Kansanedustaja Harakan ajama tuki uusiutuville maksaisi miljardin* vuodessa

Kansanedustaja Timo Harakka vaati taannoin Demokraatissa, että Suomen pitäisi tukea uuden kapasiteetiltaan 10 000 megawatin tuuli- ja aurinkovoiman rakentamista verovaroin. SDP:n eduskuntaryhmän verovastaava ei ottanut kantaa siihen mitä tämä maksaisi.

Timo Harakan lisäksi Ville Niinistö, tietyt TEM:in johtavat virkamiehet sekä Suomen tuulivoimayhdistys ovat esittäneet, että nykyisen noin 300 miljoonan euron tuulivoimatuen rinnalle tulisi rakentaa toinen, "markkinaehtoinen huutokauppaan perustuva tuki" joka esitellään säästötoimenpiteenä. Kukaan huutokauppamallia kannattava taho, ml. TEM:in työryhmä, ei ole esittänyt mitään arvoita tuen suuruudesta.

Katsotaanpa:

Megatuulen hallituksen puheenjohtaja Seppo Savolainen on kertonut, että Suomessa tuulivoiman tuotantohinta on 65 euroa / MWh.  Sähkön pörssihinta on noin 30 euroa / MWh joten päästäkseen nollatulokseen, tuulivoimaa pitäisi nykyisellä sähkön hinnalla tukea ainakin sen 35 euroa / MWh.  Timo Harakan esittämä tuki 10 000 MW:lle maksaisi tuulivoimalla toteutettuna miljardi euroa vuodessa. Tämä tulee lisäksi nykyisen 300 miljoonan euron tuulituen päälle. Demareiden verovastaava ihan ymmärrettävistä syistä ei kerro summia, eikä etenkään sitä mistä tuo vuotuinen miljadi otettaisiin.'

Toistetaanpa vielä. Demareiden verovastaava ehdottaa yli miljardin euron vuotuista tukea aurinko- ja tuulivoimalle.  Tämä on Harakan mukaan "mahdollisimman vähäisen tuen tarve".

* Tuki laskettu 0,35 kapasiteettikertoimen mukaan: 10 000 MW x 24 x 365 x 0,35 x (65-30) = 1073100000. 

 

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu