Isoja päätöksiä edessä – Nato olisi ”riittävin” turva Suomelle
Tasavallan presidentti totesi eilen 26.3. Ylen Ykkösaamussa, että Nato-jäsenyyden suurin hyöty Suomelle olisi sen tuoma ennaltaehkäisevä vaikutus. Eli siis aseellista hyökkäystä Suomea kohtaan ennaltaehkäisevä vaikutus.
Kysyttäessä olisiko Nato-jäsenyys Suomelle riittävä turva, presidentti vastasi, että sitä enempää tai isompaa turvaa ei taida olla olemassa. Ainakin riittävin turva se olisi.
Konkreettinen vaihtoehto Nato-jäsenyydelle lienee merkittävästi syvennettävä kahdenvälinen puolustusyhteistyö erityisesti Ruotsin ja Yhdysvaltojen kanssa, joita toki aiotaan jatkaa myös vaikka pääratkaisumme olisi Nato. Esimerkiksi Nato-maa Norjalla on myös kahdenvälinen puolustusyhteistyösopimus Yhdysvaltojen kanssa ja Norja on ollut aktiivinen puolustusyhteistyökumppani Ruotsin ja Suomen kanssa.
Presidentti toi esille myös toisen konkreettisen Nato-jäsenyyden hyödyn. Se liittyy Niinistön mukaan Suomen imagoon turvallisena maana, jolla olisi elinkeinoelämän kannalta positiivisia vaikutuksia.
Nato-jäsenyyden hakemiseen liittyy myös riskejä. Presidentin mukaan tilanne Suomen ja Venäjän rajalla jännittyisi sen myötä pysyvästi. Lisäksi Venäjä voisi tehdä vasta-askeleita, joihin Suomen täytyy olla varautunut.
Valtioneuvosto antaa lähiaikoina eduskunnalle selonteon turvallisuusympäristömme muutoksista ja niiden seurauksista Suomelle. Kokonaisharkinta Nato-jäsenyyden hyödyistä ja riskeistä joudutaan tekemään osittain julkisuudelta piilossa.
Tämä on luonnollista koska aihepiiri sisältää luonnollisesti myös Suomen kansallisen turvallisuuden kannalta salaiseksi luokiteltua tietoa. Kansanedustajat valiokunnissa saavat laajat tiedot, kaikista laajin lienee kuitenkin vain TP-UTVA:lla. Julkisuuteen asiasta viestitään niin paljon kuin mahdollista.
Eduskunnan laaja parlamentaarinen kanta selvitetään kesään mennessä selontekokäsittelyn kautta. Puolueet pitävät kevään mittaan myös omia kokouksiaan, joissa on odotettavissa puolueiden virallisten linjojen täsmennyksiä tilanteen mukaisiksi. Esimerkiksi oman puolueeni Keskustan puoluevaltuusto on koolla Vaasassa 9.–10.4.
Arvioita eri vaihtoehdoista ja niiden riskeistä tehdään siis monella tasolla. Lähtien kansalaiskeskustelusta, puolueorganisaatioista ja selontekokäsittelystä eduskunnassa aina ylimpään valtiojohtoon.
Päätökset tehdään kuitenkin siellä missä kaikki viranomaisilta saatu tieto ja myös vastuu ovat. Olen varma, että kun aika on kypsä, tulemme myös kuulemaan hallituksen ja erityisesti presidentin kannan siihen mitä seuraavaksi Suomen tulisi tehdä.
Siltä pohjalta mitä tietoja julkisuudessa on, itse kannatan Suomen Nato-jäsenyyttä. Monen muun suomalaisen tavoin, Venäjän laajamittainen hyökkäys Ukrainaan muutti mielipidettäni.
Nato-jäsenyys ei ole yksistään täydellinen ratkaisu mutta ennaltaehkäisevä vaikutus pahimman varalle sillä olisi suuri. Kehittyipä turvallisuustilanne Euroopassa mihin suuntaan tahansa, kynnys kohdistaa aseellinen hyökkäys Suomeen on korkeampi, mikäli kuulumme Natoon kuin jos olisimme yksin sen ulkopuolella. Yksin emme saa jäädä.
Venäjä on osoittanut, että se on valmis käyttämään laajaakin sotilaallista voimaa omien tavoitteidensa saavuttamiseen. Ukrainan kohdalla oli toki kyse vuosien kehityskulusta jollaista vastaavaa ei Suomea kohtaan luonnollisestikaan ole olemassa. Tapahtumat voivat kuitenkin edetä nopeastikin ja pitää tunnustaa se, että Itämeri ja myöskin Arktinen ulottuvuus ovat Venäjälle tärkeitä ja niiden merkitys tulee vain korostumaan tulevaisuudessa.
Nato-jäsenyyteen ei pidä kuitenkaan tuudittautua, vaikka se olisikin toinen kahdesta turvallisuutemme takaavista pääratkaisusta. Toinen pääratkaisu olisi edelleen jatkossakin omaan uskottavaan puolustuskykyymme satsaaminen. Se on kaikista tärkeintä. Samalla kaikkia mahdollisia kahden- ja monenvälisiä puolustusyhteistyön syventämisen mahdollisuuksia tulisi edistää kuten viime aikoina onkin tehty.
Nato-jäsenyyttään pohtiva saatikka aikanaan liittymishakemuksen mahdollisesti jättävä Suomi on altis Venäjän vastatoimille. Toisaalta mittava sotilaallisen voiman kasaaminen Suomen rajoille ja sillä uhkaaminen lienevät ainakin joksikin aikaa poissuljettuja Venäjän asevoimien ollessa sidottuna heidän kannaltaan huonosti menevään sotaan Ukrainassa.
Hybridivaikuttaminen kaikissa muodoissaan sekä presidentin haastattelussaan esille nostamat kovat keinot (raja- ja alueloukkaukset) ovat kaikki mahdollisia. Meidän pitää olla valmiina kaikkeen. Lähtien kyberhyökkäyksistä ja informaatiovaikuttamisesta sabotaasiin ja jopa erilaisiin iskuihin. Pahimmissa skenaarioissa esimerkiksi kykyä puolustaa Ahvenanmaatakin saatetaan testata. Uskon, että turvallisuusviranomaisemme ja puolustusvoimat ovat valmiina. On tärkeää myös vahvistaa Suomen huoltovarmuutta sekä yhteiskunnan kriisikestävyyttä.
On myös hyvä todeta realiteetit. Suomi on jo nyt altis hybridivaikuttamiselle. Ottaen huomioon myös kansan Nato-myönteiseksi kääntyneen mielipiteen, ei ole realistista ajatella, että vaikka kansallinen päätös olisikin tässä kohtaa olla hakematta Nato-jäsenyyttä, etteikö asia pysyisi tapetilla. Jos nyt päätettäisiin olla hakematta jäsenyyttä, vuoden 2023 eduskuntavaalit ja vuoden 2024 presidentinvaalit olisivat NATO-vaalit.
Venäjä voisi kohdistaa koska tahansa myöhemminkin hybridivaikuttamista Suomeen varsinkin, jos se näkisi, että painostuksella ja uhkailulla se voisi vielä vaikuttaa varsinaiseen päätökseen eikä vain ilkeyttään rankaista siitä. Toki vaikutus saattaisi olla päinvastainen mutta Venäjä voisi tätä kuitenkin yrittää.
Ehkä tästäkin näkökulmasta parempi olisi nyt vain tehdä reilusti päätös, kaikki vaihtoehdot ja riskit tarkkaan huolellisesti analysoiden sekä samalla vastatoimiin varautuen, ja hakea Nato-jäsenyyttä.
Kyllä kai tuosta siteeraamastasi presidentin kommentista voi lopultakin tehdä sen johtopäätöksen, että hän kannattaa Suomen NATO-jäsenyttää. Varmaan hän yrittää sitä edistää sammutetuin lyhdyin.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän presidenttimme tosiaankin kannata Nato-jäsenyyttä, vaikka venkoilee edelleenkin asiassa.
En ymmärrä esimerkiksi hänen lausuntoaan, että Natosta pitäisi vielä tehdä laaja(!) kansalaiskysely, jollain tavalla. Miksi ihmeessä? Eiköhän tuo kansalaismielipide ole käynyt jo täysin selväksi, ja vielä selvenee tavanomaisilla gallupeillakin. Nato-kannatus on selvässä nousussa. Eiväthän kansalaisetkaan ole haluamassa enempiä laajoja kyselyjä. Ei varsinkaan kansanäänestystä.
Eri järjestöt, esimerkiksi reserviläisjärjestöt, ovat tehneet omia kyselyjään, myös aktiiviupseerit, ja kaikissa on tullut esiin selvä Nato-myönteisyys.
Mitä ihmeen kyselyjä presidenttimme vielä päätöksensä tueksi tarvitsee?!
Tärkein kysely joka pitäisi suorittaa on valtionhallinnon Puolustusvoimien johdolle esittämä: Pystyykö armeijamme pysäyttämään Venäjän sotajoukkojen mahdollisen maahantunkeutumisen, ja estämään maamme miehityksen omin voimin?
Jos vastaus on ei, ilman massiivista ulkopuolista sotilasapua, niin johtopäätös pitää silloin olla: Natoon ja heti!
P.S. Oheisen kommenttini jälkeen huomasin, että presidentti Niinistö toteaakin Svenska Ylen haastattelussa, että enempiä kyselyitä kansalta ei tarvittaisikaan. Hyvä!
Ilmoita asiaton viesti
Ylen kyselyssä (24.3.) keskustan puoluevaltuuston jäsenille 73:sta vastanneesta vain kymmenen asettui yhä Nato -jäsenyyttä vastustavalle kannalle. Hyvä niin. Aivan kohta pitää vielä keskustan kansanedustajienkin muistaa missä töissä he ovat. Kansan edustajina.
Ilmoita asiaton viesti
Kepun 5. kolonnan kekkostelija Olli Rehn liputti jo tänään HS:n haastattelussa Venäjä-mielisesti, että Nato-sopimuksessa voitaisiin kieltää Naton tukikohtien sijoittaminen Suomen maaperälle. Nato-jäsenyys olisi vain puolustuksellista, kun ei maksimoida Suomen puolustusta, mutta muutoin olisi hyökkäyksellistä. Tällaisten yya-ajan klausuulien lisäys Nato-sopimukseen tarkoittaisi, ettei sisäpoliittisista syistä sopimuksesta voitaisi poiketa, vaikka tarve olisi kuinka suuri, koska provosoisi Venäjää.
Hänen mukaansa Venäjä ymmärtäisi paremmin heikennetyn Nato-ratkaisun. Suomettuneen ajan poliitikon tunnepohjaista järkeilyä on, että heikommalla puolustuksella saamme turvatumman olon.
Ilmoita asiaton viesti
Olli kuuluu Paavon sakkiin eli mielistelijöiden joukkoon.
Tuollaisiin temppuihin ei kuitenkaan kukaan usko. Kyllä puolustusliittoon kuuluminen on joko tai ratkaisu. Ehkä pankin toiminnoissa voidaantehdä tuollaisia ratkaisuja jolloin asiakas parkaa vidaan vedättää, mutta en usko että Venäjä suostuu sellaiseen tai on vain uskovinaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olen ollut Olli Rehnin presidenttiyden kannalla tulevissa vaaleissa, mutta nyt en enää, ja pelkästään noiden hänen Nato-ajatuksiensa vuoksi. – Heikennetty Nato-ratkaisu!!??
Tai ”puolustuksellinen liittoutuminen”. Mitähän sekin tarkoittaa? Puolustetaan Natossa omaa maatamme, ei muita? Vai?
Ilmoita asiaton viesti
Luin juuri haastattelun, eikä siinä nyt mistään heikennetyistä Nato -ratkaisuista ollut kyse. Nämä ei ydinaseita, ei pysyviä tukikohtia -horinat ovat vain sitä ikivanhaa ajattelua, että näin varmaan toimisimme, kuten esim. Norja, sitten jos… Tätä samaa asiaa on jauhettu viimeiset 30 vuotta, eikä se nyt ole mikään sen erityisempi merkki Rehnin ”suomettuneisuudesta”.
Oikeasti, jos mies on puhunut Nato -jäsenyyden puolesta jo vuonna 1994 ja menettänyt siitä hyvästä kepun varapuheenjohtajuudetkin, niin… En usko, että tällainen mies olisi maallemme ”vaaraksi” siinäkään, nyt jo äärettömän epätodennäköisessä tilanteessa, että Nato -jäsenyysasiamme olisivat yhä vain roikkumassa jossain ihmeellisessä ”vaiheessa” tai limbossa vielä ensi presidentinvaalienkin alla. Kun niin ei sentään varmasti käy.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi Nato ei kelpaisi Suomelle täysin samanlaisena kuin esim. Norjalle, Tanskalle ja Virolle?!
Mitä siitä olisi tullut jos joka maa olisi saanut esittää omat toiveensa, ”heikennyksensä”, Natoon liittyessään.
Nämä Rehnin ”heikennykset” haiskahtavat Venäjän mielistelyltä käytettäköön niistä vaikka mitä sanaa.
Ilmoita asiaton viesti
Älä ole turhaan huolissasi. Suomen Nato -jäsenyys toteutuu nyt täysin samanlaisena kuin kaikkien muidenkin Nato -maiden, ilman mitään ”heikennyksiä”.
Norja ja Tanska esittivät jo v. 1949 liittyessään toiveen, että saavat liittyä ilman, että maihin sijoitetaan rauhan aikana ydinaseita tai toisten jäsenmaiden pysyviä joukkoja. Ja tätä ikivanhaa mallia meillä nyt vain ovat kaikki tottuneet lässyttämään.
Virossa, kuten nyt jo kaikissa muissakin Naton itäisissä jäsenmaissa taas on jo pitkään ollut kansainväliset taisteluosastot, ja toki se olisi oikein hyvä ratkaisu myös Suomelle, mutta ei millään lailla elintärkeää. ”Ydinasesateenvarjo” koskee yleisesti ja yhtäläisesti kaikkia jäsenmaita.
Ydinaseiden sijoittelu ei sinänsä ole mitenkään tärkeä asia. Euroopassa Ranskalla ja Iso-Britannialla on tietysti oma ydinaseistuksensa ja lisäksi USA:n ydinkärkiä on sijoitettuna määrä määrä muistaakseni Hollantiin, Belgiaan, Saksaan, Italiaan ja Turkkiin. Ei muihin Nato -maihin, joten tuskinpa Suomeenkaan. Mikään ”heikennys” sekään ei siis, tietenkään, Suomellekaan ole.
Mutta, kuten sanottu, kv-joukkoja olisi oikein hyvä olla, ns. ”ansalankana”, pieni määrä meilläkin. Ja taas ei tarvitse olla yhtään huolissaan. Olli-poika kun ei ehdi päättää näistä asioista sitä eikä tätä, vaikka tulisi parin vuoden päästä valituksi Suomen kuninkaaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo Värynen omassa blgissaan kannattaa Naton ulkopuolelle jäämistä. ja samalla asettuu hybidivaikuttajien kärkeen pitkällä kirjoituksellaan.
Venäjä on jo nyt hävinnyt sodan ihmisten mielissä. Samantekevää voittaako Venäjä joitakin taisteluita tai hävittää kaupnkia sora kasoiksi. Yhtä kaikki imistenmielissä Venäjä on jo hävinnyt eikä vapaudu millään konstilla hylkömaan leimasta tämän sukupolven aikana.
Ilmoita asiaton viesti
30 vuotta on jumppailtu NATO kysymyksen kanssa. Tämä ei voi enää venyä pätkääkään. Nyt alkaa näilläkin blogeilla ”Väyryset” ja muut ääritahot suoltamaan pelotteita miksi ei saisi puolustusliittoon mennä. Ei voi nauramatta noita blogeja lukea. 😅😅😅
Suomi NATO jäseneksi ASAP! 🇫🇮👍
Ilmoita asiaton viesti
Norjalla on sellainen Nato-sopimus, että sinne ei rauhan aikana sijoiteta ulkovaltojen pysyviä tukikohtia eikä atomiaseita. Norjakin siis Putinin taskussa?
Juuri tällainen Norjan mallin mukainen Nato-sopimus olisi Suomellekin viisain ratkaisu, jos Natoon mennään, ja onkin hienoa, jos tuleva tasavallan presidentti Olli Rehn on tätä mieltä – vaikka se höyrypäiden näkökulmasta Suomen puolustamista ”rajoittaakin”.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen ja Venäjän välinen raja on 1340 km. pituinen, kuten tiedetään. Venäjällä on tukikohtia pitkin rajaa, eikä se ole valmis siirtämään niitä Uralin itäpuolelle, vaan kasvattamaan joukkojen määrää ja kalustoa.
Oslo on 1000 km. etäisyydeltä Venäjästä. Norjalla yhteistä rajaa Venäjän kanssa vain 100 kilometriä.
Kerrohan miksi Norjan malli sopisi meille. Siksikö, että se jatkaisi suomettumisen perinteitä myötäillä Venäjän intressejä, vai miksi?
Ilmoita asiaton viesti
Kiilaan tähän, sinänsä vähän törkeästi, väliin ja vastaan Jarin puolesta: Siksi.
Ilmoita asiaton viesti
Niin miksi? Että koska Suomella erityiset erilaiset sotilaalliset tarpeet kuin Norjalla, siksi Norjan malli sopii Suomelle?
On suomettumista, että koetaan Venäjän tarpeiden huomioimisen tuovan reaalista turvallisuutta Suomelle. Kyse on heikennetystä Nato-ratkaisusta, jos rajataan ulos Naton tukikohdat ja laivaston vierailuja Suomessa. Niiden mahdollisuus toimii pelotteena, vaikka niitä ei rauhan aikana olisikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Se on taas tätä kepuilua ja kipuilua. Natoon pitää liittyä rehellisesti ja avoimesti. Eikä pidä kuvitella, että hedelmäkorista vain otetaan hedelmiä, ja muiden se pitäisi täyttää. Kyllä täyttämiseen pitää jokaisen osallistua. Tarkoittaa myös Natossa olemista. Tarkoittaa aitoa solidaarisuutta, eikä kepuilua, että vain otetaan, mutta ei anneta.
Minä olen itseasiassa sitä mieltä, että kun Suomi liittyy Natoon, Suomeen tulee perusta vähintään ykso Naton tulikohta, mieluummin kaksi, koska meillä on pitkä itäraja. Olen tykönäni sitäkin pohtinut, että Ruotsin kanssa voitaisiin jakaa kustannuksia siten, että ne tukikohdat olisivat ikään kuin Ruotsin kanssa yhteisiä, ja myös kustannukset yhteisiä.
Kolmannen Ruotsin kanssa yhteisen tukikohdan perustaisin Itämerta puolustamaan Ahvenanmaalle.
Olli Rehn taisi menettää minunkin ääneni seuraavissa presidentinvaaleissa, jos hän alkaa esiintyä pelkurina, kepulaisena.
Ilmoita asiaton viesti