Ei ne räjähdä, niiden sisuskalut hajoavat

Tuulivoimaa seuraavalle viikko on ollut mitä mielenkiintoisin. Persujen ”työmiehen” ”tuumaustunnista” alkanut ”keskustelu” tuulivoimasta on saanut mittasuhteet, jota seuratessa popkornikiintiö olisi ylittynyt ajat sitten jos söisi popkornia.

Putkonen antoi laajasti mediatilaa merikarvialaiselle Ilpo Forsmanille, joka kertoi omasta ja perheensä tilanteesta. Perheenisä on vuosia taistellut vaimonsa ja lastensa pahoinvoinnin vuoksi, syyksi Forsman ja moni muu katsoo läheisen tuulivoima-alueen infraäänet. Toimittaja ja hevostilallinen Leena Kurikka oli myös äänessä ja kertoi keräämistään kokemuksista eläinten keskenmenoista, häiriökäyttäytymisestä ja kiiman viivästymisestä tuulivoima-alueiden lähettyvillä.

Iltalehden Tommi Parkkonen teki jutun asiasta. Oliko jutussa kyse ihmisten pahoinvoinnista, pohdittiinko analyyttisesti haittoja tuotantoeläimille, nostettinko framille Putkosen esityksiä että asiaa pitää tutkia tai ylipäänsä tuulivoimaloiden todellisista tai väitetyistä haitoista ihmiselle ja luonnolle? Ei. Parkkonen päätti otsikoida että Putkosen mukaan tuulivoima räjäyttää lepakot! Samainen Parkkonen on aikaisemmin twiitannut mm, että persut ovat analfabeetteja jotka sikiävät serkkujensa kanssa. Mutta että lepakot muka räjähtävät! Ja muka infraäänestä!

Tämän jälkeen alkoi tapahtua. HS marssitti julkisuuteen Turun yliopiston lepakkotutkijan Thomas Lilleyn, joka vakuutti että tuulivoimalat kyllä tappavat lepakoita mutta yleensä jos ne törmäävät lapoihin tai jos infraään… eikun ilmanpaineen vaihtelu räjäytt…. eiku rikkoo pehmytkudokset. FT Lilley astui akustiikan puolelle eikä ilmeisesti tiennyt, että se ilmanpaineen vaihtelu juuri on sitä infraääntä. HS:n toimittaja ei sitä joko ymmärtänyt tai halunnut kysyä.

Sitten joku neropatti keksi kysyä Olli Rehniltä, että onko tämä törmännyt kuolleisiin lepakoihin; no ei ole. Kysyttiinkö Rehniltä että onko hän ylipäätään käynyt tuulivoimalan juurella? No ei kysytty. Somessa joku keksi että Eija-Riitta Korholahan puhui räjähtelevistä kananpäistä (no ei puhunut) ja yhdisti tämän räjähteleviin lepakoihin. Joku somekaverinkaveri taas kommenoi että turhaa olla huolissaan lepakoista tai itkevistä perheenisistä kun samaan aikaan ei tee mitään, vaikka Aleppossa kuolee lapsia sadoittain. Syrjään jääneet poliitikot keksivät, että räjähteleville lepakoille naureskelullahan saa pari seuraajaa twitterissä ja toinen wannabe on yh'äkkiä ihan oikeasti huolissaan tuulivoimaloiden terveyshaitoista kuten Putkonenkin vaikka sellainen on oikeasti, lainaus, kusipäistä ja oksettavaa hyväksikäyttöä.

Pari faktaa:
1) Se ilmanpaineen vaihtelu joka tappaa lepakoita on juuri sitä infraääntä.
2) Lepakot kuolevat barotraumaan osuessaan lähelle tuulivoimaloiden lapaa koska niiden sisuskalut repeävät paineenvaihtelun vuoksi
3) Edellä esitetty on paitsi totta, täysin irrelevanttia koska
4) Oikeastihan kukaan ei edes välitä lepakoista kun isossa kuvassa maksamme nelisen miljardia euroa ympäristölle ja asumisterveydelle haitalliselle tuotantomuodolle, joka tukensa vuoksi romahduttaa sähkömarkkinat, lisää co2-päästöjä ja jota rakennetaan vastoin ympäristöministeriön ohjeita ja valtioneuvoston asetusta. Mutta paskaaks siitä kun pitää puhua lepakoista.

Tuulivoiman lobbausjärjestö STY on vuosia ajanut agendaansa liioittelemalla työllisyys- ja verovaikutuksia, valehtelemalla miten tuulivoimatuki on taloudellisesti kannattavaa, maksamalla selvityksiä joissa haitat pimitetään, painostamalla poliitikkoja ja viherpesemällä toimialaa. Onnistuneen lobbauksen vuoksi veronmaksajat maksavat 4-5 miljardia euroa tuulivoimalle, minkä lisäksi toimiala haluaa uuden tuen. Epäeettinen toiminta on poikinut kriittisen artikkelin sinne, toisen tänne. Tarvittiin Putkonen lepakoineen, ennen kuin haitoista ihan oikeasti puhutaan.

Tänään NYT oli löytänyt Portugalilaisen tutkijaryhmän, joka on selvittänyt infraäänen vaikutuksia ihmiskehoon jo vuosikymmeniä. Portugalin korkein oikeus on jopa määrännyt tuulivoima-alueen suljettavaksi ja asukkaille korvauksia infraäänen aiheuttaminen haittojen vuoksi.

Toivottavasti pöly laskeutuu ja seuraavaksi puhutaan välillä asiasta.
 

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu