Mitä me suomalaiset hyödymme laista, joka suojelee Malmin lentokentän ja sen niittyluonnon?

Kuvat: Heinäkurppa, Pertti Rasp,  Sähkölentokone Malmilla, Helsingin Sähkölentokoneyhdistys

Mitä me suomalaiset hyödymme laista, joka suojelee Malmin lentokentän ja sen niittyluonnon?

  • Erittäin uhanalainen niittyluontotyyppi ja ympäristön muut luontoarvot säästetään,
  • Sähköisen lentämisen kehittämiselle syntyy erinomainen mahdollisuus,
  • Asuntoja saadaan pääkaupunkiseudulle enemmän
  • Saamme tietää, mihin puolueisiin kannattaa luottaa.

1. Laki suojelee erittäin uhanalaista luontoa

Suomessa kaikki niittyluontotyypit on luokiteltu erittäin tai äärimmäisen uhanalaiseksi luontotyypeiksi. Malmin lentokentän 100 hehtaarin niittyjen kasvillisuus ylläpitää yksilölukumäärältään erittäin runsasta hyönteispopulaatiota, mistä johtuen alueella on myös runsas linnusto, ja lentokenttäalue toimii uhanalaisten lintujen muuttolevähdyspaikkana. Lentokenttäalueella on myös merkittävä rauhoitettujen lepakkojen populaatio. Tämä johtuu runsaasta hyönteisravinnosta sekä siitä, että alue on yksi Helsingin ainoita avoimia valaisemattomia alueita, jollaisilla uhanalaiset lepakot viihtyvät. Kentällä tavataan mm. äärimmäisen uhanalainen suokukko, erittäin uhanlainen lapinkirvinen sekä vaarantunut pulmunen. Myös äärimmäisen uhanalaiselle ja erityisesti suojeltavalle EU:n lintudirektiivin liitteen I lajille, heinäkurpalle kenttä on tärkeä levähdyspaikka. Tarkemmin voit lukea Malmin lentokentän luontoarvoista lakialoitteen perusteluista.

2. Laki luo mahdollisuuden kehittää sähköistä ilmailua Suomessa

Lakialoitteen perusteluissa todetaan, että suojelemalla Malmin lentokentän alue esitetyllä tavalla on mahdollista toimia suunnannäyttäjänä suomalaisen ilmailun ja lentoliikenteen kehittymisessä ilmastoneutraaliksi ja päästöttömäksi. Lakiehdotuksessa on nimittäin säädetty, että kymmenen vuoden siirtymäajan jälkeen Malmilla saisi lentää vain sähköisillä tai uusiutuvalla polttoaineella toimivilla lentokoneilla. Suomessa järjestettiin 10.3.2021 ekologisen ja sähköisen lentämisen kansainvälinen konferenssi jo kolmannen kerran. Vuoden 2021 konferenssiin osallistuivat puheenvuoroillaan mm. Airbus, Finnair, Finavia, Lilium, MAF Suomi, magniX, Neste ja Rolls-Royce. Konferenssin keskeinen havainto on, että maailmalla investoidaan voimakkaasti ilmailun ekologisten ja sähköisten ratkaisujen kehittämiseen. Konferenssi myös osoittaa, että lentokoneista on tulossa hiljaisempia ja jopa täysin päästöttömiä. Tämän mahdollisuuden ekologinen ja ilmaston kannalta järkevä hyödyntäminen ja pitkien siirtymämatkojen välttäminen edellyttävät asustuskeskusten lähellä sijaitsevien pienten lentokenttien käyttämistä. Malmin lentokenttä soveltuu tähän tarkoitukseen erinomaisesti, sillä se sijaitsee Suomen suurimman asustuskeskuksen pääkaupunkimme Helsingin alueella.

3. Asuntoja saadaan pääkaupunkiseudulle enemmän

Malmin lentokentän suunnitelmissa ollaan rakentamassa soiselle Tattarisuon maaperälle, minkä vuoksi valtion tukeman kunnallistekniikan ja maaperän puhdistamisen kustannukset nousevat satoihin miljooniin euroihin. Tämän vuoksi valtion on suunnattava asuntotuotannon tukea niille alueille pääkaupunkiseudulla, missä maaperä soveltuu paremmin rakentamiseen. Sen vuoksi on veronmaksajien ja yleisen edun mukaista, että Malmin lentokenttäalue suojellaan esitetyllä tavalla, mikä estää tehokkaasti Malmin lentokentän rakentamisen osalta kohtuuttomien kustannusten aiheutumisen veronmaksajille. Näin samoilla määrärahoilla voidaan tuottaa merkittävästi enemmän ja jopa moninkertainen määrä asuntoja, joten pääkaupunkiseudun asuntopulaa voidaan helpottaa enemmän jättämällä Malmin lentokentän Tattarisuo rakentamatta.

4. Nyt saamme tietää, mihin puolueisiin kannattaa luottaa

Äänestäjänä minulle yksi tärkeimmistä asioista valita oikea ehdokas on se, tekeekö hänen puolueensa sitä, mitä on luvannut. Näitä tulemme tässä kevään mittaan ennen vaaleja seuraamaan puoluekohtaisesti hyvin tarkasti. Muistin virkistämiseksi seuraavassa muutamia asiaan liittyviä puoluelupauksia hieman hymy poskella kirjoitettuna. Voitte itse päätellä, mikä voisi olla minkäkin puolueen suusta:

  • Me olemme luontopuolue! Meidän puolueelle luontoarvot ja luonnon suojeleminen on tärkeintä!
  • Meidän puolue on aina tukenut Malmin lentokentän säilyttämistä kaikin voimin, jos vain valtio voisi tehdä jotain!
  • Meidän puolueppa rakennuttaa mahdollisimman paljon edullisia vuokra-asuntoja pääkaupunkiseudulle!

Kuulostaako tutulta? Malmin lentokentän ja sen luonnon suojeluun tähtäävän laki erottaa jyvät akanoista. Saamme kevään aikana tietää, mitkä puolueet pitävät lupauksensa ja kenen sanoihin kannattaa luottaa. Katsotaanpa nyt tarkkaan, mitkä puolueet kokonaisuudessaan allekirjoittavat aloitteen. Tulemme tätä tarkasti seuraamaan. Sen mukaan voitte sitten valita puolueenne ja sieltä kuntavaaliehdokkaan. En äänestä puoluetta, jonka edustajat eivät allekirjoita tätä aloitetta.

En anna ääntäni puolueelle, joka pettää lupauksensa. Älä sinäkään!

 

+8
JanneRopponen
Hirvensalmi

Koulutukseltani olen kauppatieteiden tohtori ja lentäjä. Olen myös luontoharrastaja ja Malmin luonnon ystävä. Kannatan avustustoimintaa kehittyvissä maissa sekä sähkölentokoneiden ja ekologisen teknologian kehittämistä tukemaan ilmastotyötä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu