Vallan vahtikoiruudesta

Uuden eduskunnan ja hallituksen astuttua remmiin, kirjoitin vallan vahtikoiran heränneen unestaan. Vaikuttaa siltä, että monivuotisen uinailun jälkipöpperössä vahdista on tullut räksyttävä rakki.

Totta kai vallan vahtikoiran pitää kohdistaa tarkkailunsa ensisijaisesti hallitukseen, ja niin median valtavirta onkin tehnyt – nyt. Nousee kysymys, miksi koiralla on tapana kohdistaa tarkkailunsa nimenomaan vasemmistopainotteiseen hallitukseen, kun oikeistohallituksen aikana se katsoi asiakseen unensa lomasta haukahtaa silloisen hallituksen puolesta – nimenomaan talousasioiden kohdalla, joissa media myötäili oikeistoa silloin, ja myötäilee oikeistoa nyt.

Onko sellainen todellista vallan vahtikoiruutta? Eppäillä soppii, sanoi entinen ukko ja niin sanoo nykyinenkin.

On selvää, että kaupallinen media hankkii rahoituksensa ensisijaisesti mainonnalla, mikä edellyttää kulutusmyönteistä maailmankuvaa, eikä sen sovi kyseenalaistaa ikuisen talouskasvun ja loputtoman kuluttamisen/törsäämisen ideologiaa.

Yle on ainoa iso viestintätalo, jonka pitäisi olla vapaa näistä riippuvuuksista. Keittiön kautta se kuitenkin ajaa samaa asiaa, kun mainittua ideologiaa ajava puolue valtasi sen vuosikymmen sitten ja sai sementoitua varsinkin talon uutiset ja ajankohtaiset komentoonsa. Talon omistaa koko Suomen kansa, ei vain tuon nimeämättä jätetyn puolueen kannattajat. Onhan Ylessä muutakin ohjelmaa, mutta uutisia ja ajankohtaisia voi pitää talon julkisivuna.

Timo Soinin massiivinen esiintymisrumba Ylen kanavilla huipensi alkuviikon ohjalmatarjonnan. Keittiöanalyysini mukaan Soini koettiin ”vaarattomaksi” siten, että politiikan kummaltakaan laidalta ei tulisi liikoja kritiikkejä, eikä Yleä voisi syyttää puolueelliseksi. Mutta tämä havainto tehtiin liian moneen ohjelmaan ja mediaan yhtaikaa, joten Soini-tarjonta meni överiksi – ja sen myötä myös miehen propaganda, joka tietenkin oli nykyhallituksen vastaista. Tunkkainen omakehu ja tekemistensä ylistely porvarihallituksessa löyhkäsi Pasilasta ympäri Suomen, eikä kriittistä sanaa tätä kohtaan esitetty. Näin Soinista tehtiin Ylen väline myötäillä oppositiota.

Ei pätevä vallan vahtikoira asetu jonkin poliittisen ryhmittymän tai koalition vastaan- tai puolestapuhujaksi. Ei se mielistele mainostajiaan eikä yleisöään, vaan pitäytyy asiassa, miellytti se sitten rahoittajia tai ei.

 

jannekuusi

Kirjailija, elokuvaohjaaja. Kyseenalaistan kaiken – itsenikin, jos sille päälle satun. Varsinkin itsestäänselvyydet joutuvat säälimättä suurennuslasini alle. – Viimeisin työni on romaanitrilogian "Sukupuu" kolmas, itsenäinen osa "Silmästä silmään" (LIKE), ilmestynyt huhtikuussa 2018. Tavoitteena on julkaista 2020 romuautofiktio elokuva-alasta nimellä "Apinan vuosi". Elokuvapuolella edellinen isompi työni oli dokumenttielokuva näyttelijä Matti Pellonpäästä (Boheemi elää). – Lisää https://fi.wikipedia.org/wiki/Janne_Kuusi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu