Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Eurovaalit: Katso tulokset tästä

Politiikkaan kaivataan vastakkainasettelun sijaan vastuunkantoa

Politiikan monista kiistoista huolimatta isoissa kaikista tärkeimmissä asioissa on viime vuosina kyetty laajaan yhteisymmärrykseen. Tällä vaalikaudella Suomi on esimerkiksi hakenut Naton jäsenyyttä sekä satsannut merkittävästi puolustukseen.

Tulevalla vaalikaudella tämä vastuunkannon henki on ulotettava myös julkisen talouden sopeuttamiseen. Se on helpommin sanottu kuin tehty mutta meidän on onnistuttava siinä, koska suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus on siitä kiinni. Ellemme nyt tee kaikkia tarpeellisia päätöksiä, edessä on tuplasti kivuliaampia päätöksiä vuosikymmenen lopulla. Jo pelkästään valtion velan korkomenojen kasvu kertoo karua kieltään.

VASTUUNKANTOA on se, että poliitikot laittavat Suomen julkisen talouden kuntoon. Terve ja tasapainoinen julkinen talous antaa perustan ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnille sekä talouskasvulle, jota ilman emme pärjää. Tarvitsemme Suomeen lisää työtä ja työn tekijöitä. Vain näin pystymme pitämään huolta kaikista.

Minun Suomeni on sellainen maa, missä jokainen työkykyinen kantaa kortensa kekoon ja jossa yritteliäisyydestä palkitaan. Siksi yrittäjien ja yritysten verotusta ei pidä kiristää. Siksi kannustinloukut sosiaaliturvasta tulee kitkeä pois. Mutta minun Suomeni on myös sellainen missä kaikista heikompiosaisista pidetään huolta.

Työssäkäyvä keskiluokka, johon myös itse kuulun, pärjää kyllä, kunhan veroa maksava kansalainen kokee, että verorahat käytetään järkevästi. Tämän vuoksi tarvitsemme kasvua tukevia uudistuksia sekä valtion menojen leikkauksia. Maltillisia veronkorotuksia voidaan myös tehdä mutta niin ettei kokonaisveroaste nouse.

Tämä kokonaisuus tulee toteuttaa etupainotteisesti tulevan vaalikauden aikana. Mielellään parlamentaarisesti niin, että päätökset ylittävät vaalikausien rajat.

Jos me tässä onnistumme, pelastamme samalla suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan. Jos me taas sorrumme vastakkainasettelun tielle ja jätämme kiperät sekä epäsuositut mutta tarpeelliset päätökset tekemättä, edessä on tuplasti vaikeampia aikoja.

MINUN viestini on näistä vaihtoehdoista ensimmäinen. Se on myös toivon viesti siitä, että satsaamalla vastakkainasettelun sijasta vastuunkantoon politiikassa, pystymme oikeasti paljon paremmin hoitamaan suomalaisten asioita ja edistämään koko Suomen hyvinvointia.

Janne Riitakorpi

eduskuntavaaliehdokas (kesk.)

Teksti on julkaistu myös Aamulehdessä 27.2.2023

janneriitakorpi1
Keskusta Tampere
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Olen 28-vuotias yhteiskuntatieteiden maisteri. Työskentelen Keskustan eduskuntaryhmässä asiantuntijana ja kansanedustajan avustajana.

Seuraan aktiivisesti politiikkaa. Liikunta ja urheilu myös lähellä sydäntä.

Eduskuntavaaliehdokas Pirkanmaalla 2023. Olin ehdolla aluevaaleissa 2022 ja kuntavaaleissa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (1)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. juhamyllarinen

  Ongelma vastakkainasettelutuotannossa taitaa olla enemmän sekunda, mistä on usein haittaa muissakin yhteyksissä.

  Siinä kun vastakkainasettelu lähestyy perusteellisuutta, se on melkein kuin että kiitos huomaavaisuudesta, ja huolenpidosta.

  En tarkoita, että aina olisi kovasti mahdollisuutta kiinnittää huomiota laatuun. Kun mahdollisuuksia on, ja tästäkin huolimatta sekundaa,… tilanne voi olla paras, mutta ympäristönä ei välttämättä edes aiempi Hong Kong.

  Missä määrin merkittävän tuottamisen nopeus liittyy vastakkainasettelun syntymiseen tavoitteellisesti, ja epäsuorasti? Missä kaikessa on tehty (tehtailtu) ns nopeita?

  Ilmoita asiaton viesti