Katalonian itsenäistymisliikkeelle iso voitto Euroopan unionin tuomioistuimessa

Presidentti Carles Puigdemont ja varapresidentti Oriol Junqueras johtivat Katalonian itsenäistymiskansanäänestyksen järjestänyttä aluehallitusta.

Euroopan unionin tuomioistuin katsoo että vangittu Katalonian entinen varapresidentti Oriol Junqueras, joka valittiin Euroopan parlamentin jäseneksi toukokuussa, on todellakin ollut meppi ja nimenomaisesti nauttinut syytesuojaa vaalien tuloksen vahvistamisesta lähtien vaikka Espanja kieltäytyi akkreditoimasta häntä mepiksi eikä päästänyt häntä vankilasta ottamaan edustajanpaikkaansa vastaan.

Lisäksi Espanjan korkeimman oikeuden olisi pitänyt pyytää Euroopan parlamentilta Junquerasin syytesuojan poistamista ennen lokakuisia tuomioita oikeudenkäynnissä katalaanijohtajia vastaan. Tuomioistuimen päätös on luettavissa kokonaisuudessaan tästä linkistä

Espanjan korkeimman oikeuden tulisi nyt välittömästi mitätöidä antamansa tuomio ja vapauttaa Oriol Junqueras vankilasta, jotta hän voi ottaa Euroopan parlamentin jäsenyyden vastaan. Mikäli näin ei toimita, avaa tämä päätös uusia väyliä Espanjan viemiseen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Tällä päätöksellä tulee olemaan myös suuri vaikutus maanpaossa eläville presidentti Carles Puigdemontille, ministeri Toni Cominille sekä Brexitin myötä myös europarlamenttipaikan saavalle ministeri Clara Ponsatille, jotka kaikki tulevat saamaan samalla tapaa meppiyden ja syytesuojan alkuvuodesta.

Espanja kieltäytyi akkreditoimasta eurovaaleissa miltei miljoona ääntä saanutta presidentti Carles Puigdemontia mepiksi koska hän ei mennyt Madridiin vannomaan uskollisuudenvalaa Espanjan perustuslaille. Euroopan unionin tuomioistuin kuitenkin katsoo nyt että meppiys ja sen tuoma syytesuoja astuvat voimaan vaalien tuloksen vahvistamisesta eivätkä ole ehdollisia millekään jäsenvaltion asettamalle myöhemmälle byrokraattiselle vaatimukselle. Syytesuoja nimenomaan takaa valitun mepin pääsyn ottamaan vastaan europarlamenttipaikkansa.

Tämä tarkoittaa myös sitä että presidentti Carles Puigdemontilla on pian syytesuoja eikä häntä voida pidättää edes Espanjassa ilman että Euroopan parlamentti ensin poistaa syytesuojan. Päivä, jolloin Katalonian laillinen presidentti tekee paluun kotimaahansa, on lähellä. Puigdemontin lakimiehet ovat kuitenkin varoittaneet presidenttiä palaamasta Espanjaan huolimatta syytesuojasta koska Espanja todennäköisesti löytäisi kiertotien presidentin pidättämiseksi. Kohta kuitenkin presidentti Carles Puigdemont ja toivottavasti myös Oriol Junqueras nähdään Euroopan parlamentissa.

Katalonian itsenäistymisliike on tänään saanut suurimman voittonsa kansainvälisellä oikeudellisella areenalla sitten kevään 2018 kun Saksa kieltäytyi luovuttamasta presidentti Puigdemontia kapinasyytteiden pohjalta.

janneriitakorpi1

Kirjoittaja on 25-vuotias yhteiskuntatieteiden maisteri ja politiikan tutkija. Erikoistunut itsenäistymisliikkeisiin, erityisesti Katalonian kysymykseen. Seuraa Twitterissä @JanneRiitakorpi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu