Koko kansan liikkumisesta Suomen uusi kärkihanke
Liikunnan harrastaminen on Suomessa huonossa hapessa. Olen erityisesti huolissani lasten ja nuorten liikkumisesta mutta sama liikkumattomuuden riesa on pesiytynyt myös koko aikuisväestöön. Tutkimusten mukaan vain kolmannes suomalaisista liikkuu terveysliikuntasuositusten mukaisesti.
UKK instituutti suosittelee kaikille monipuolista, reipasta ja rasittavaa liikkumista vähintään 2,5 tuntia viikossa ja kasvavilla nuorilla vähintään tunti päivässä. Runsasta ja pitkäkestoista paikallaanoloa tulisi välttää.
Loppuvuodesta julkaistut koululaisten uudet valtakunnalliset Move-tulokset kertoivat taas karua kieltään. Joka neljännellä oppilaalla kymmenestä fyysinen toimintakyky on niin heikolla tasolla, että se vaikuttaa terveyteen ja arjessa jaksamiseen.
Liikkumattomuus aiheuttaa Suomelle vuosittain yli kolmen miljardin euron kulut mm. terveydenhoitokuluina ja menetettyinä verotuloina. Ilmiön vaikutukset kasvavat entisestään tulevaisuudessa. Miten esimerkiksi käy tavoitteelle pidentää työuria, jos liian vähäisestä liikunnasta aiheutuneet vaivat ja sairaudet vievät työikäisen ennenaikaiselle eläkkeelle? Meillä ei ole yksinkertaisesti tähän varaa.
Nyt on korkea aika siirtyä hämmästelystä tekoihin ja tehdä liikunnan harrastamisesta ja koko kansan liikkumisesta Suomen seuraava suuri kansallinen kärkihanke. Tämä on arvovalinta.
Usein osittain tai jopa kokonaan vapaaehtoistyöllä pyöritettävällä urheiluseuratoiminnalla on merkittävä rooli lasten ja nuorten liikuttajana. Tiedän tämän itsekin pitkäaikaisena seuratoimijana ja ison urheiluseuran puheenjohtajana. Suomen liikunnan ja urheilun selkäranka sijaitsee niissä tuhansissa urheiluseuroissa ympäri maan, joiden toiminnan kautta liikkuu 1,5 miljoonaa suomalaista vuosittain.
Keskustelussa julkisesta rahasta tulee mielestäni kuitenkin olla maltillinen eikä tällaisina aikoina luvata tai vaatia merkittäviä lisäpanostuksia. Nykyinen rahoitustaso liikuntaan ja urheiluun riittää mutta suuntaisin julkista rahoitusta huippu-urheilulta ja lajiliitoilta enemmän suoraan ruohonjuuritasolle erilaisiin liikuntahankkeisiin sekä erityisesti mahdollisimman laajoja kohderyhmiä tavoittavaan terveysliikuntaan ja sen edistämiseen – koko kansan liikkumiseen siis.
Lisäksi koululiikuntaa tulisi lisätä samoin kuin työpaikkojen liikunta- ja ravintoneuvontaa. Ihmisten työkuntoisuudesta huolehtiminen pitää olla kaikkialla tiedostettu tärkeä tavoite.
Tärkeimpänä tarvitsemme kuitenkin asennemuutosta, joka lähtee liikkeelle ongelman tiedostamisesta sekä sen ääneen sanomisesta. Muutos lähtee meistä jokaisesta itsestämme. Ja varsinkin nuorten lasten tapauksessa heidän vanhemmistaan koska liikunnallinen elämäntapa on opittava mahdollisimman nuorena. Takamus ylös penkistä ja liikkumaan siis.
Janne Riitakorpi
Eduskuntavaaliehdokas (kesk.)
Useimmat ihmiset, varsinkin aikuiset ymmärtävät tämän ja onhan meillä liikunta lisääntynytkin muutamina viime vuosikymmeninä, mutta pääasiassa aikuisväestön kekuudessa. Lapset ja nuoret sen sijaan kulkevat kilometrin koulumatkan bussilla, kun ilmaiseksi pääsee.
Minua suorastaan kiukuttaa, kun nuret ovat ottaneet tavakseen raahata jopa polkupyörät bussiin, jos on vähänkin hankalampi ajomatka, puhumattakaan näistä ”potkulaudoista” ynnä muista härpäkkeistä.
Eikö juuri koulumatkaliikunta olisi hyvä tapa harrastaa hyötyliikuntaa ja siirtää nekin rahat vaikka vapaa-ajan liikunta- ja harrastustoiminan kehittämiseen. Nyt on puutetta harrastuapaikoista, koska kaikeen eivät varat riitä, mutta oikein kohdentamalla voitaisi tämäkin ongelma poistaa, tai ainakin vähentää sitä.
Ikäihmistenkin liikkumen on jokseenkin ongelmallista, koska ilmaiset/tuetut ja vanhuksille suunnatut liikuntaryhmät ovat hankalissa paikoissa ja aikarajoitteisia, eivätkä näin kaikkien tavoitettavissa ja ihmettelenkin, että miksi kylvää tässäkin rahaa hukkaan, kun senkin rahan voisi käyttää esim. liikuntaseteleihin ja antaa ikäihmisille mahdollisuus harrastaa mieleistään liikuntaa silloin kun nämä haluavat ja siellä, missä haluavat, eikä jossakin, minne ei tavan ihminen menisi. Miksi kaiken pitää olla niin säänneltyä, kun sen päin vastoin pitäisi olla liikkumista tukevaa ja vapaavalintaista.
Ei pitäisi valittaa, että ihmiset eivät liiku, jos samaan aikaan sen harrastamisesta tehdään mahdollisimman hankalaa.
Vapaus ja kannustus ovat kova sana, eikä enää rajoituksia ja ylhäältä ohjautuvuutta. Jätetään tämä holhoaminen niitä varten, jotka tarvitsevat apua päivittäiseen liikkumiseensa, niin meillä kaikilla on parempi olla.
Ilmoita asiaton viesti
Sinänsä liikunnan vähäisyys noilla alueilla on iso ongelma, muttei sillä mitään tekemistä ole Keskustan kannatukseen kanssa. Vähän asukkaita, pitkät välimatkat ja hiipuva seuratoiminta ovat oleelliset selittävät tekijät etenkin lasten ja nuorten liikunnan puolella. Lapset eivät liiku omaehtoisesti muuallakaan kuten aikaisemmin ja pikkupaikkakunnilla aikuisillakaan ei enää ole välttämättä tuntumaa liikuntaan ja eivät siirrä liikunnallisuutta eteenpäin.
Lääke voisi olla yhteiskunnan tuki seuroille huippu-urheilun tuen kustannuksella.
Ilmoita asiaton viesti
Koululiikuntaa lisää ? Koululle ei voi sälyttää kaikkea yhteiskunnan vinoutumien oikaisuja. Jos liikuntatunteja lisätään on varsinaisia opetustunteja vähennettävä. Ei hyvä.
Rahaa pois huippu-urheilulta yleiseen liikuntaan: kannatettavaa. Huippu-urheilu on isoa show-bisnestä korkeapalkkaisine ammattilaisineen. Siinä
liikkuvat valtavat tuottoisat rahavirrat, pärjännee omillaan.
Huippu-urheilun seuraaminen sohvalla lojuen tai katsomossa ei mitenkään ole luettavissa liikuntaan. Qatar ja vastaavat megabisnekset, mukaan lukien nykyisen kaltaiset olympiakisat, eivät voi kauempana olla terveellisestä liikunnasta. Viihde viihteenä.
Omavastuuta liikunnan puutteesta aiheutuvien sairauksien hoitokustannuksista on lisättävä.
Kansanterveyden kohentaminen tupakanpolttoa vähentämällä on onnistunut. Mitä siitä voisi ottaa työkaluja liikuntamyönteisyyden lisäämiseen?
Ilmoita asiaton viesti
Olen tällä hetkellä Thaimaassa ja käyn aamuisin tunnin lenkillä kuten yleensä Suomessakin. Tänäänkin kuului avoautosta huuto, että why you walk, why you walk.
Täällä ei kukaan kävele eikä aja polkupyörällä, vaan kaikki liikkuvat mopolla, skootterilla, moottoripyörällä ja autolla, eniten avolavoilla. Eli bensaa on suonissa aikalailla.
Sattumalta luin, että Thaimaan asukkaiden eläkeikä on nyt 60 vuotta, mutta on nousemaan päin, koska ihmiset voivat niin hyvin. Johtuukohan tämä siitä, että eivät rasita itseään turhaan jalan tai polkupyörällä liikkumalla.
Ilmoita asiaton viesti
No ei taatusti johdu.
Ilmoita asiaton viesti