Konkurssi. Eli mitä tekemistä Merventolla on jeesusteipin kanssa?

Suomalaisella tuulivoimalarakentamisella on takana loistava tulevaisuus. Vuonna 2009 Mervento oli kuulemma yksi lupaavimmista startupeista Suomessa. Tietenkin, koska tuulivoimatariffi alkaisi vuonna 2010 ja tuulivoimatuottajat saisivat sähkön takuuhintaa 105,3 euroa megawatilta ensimmäiset kolme toimintavuotta.

Vuoteen 2014 mennessä Mervento työllistäisi välillisesti 1000 suomalaista ja maailmanvalloituskin olisi viittä vaille tehty. Nyt miljoonia tukirahaa maksanut Mervento on konkurssissa ja sen ainoa voimala Vaasassa meluaa ja tärisee niin kauan kuin konkurssipesä suo. Pysäytyksen jälkeinen purkaminen ja maisemointi hoidetaan jos konkurssipesässä vielä rahaa on. Todennäköisesti se jää veronmaksajien maksettavaksi. Tuulivoimalan elinkaari on tässä tapauksessa alle 10 vuotta.

Kirjoittaa Kauppalehti:  

”Tekes on rahoittanut Merventoa 2010-2015 yhteensä 3,3 miljoonalla eurolla.

Talouselämä-lehti nosti Merventon vuonna 2013 20 lupaavimman startupin listalleen, jonka valitsee asiantuntijaraati. Raadin puheenjohtajana toimi entinen Nokia-johtaja ja nykyinen Lappeenrannan
teknillisen yliopiston professori Anssi Vanjoki.

Erityisen lupaavana pidettiin muun muassa Tekesin mukaan Merventon kehittämää, pohjoisen haastaviin olosuhteisiin soveltuvaa voimalatyyppiä. ”

Vuonna 2009 sijoitusrahaa Merventolle syytänyt VNT Management Oy :n toimitusjohtaja Jarmo Saaranen lupaili, että viiden vuoden kuluessa Mervento työllistää suoraan 250 ihmistä ja välillisesti 1000.

Tuulitariffin jälkeen markkinaosuus puolittui

Nelisen miljardia veronmaksajien rahoja kuluttavan tuulivoimatariffin piti lisätä Suomen talouskasvua viennin kautta. Suomen Tuulivoimayhdistys ja moni muu hyödynsaaja kertoivat, miten kotimarkkinoiden tuella voidaan ponnistaa maailmalle. Tosiasiassa vuoden 2010 jälkeen Suomen markkinaosuus tuulivoimatuotannosta puolittui vuoteen 2015 mennessä. 

Mervento ei kelvannut edes Suomeen

Tuulivoimayritys Merventon sisaryhtiö Vasa Wind pystytti Vaasaan yhden Mervennon voimalan. Tämän jälkeen huomattiin, että tuulivoimamelun takia kaupungin suurin odotuksin viereen kaavoitettua asuinaluetta ei voi myydä tuulivoimamelun takia.

Kolmilapainen vaaka-akselinen tuulivoimala on bulkkia, jonka markkinoilla jylläävät niden maiden tuotanto jotka tukevat omaa teollisuuttaan raskailla tappioilla ja sittemmin halpatuotanto. Kymmenen suurimman tuulivoimalavalmistajan joukossa on viisi kiinalaisyhtiötä. 

Ilmastointiteippi?

Ai niin se jeesusteippi? Merventon voimalan pystytyksen jälkeen todettiin että lentoestevalot olivat väärin suunnatut ja ne häikäisivät lähiseutujen asukkaita. Huoltoyhtiö korjasi asia, milläs muullakaan, kuin ilmastointiteipillä. Jos Merventon maailmanvalloitus olisi onnistunut, Anssi Vanjoen kumppaneineen olisi pitänyt sijoittaa valtion rahaa suomalaiseen jeesusteippivalmistukseen koska kysyntä olisi ollut taattu.

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu