Turhia hallitushaikailuja

Kaikille Marinin hallituksen hajoamista ja porvarihallitusta haikaileville voi vain toivottaa edes vähän tervettä järkeä matkaan, vaikka se lienee turhaa, kun lähes koko media on samalla kannalla. Ja mistäpä muualta kansalaiset tietonsa hankkivat kuin umpiporvarillisesta valtavirtamediastamme. Toki hevosmiesten tietotoimistollakin on näppinsä pelissä, useimmiten someitse.

Olen kiinnostuneena odottanut edes jonkinlaista ehdotusta siitä, mitä hajotettavan hallituksen tilalle tulisi. Media ei sitä kerro, koska ei osaa, ja somen haikailut ovat järjestään epärealistista toiveunihöttöä.

 

 

Katsotaanpa faktoja.

Perussuomalaiset puhuvat julkisuudessa hallitushaluistaan, mutta sitä puhetta on mahdotonta ottaa todesta, koska heidän uhonsa edellyttäisi eduskuntaenemmistöä ja yksin muodostettavaa hallitusta. Ja tiedoksi: 20% ei ole enemmistö, eikä viidennes suomalaisista myöskään ole Suomen kansa, vaikka siihen tapaan persupiireissä puhutaankin. Eivät he hallitukseen pyri, koska siellä pitäisi tehdä yhteistyötä, johon heillä ei ole haluja. Tai jos joillain heistä olisikin, äänestäjät hylkäisivät puolueen heti ensimmäisen väistämättömän kompromissin jälkeen.

Jos persut saavat pikkupuolueistamme suurimman äänimäärän vaaleissa, Halla-ahon pitäisi tunnustella hallituksen muodostamista – ja siitä on vaikea edes kuvitella tulevan yhtään mitään. Lähtisikö kokoomus persujen apupuolueeksi? Tuskin, EU-kannat ovat kuin yö ja päivä, samoin maahanmuuttokannat – lukuun ottamatta kokoomuksen persuvähemmistöä. Vain umpivanhoillinen kd saattaisi lähteä umpikonservatiivisten persujen kelkkaan, persujen, joiden todelliset hallitushalut näyttävät ohuttakin ohuemmilta. Puolueen pohja-ajatus on opponoida valtaapitäviä, joten sen hallituspuheet ja todellisuus ovat jyrkässä ristiriidassa.

Kepu tuskin suostuu kääntämään takkiaan kolmatta kertaa lyhyen ajan sisällä, ja se suuntaa itsestään selvästi oppositioon. Kepussa tiedetään myös hyvin, että Marinin hallitusta ei kannata hajottaa kesken kauden, koska siinä kepulla on merkittävästi kannatustaan isompi valta, jota se myös käyttää hyödykseen. Uudet vaalit romauttavat joka tapauksessa kepun vallan, pidettiin ne ennenaikaisesti tai ajallaan.

Kokoomuksen yltäessä pikkupuolueista isoimmaksi, sillä on edessä samat ongelmat kuin yllä. Persut tuskin lähtisivät hallitukseen kokoomuksen ehdoilla, tai jos johtoporras lähtisikin, äänestäjien enemmistö tuskin katsoisi sitä touhua pitkään, ja sen myös persujohto tietää. Kok-pers-kd -kombo tosin ei riitä enemmistön lähellekään, vaikka sellainen yhteistyö jostain syystä löytyisikin. Vihreät ja rkp eivät persuhallitukseen mahdu eivätkä lähde. Kok-vihr-rkp edes mikropuolueilla ryyditettyinä eivät niin ikään riitä enemmistöön.

Porvarihallitusta haikailevat voivat näin ollen sanoa hyvästit haaveilleen. Koska kokoomus ja demarit tuskin tervehtivät toisiaan, sinipunakin on erittäin epätodennäköinen. Sellainen vaatisi merkittäviä henkilömuutoksia kummassakin puolueessa, mikä mahdollisuus vaikuttaa kaukaiselta.

Jos sdp:stä tulee isoin pienistä, nykykoostumus tuskin onnistuisi, koska kepu lähtee oppositioon varmasti.

Kun Marinin hallituksen aika on täysi – kesken tai ajallaan – maa ajautuu hallituksen suhteen pattitilanteeseen, mistä ei ole kahta sanaa. Koska Suomessa on totuttu enemmistöhallituksiin, vähemmistöhallitus tuskin tulee kysymykseen – tai se hajotetaan alta aikayksikön. Virkamieshallitus saattaa olla realistinen, mutta sellainen on aina väliaikainen.

Edessä ovat bisneskielellä ”haastavat” (suomeksi vaikeat) ajat, mitä politiikkaan tulee.

+2
jannekuusi
Sitoutumaton Helsinki

Kirjailija, elokuvaohjaaja. Kyseenalaistan kaiken – itsenikin, jos sille päälle satun. Varsinkin itsestäänselvyydet joutuvat säälimättä suurennuslasini alle. – Viimeisin työni on romaanitrilogian "Sukupuu" kolmas, itsenäinen osa "Silmästä silmään" (LIKE), ilmestynyt huhtikuussa 2018. Tarkoitus on julkaista 2022 kaksi romuautofiktiota: omakohtaisiin kokemuksiini pohjaavat "400 kekkosta" ja elokuva-alasta nimellä "Apina vuonna 0". Elokuvapuolella viimeinen isompi työni oli dokumenttielokuva näyttelijä Matti Pellonpäästä (Boheemi elää). – Lisää https://fi.wikipedia.org/wiki/Janne_Kuusi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu