorista. DDR:läiset esittelevät myös Time-lehden kantta, jossa paistattelee nuori nero Steve Jobs, ja hänen kerrotaan olevan samoilla jäljillä, mutta vielä kaukana heidän perässään.

 

Länkkäri lähtee tuohtuneena ulos selittäen deedeeärräläisille, että länsimaiseen vapauteen ja demokratiaan ei moinen valvonta kuulu, ja ettei tällaisilla kapineilla ole mitään tulevaisuutta.

 

Kuinkas sitten kävikään, sanoi Muumimamma.

 

 

Olen jo pitkään pannut merkille, että DDR:läinen kyttäys- ja valvontajärjestelmä tekee pikavauhtia tuloaan kapitalistiseen länteen, eikä vapaus ole pian kuin näennäinen kulissi itsepetostamme kruunaamassa.

 

Ero DDR:n ja nykylännen välillä on se, että tuolloin valvonta suoritettiin valtion taholta, nyt harvemmin. Toki tuokin asia on muuttumassa hyvää vauhtia, ovathan esim. CIA ja NSA USAn valtion toimijoita. Jokaisella valtiolla on oma tiedustelunsa, Suomellakin oma Supomme. Mutta painavin ero on siinä, että me länsimaissa olemme suostuneet valvottaviksi omasta vapaasta (?) tahdostamme pelkoon ja turvallisuuteen vedoten – samoihin kuin aikanaan DDR:ssä. Tietenkin esiin nousee kysymys, kuinka vapaa oma tahtomme on. Se on sitä, jos uskoo mainoksiin – joiden ensisijainen tehtävä on ohjailla kansalaisten kulutuskäyttäytymistä sekä ajattelua ja elämäntapaa yleisestikin. Tehtävän täyttämiseksi mainostajilla on käytössään massiivinen tarkkailukoneisto, jonka rinnalla Stasikin kalpenisi, jos veri vielä virtaisi sen suonistossa.

 

Some algoritmeineen muodostaa läntisen nyky-Stasin ytimen.

 

Muuan piirre DDR:ssä oli naapurien tarkkailu ja ilmianto, jos normaalista poikkeamista esiintyy. Ei hätää, meillä on hyvää vauhtia kehittymässä samanlainen. Ei tarvitse kuin aukaista jokin seiskapäivä tai vastaava kannibaalilehti, joissa palkkiota vastaan pyydetään ilmiantoja – toistaiseksi pääasiassa julkkiksista, jollaiseksi tosin on tunkua ja myös melkoisen helppo päästä, mitä vauhdittavat mm. harhaisesti realityksi nimetyt telkkarin epätosiohjelmat.

 

Toivon mukaan myös Deutschland 89 siirtyy maksukanavalta Ylelle jossain vaiheessa. Nyt se on katsottavissa Cmorelta.

 

+9
jannekuusi
Sitoutumaton Helsinki

Kirjailija, elokuvaohjaaja. Kyseenalaistan kaiken – itsenikin, jos sille päälle satun. Varsinkin itsestäänselvyydet joutuvat säälimättä suurennuslasini alle. – Viimeisin työni on romaanitrilogian "Sukupuu" kolmas, itsenäinen osa "Silmästä silmään" (LIKE), ilmestynyt huhtikuussa 2018. Tarkoitus on julkaista 2022 kaksi romuautofiktiota: omakohtaisiin kokemuksiini pohjaavat "400 kekkosta" ja elokuva-alasta nimellä "Apina vuonna 0". Elokuvapuolella viimeinen isompi työni oli dokumenttielokuva näyttelijä Matti Pellonpäästä (Boheemi elää). – Lisää https://fi.wikipedia.org/wiki/Janne_Kuusi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu