Venäjästä, Ukrainan tilanteesta ja Natosta
Venäjän joukkojen massiivinen keskittäminen Ukrainan rajoille on viimeisin mutta ei varmastikaan viimeinen vaihe kehityskulussa, joka alkoi Georgian sodasta 14 vuotta sitten.
Putinin seuraavia askelmerkkejä voi vain yrittää arvailla. Pahimmassa päässä skenaarioita on laajamittainen alueiden valtaamiseen ja Ukrainan valtionjohdon vaihtamiseen tähtäävä Venäjän hyökkäys syvälle Ukrainaan aina Dnepr-joelle tai jopa sen yli. Vaikka tämä ei ehkä ole vielä se todennäköisin vaihtoehto, merkit ovat huolestuttavia eikä Eurooppa ole ollut näin lähellä kymmeniätuhansia ihmishenkiä vaativaa suursotaa sitten Neuvostoliiton romahtamisen.
Lievimmässä päässä, jos siis Putin päättää hyökätä, ovat täsmäiskut Ukrainan asevoimia vastaan, laajamittainen hybridivaikuttaminen sekä Donbassin alueen liittäminen Venäjään. Kannattaa myös muistaa se, että Valko-Venäjän demokraattinen oppositio on juuri hiljattain kukistettu ja diktaattori Lukashenka on jo käytännössä täysin Kremlin talutusnuorassa. Kaikki ei välttämättä ole aina sitä miltä näyttää ja Venäjä jos kukin on mestari maskirovkassa – harhauttamisessa.
Kuten Venäjän vaatimuksista on voitu päätellä, keskiössä ei kuitenkaan taida olla lopulta Ukraina vaan Putinin halu asemoida Venäjä jälleen suurvallaksi. Venäjän tuoreimmat vaatimukset etupiireistä murentavat Euroopan turvallisuuden perusperiaatteita ja kyseenalaistavat valtioiden suvereniteettia päättää muun muassa sotilaallisesta liittoutumisesta.
Suomi ei ole tässä kehityskulussa sivullinen vaan Euroopan turvallisuustilanteen heikkeneminen asettaa myös Suomen vaaraan. Vaikka Venäjän sotilaallinen läsnäolo Suomen lähialueilla on itseasiassa vähentynyt joukkojen Ukrainan rajalle keskittämisen vuoksi, on selvää, että mahdollinen eskalaatio Ukrainassa ja uhka laajemmasta konfliktista heikentää myös Itämeren alueen ja Suomen turvallisuustilannetta.
Ensisijaista on ylläpitää omaa kansallista puolustuskykyä. Sen ennaltaehkäisevä vaikutus on erittäin merkittävä. Toisaalta Suomen tulee omilla toimillaan edistää diplomaattisen ratkaisun löytymistä. Tasavallan presidentin voidaan katsoa toimineen tällä saralla erinomaisesti.
Olen luottavainen siihen, että Puolustusvoimilla ja ylimmällä valtiojohdollamme on ajantasainen tilannekuva ja myös sotilaallista valmiutta on kohotettu tarpeen mukaan. Sen mitä julkisista lähteistä olemme saaneet lukea ja lisäksi kaikki ne toimenpiteet, joita ei ole julkisuuteen kerrottu. Onneksi sotilaallisen valmiuden kohottamiseen onkin vuoden 2014 jälkeen tehty merkittäviä lainsäädännöllisiä uudistuksia.
Perinteisten sotilaallisten uhkien lisäksi meillä täytyy olla kyky vastata kaikkiin mahdollisiin (ja mahdottomiin) hybridiuhkiin. Presidentti Niinistön valtiopäivien avajaispuheessaan esittämä kehotus hoitaa valmiuslakimme näiltä osin kuntoon mahdollisimman pikaisesti tulee ottaa vakavasti.
Keskustelu Suomen Nato-jäsenyydestä on myöskin ymmärrettävästi noussut pintaan. Hyvä niin. Tästä aiheesta tarvitaan myös laajaa asiaperusteista kansalaiskeskustelua. Oma Nato-kantani on ajan saatossa muuttunut kielteisestä neutraaliksi. Vaikka jotkut toista väittävätkin, ratkaisu puolesta tai vastaan ei ole yksinkertainen tai helppo. Kummankin näkemyksen puolesta on perusteltuja sekä varteenotettavia argumentteja ja harvalla meistä on saatavilla kaikkia päätöksentekoon väistämättä vaikuttavia taustatietoja.
Viimeisimmässä ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa vuodelta 2020 Suomen virallinen kanta Natoon linjataan seuraavasti: ”Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan perustaan kuuluu kansallisen liikkumatilan ja valintamahdollisuuksien ylläpitäminen. Tämä säilyttää mahdollisuuden liittoutua sotilaallisesti ja hakea Nato-jäsenyyttä. Ratkaisuja tarkastellaan aina reaaliajassa kansainvälisen turvallisuusympäristön muutokset huomioiden. Yhteistyön kautta saavutetulla yhteensopivuudella varmistetaan, ettei mahdolliselle liittymiselle muodostu käytännön esteitä.”
Mielestäni tämä kirjaus on edelleen ajantasainen. Päätöstä liittyä Natoon ei voida etukäteen sitoa johonkin tiettyyn olosuhteeseen tai rajapyykkiin, jonka ylitettyä Suomen sotilaallinen liittoutuminen tulee ajankohtaiseksi. Erään näkökulman mukaan Nato-optio tai oikeammin määriteltynä Nato-jäsenyyden hakemisen mahdollisuuden ylläpitäminen – eli juuri tämä kansallinen liikkumatila ja siihen liittyvä epätietoisuuden varjo – toimii myös eräänlaisena villinä korttina, joka saattaa meidät joskus pelastaa pahalta paikalta.
Toisaalta tähän mahdollisuuteen hakea Nato-jäsenyyttä ei voi myöskään tuudittautua. On kuitenkin hyvä, että lähes tulkoon kaikki Nato-keskustelun osapuolet ovat yhtä mieltä siitä, että liittoudutaan tai ei, Suomen täytyy ensisijaisesti pitää huolta omasta puolustuskyvystään. Suomalaisten vahva maanpuolustustahto antaa tälle hyvät edellytykset.
Päätös sotilaallisesta liittoutumisesta mutta myös päätös olla liittoutumatta saattaa tietyissä tilanteissa olla väärä ja johtaa erittäin huonoihin seuraamuksiin. Asiaa tulee käsitellä sillä vakavuudella. Ottaen huomioon suunnan mihin Euroopan turvallisuustilanne on kehittymässä, tämä kysymys tulee todennäköisesti olemaan Suomen tämän vuosikymmenen tärkein ja suurin poliittinen päätös.
Suhtaudun varauksella vaatimuksiin kansanäänestyksen järjestämisestä Nato-jäsenyydestä. Kansanäänestys olisi ideaalitilanteessa toimiva mutta todennäköisesti jos joskus Natosta päätetään, silloin ollaan kaukana ideaaliolosuhteista. Luottoni suomalaiseen demokratiaan on kuitenkin vahva eli jos kansanäänestys asiasta pidettäisiin, uskon Suomen sen kestävän mutta kaikkine vaikutuksineen ja mahdollisine skenaarioineen se ei todennäköisesti olisi paras vaihtoehto.
Päätös Suomen Nato-jäsenyyden hakemisesta on ylimmän valtiojohdon käsissä sen tiedon pohjalta mikä heillä on ja liittymisen päättää viime kädessä eduskunta. On kuitenkin totta, että ilman kansan enemmistön tahtoa Natoon ei voida mennä. Se miten tämä tahto mitataan, siihen voi olla muitakin vaihtoehtoja kuin kansanäänestys, esimerkiksi eduskuntavaalit, jos vaaleissa tämä teema on vahvasti ollut esillä.
7.2.2022
Janne Riitakorpi
Ukrainan rajoilla ei ole ketään. Kuu on juustoa ja Aku Ankka asuu metsässä.
Venäjä on suorittanut niin paljon shaibaa verkot täyteen ettei ole tarkoituskaan kenenkään tietää missä mennään…
Todellisuus on se että Suomen pitää liittyä NATO jäseneksi ASAP!
Ukrainaa pitää tukea imperialistista Venäjää vastaan!
Ilmoita asiaton viesti
”Ukrainan rajoilla ei ole ketään. Kuu on juustoa ja Aku Ankka asuu metsässä …”
Täyttä skeidaa kaikki tyystin! Ukrainan rajoilla on nähty ’pari’ venäläistä. Kuu on guttaberkkaa saatana ja Aku Ankka on AA:ssa!
Ilmoita asiaton viesti
Kohtuullisesti asiaa ja tyypillistä Kepu-liturgiaa.
Nato-kysymys on erittäin helppo vastata jos miettii asiaa loogisesti ja Suomen etua ajatellen. Blogistikin voi kysyä itseltään millä hän turvaa Suomen huoltovarmuuden tilanteessa, jossa Venäjä hyökkää tänne ja kun omat hävittäjät ja sota-alukset alkavat olla vähissä.
On yksi helpoimpia tehtäviä havaita että Suomi ei yksin pysty turvaamaan Suomelle erittäin tärkeää vientiä ja tuontia sota-aikana. Kun tämä havaitaan, seuraavaksi pitääkin enää kysyä, onko olemassa jokin taho, joka siihen pystyy?
Ilmoita asiaton viesti
Siirtyvätkö kansanedustajat avustajineen kriisin koittaessa Ruotsiin vai Norjaan?
Ilmoita asiaton viesti
Kepulaiset siirtyy kenties Esko Ahon johdossa Kremlin lämpöön…
Ilmoita asiaton viesti
Ei se Aho nyt erityistä suosiota nauti kepulaistenkaan keskuudessa. Miehestä ei ole tulossa presidenttiehdokasta, vaikka kiinnostusta voisi ollakin.
Ilmoita asiaton viesti
Holodnaja Pravda
Suppea SWOT-analyysi. Suomi ja Nato.
(SWOT, Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats)
Suomen sisäiset vahvuudet
Geostrategia, ei muutosta. Geopolitiikka, vahvistuu ja selkeytyy. Kansallinen resilienssi siirtymä- ja neuvotteluvaiheen aikana. Suomen puolustusvoimien nykyinen ja tuleva kapasiteetti suhteessa koko maan puolustamiseen ja rauhanturvaamiseen. Puolustustahto – valmius – ja kyky.
Suomen sisäiset heikkoudet
Nato-sopimuksen artiklat, konsensus-periaate. Mikä Nato on ja mitä se EI ole? Dis-mis-informaatio ja hybridi- ja kyberuhat siirtymä- ja neuvotteluvaiheessa. Sisäpolitiikan ja poliittisen omanedun sotkeminen kansalliseen ulko-turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan. Pölhö-populismi ja vanja-karhun maskirovka. Historiallinen perintö, YYA-reliikit.
Suomen ulkoiset mahdollisuudet
Suomi mukana tekemässä päätöksiä kaikissa niissä ’pöydissä’, organisaatioissa, jotka käsittelevät suoraan ja välillisestikin maamme ulko-turvallisuus ja puolustuspolitiikkaa osana globaalia maailmaa. YK, EU, ETYJ ja Nato. Avun saaminen sovittu, suunniteltu ja harjoiteltu, paremmat ’kortit’ kriisitilanteessa. Realia-aikainen tilannekuva ja tiedustelutieto jo ennen mahdollisen kriisin eskaloitumista.
Suomen ulkoiset uhat
Naton yhtenäisyyden varmistaminen siirtymä- ja neuvotteluvaiheen aikana. Dis-mis-informaatio ja hybridisodankäynti, kyber-operaatiot ’eskalaatiot’ ns. harmaalla vyöhykkeellä siirtymä- ja neuvotteluvaiheessa. Vanja-karhun sotilaallinen voima ja sen mahdollinen käyttö ’rajoitetun’ alueen haltuunotto, ’jäätynyt konflikti’.
Johtopäätös SWOT-analyysistä
Naton jäsenyys tarvitaan. Nato ei Suomea puolusta. Se meidän on tehtävä itse. Suomen puolustusvoimat muodostavat tehokkaan pidäkkeen. Kun pidäkettä halutaan korottaa tarvitaan Nato-jäsenyys. Pelkästään kriisiajan resilienssin, siviili- ja sotilaallisen huoltovarmuuden sekä tiedustelutiedon takia. Kriisitilanteessa Suomi on ’sotilaallinen’ saari ja aika on kriisitilanteessa puolustusstrategisen korttipelin jokeri.
Realiteetit ja realismi
Tulevaisuuden sotaa ei käydä kuin ’sankarit summan ja kollaan, kun kansa taisteli ja jälkiviisaana muisteli, kusessa ollaan’
Neuvostoliittoa ja sen puna-armeijaa EI enää ole. On vain Venäjä, Venäjä ja Venäjä.
Uhka, riski, tosiasiat on tiedostettava ja ymmärrettävä sekä otettava erittäin vakavasti.
Suomen perustuslaki ei tunne sitovaa kansanäänestystä, eikä Nato’n säännötkään sitä edellytä.
Sellainen on tapaus, tämä sananvapaus ja mielipiteen oikeus.
Ok. Boomer’s, go on USRRP
Btw. Kertauksen vuoksi ’Nato-fobiaa’ poteville ’mutku – mutuilijoille’ kaikki mitä jäi Nato’sta ymmärtämättä, selkosuomeksi.
http://atlanttiseura.fi/WP/wp-content/uploads/2014/06/mika_nato_on.pdf , http://atlanttiseura.fi/WP/wp-content/uploads/2019/05/Nato-raportti-29.5.2019.pdf , http://atlanttiseura.fi/nato/wp-content/uploads/2014/06/Pohjois-Atlantin-sopimus-suomennos.pdf
Ilmoita asiaton viesti
”Sisäpolitiikan ja poliittisen omanedun sotkeminen kansalliseen ulko-turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan.”
Vanha protokolla ei ole enää voimassa kun Tehtaankatu ei jaa enää poliittisia bonuspisteitä.
Ilmoita asiaton viesti
Kansanäänestys ja Nato-optio ovat toisensa pois sulkevia vaihtoehtoja. Option voi lunastaa ilman kansanäänestystä. Jos taas kansanäänestys toteutetaan, optiota ei tarvita.
Ilmoita asiaton viesti
Oli kansanäänestystä tai ei niin joku poliitikko tekee mitä lystää(raha ja omat edut määrää) niin kuin euronkin kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei vaadi kovinkaan suurta ponnistusta kuvitella, että sama määrä joukkoja, kuin Ukrainan ympärillä, voi olla milloin tahansa itärajalla, laivasto ja sukellusveneitä merialueilla Suomenlahdella ja Pohjanlahdella. Siinä tilanteessa EU:n ja Naton pääkonttorissa pohditaan, ettei juuri sillä hetkellä ole sopiva hetki ärsyttää Venäjää ottamalla Suomi Naton jäseneksi.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä hetkeä ei tule etteikö Venäjä ärsyynny.
Ilmoita asiaton viesti
Otetaanpa tuolta yksi lauseen pätkä esiin.
Eurooppa ole ollut näin lähellä kymmeniä tuhansia ihmishenkiä vaativaa suursotaa sitten Neuvostoliiton romahtamisen.
Voisko nuori mies hieman tarkentaa lausuntoaan.
Ilmoita asiaton viesti
En pidä sitä todennäköisimpänä mutta tuo skenaario olisi edessä jos Venäjä hyökkäisi laajasti Ukrainaan minkä mainitsin tekstissäni ns. pahimpana skenaariona. Esim. USA:n tiedustelutiedot ovat viitanneet että myös tämä on mahdollista. Toisaalta sotilasasiantuntijat ovat myös sanoneet että tämän hetkinen Venäjän sotilaallinen kyky Ukrainan rajoilla ei vielä riittäisi näin isoon operaatioon mutta joukkoja ja operatiivisia kykyjähän sinne koko ajan tuodaan lisää.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti mielipide kääntyy myönteiseksi, itsekin joskus vastustin Nato-jäsenyyttä, mutta vuosi 2014 muutti kyllä ajattelua rankasti.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommentista Juha. Kyllä jos tilanne sitä vaatii, myös minun ja monen muun joka vastaisi mielipidekyselyyn ”en tiedä” tms., mielipide voi varmasti kääntyä myönteiseksi. Ylimmän valtiojohdon arvio painaa ainakin minulla vaakakupissa paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Kun nyt katsoo tätä Ukraina-tilannetta, Putinin pelikuvio on ihan selvä:
1) Ensin Putin, Kiinan Xi ja Lukašenka ovat sopineet pelikuvion etukäteen
2) Sitten Putin julistaa joulukuussa kovalla metakalla Venäjän turvallisuusvaatimukset, jotka jo etukäteen tiedetään epärealistisiksi.
3) Putin tekee ”ystävyys-diilin” Kiinan Xi:n kanssa, joten hän voi vetää turvallisesti venäläiset joukot länteen Venäjän itäosasta.
4) Joukot ja kalusto on ”edullista” parkkeerata Ukraian ympärille painostustarkoituksessa pitkäksikin ajaksi.
5) Lukašenkn kanssa sovitusti merkittävä osa Venäjän joukoista ”kutsutaan” Valkovenäjälle turvaksi Ukrainan ”aggressiota vastaan”.
6) Sivumennen Putin saa näppärästi kaapattua Belorussian, mitä hän on jo vuosikymmeniä halunnutkin.
7) Äänekkäällä sapelinkalistelulla ja välittömällä hyökkäysuhalla Putin saa pakotettua USA:n, Naton ja Euroopan neuvottelemaan Venäjän ”oikeutetetuista” turvavaallisuus-vaatimuksista ja jopa ”tunnustuksen” lännen aikomuksesta laajentaa Natoa itään.
8) Putin saa Venäjän kansan tuomitsemaan ”lännen agression” ja näin unohtamaan Venäjän monet sisäiset ongelmat.
9) Putin saa varmistettua sen, että kansa uskoo hänen olevan oikea ja vahva johtaja puolustamaan Venäjää sitä piirittäviä pahoja voimia vastaan.
10) Nyt Putin on saavuttanut ”välitavoitteensa” laukaustakaan ampumatta, ja voikin nyt siirtyä ”voittajana” neuvottelupöytään suurvallan edustajana USA:n, Naton ja EU:n kanssa.
11) Putinilla ei ollut tarkoitustakaan juuri nyt valloittaa Ukrainaa, sillä siihen olisi liittynyt karmeat riskit.
Kyllä hän sen ehtii hoitamaan ”väsyttämällä” myöhemminkin, ilman sanktioita…
Entäpä Suomi?
Nyt pitääkin olla tarkkana, ettei Suomea taas ”myydä” Venäjälle, kuten tekivät aikanaan Napoleon 1818, Hitler 1939 ja Roosevelt & Churchillkin Teheranissa 1943.
Etteivät vaan voimakolmikko, presidentit Biden ja Macron, sekä kansleri Scholz myy ”salaisella sopimuksella” taas Suomea Venäjälle, sulkemalla Nato-oven…
Ilmoita asiaton viesti
Tämä hieman sivusi aihetta:
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008583270.html
”
VON DER LEYEN totesi myös, että Suomi voi luottaa EU:n ”täyteen solidaarisuuteen”. Hänen mukaansa Venäjän luoma haaste Euroopan turvallisuudelle koskee kaikkia EU-maita.
Hän nosti myös esiin EU:n perussopimuksen artiklan 42.7, joka koskee keskinäistä avunantoa. Von der Leyenin mukaan siitä käy selväksi EU-maiden välinen solidaarisuus kaikissa tilanteissa.
EU on sopinut perussopimuksessaan, että jos jäsenvaltio joutuu alueeseensa kohdistuvan aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, muilla jäsenvaltioilla on velvollisuus antaa sille apua kaikin käytettävissä olevin keinoin.
”
Ilmoita asiaton viesti
Nykyään puhutaan usein hybridivaikuttamisesta ja kyberhyökkäyksistä sodankäyntimuotoina ja kuvitellaan ikäänkuin ne olisivat jonkinlaisia vaihtoehtoja wanhanaikaiselle sotajoukkojen käyttämiselle hyökkäykseen.
Tämä on virheellinen ajatus. Ei kiusaajalle ole mitään hyötyä siitä, että kohde tulee kiusatuksi, jollei se jotenkin muutoin pääse tuon lamaannuttavan kiusaamisen seurauksista hyötymään. Toisin sanoen hybridisodankäynti ja kyberhyökkäykset ovat uudenlaista maaperän pehmittämistä ennen varsinaista invaasiota, joka toteutetaan vanhaan tuttuun tapaan maadivisioonin sekä ilmapommituksin.
Niinikään ihmetyttää hiukan toistuva vertailu Ukrainan sotajoukkojen ja Venäjän asemiin sijoitettujen sotajoukkojen määristä ja tältä pohjalta arvioidaan suurhyökkäyksen onnistumismahdollisuuksia. Kukaan ei tunnu muistavan, että vahvan ilmalaivueen lisäksi Venäjällä on myös ydinaseita, joita voi käyttää, kun mikään muu ei enää auta. Nykyajan taktiset ydinkärkiohjukset eivät ole megapoleja totaalisesti tuhoavia ”atomipommeja” tyyliin Hiroshima tai Nagasaki, vaan ne ovat äärimmäisen tehokkaita täsmä-aseita, joilla saadaan niin paljon tuhoa aikaan kuin tarkkaan tarvitaan maan lopulliseksi valtaamiseksi.
No, joku voi väittää, ettei Venäjä uskalla sellaisiakaan ydinaseita käyttää, kun koko toisen maailmansodan jälkeen on kauhisteltu totaalista ydinsotaa ja sen mukanaan tuomaa maailmanloppua. Kuten mainitsin, noilla taktisilla ydinaseilla ei saada aikaiseksi eikä tavoitella maailmanloppua tai edes massatuhoa eikä Länsi ole ilmoittanut vastaavansa Ukrainan valtaamiseen sotilaallisesti. (Jostain kaasuputken käytön aloittamisen lykkäämisestä on toki taiteltu peistä …)
Ilmoita asiaton viesti