Teknologianeutraali tuotantotuki – mitä se on?

Suomen tuulivoimayhdistys STY julkaisi tänään tavoitteensa uudeksi tuotantotueksi. Tuulivoimateknologian etujärjestön avainsana on ”teknologianeutraali”, mikä tarkoittaa että tuulivoima ja aurinkovoima kilpailisivat keskenään. STY tietää, että Suomessa ei ole eikä hetkeen tule sellaista aurinkovoimakapasiteettia jolla olisi oikeasti merkitystä joten teknologianeutraali tarkoittaa tuulivoimaa.

STY ei puhu hinnoista eikä tuotantotavoitteista, mutta katsotaanpa.
Sähkön hinta pohjoismaisessa sähköpörssissä on noin 30 euroa / MWh. Tuulivoiman omakustannehinnan väitetään Suomessa olevan luokkaa 65 euroa, vaikka toisaalta TuuliWatti varoittelee että edes nykyinen 83,5 euron takuuhinta ei takaa tuloksen pysymistä pinnalla. Lähdetään nyt laskennan vuoksi 65 euron hinnasta.

Jos tavoitteena on rakentaa toiset nimellisteholtaan 2500 MW:n edestä uutta tuulivoimatuotantoa, tämä merkitsee noin 600  uuden jättivoimalan rakentamista. 65 euron takuuhinnalla kustannus olisi nykyisellä sähkönhinnalla yli 250 miljoonaa euroa vuodessa*. Nykyinen ja haluttu tuulisähkötuotannon tuki maksaisi yli puoli miljardia euroa vuodessa veronmaksajille.

Edellä esitetty on varovainen arvio, kukaan ei usko tosissaan että STY haluaisi rajoittaa uuden tuulivoimakapasiteetin rakentamisen laskennan pohjalla olevaan 2500 megawattiin. Mm. kansanedustaja Timo Harakka esitti uudeksi tuen piiriin pääseväksi kapasiteetiksi 10 000 megawattia, kustannukseltaan tukina noin miljardin vuodessa.

Tuulivoiman eurooppalaiset mallimaat Saksa ja Tanska liikkuvat toiseen suuntaan. Saksassa rajoitetaan tulevaa tuulivoimarakentamista, Tanskassa on pantu jäihin suuria merituulivoimaprojekti niiden kalleuden vuoksi. 

STY haluaa 12 vuoden shekin kerrallaan

Suomen tuulivoimayhdistyksen mukaan huutokaupan voittaneen tulisi saada sovittu tuki 12 vuoden ajaksi., ja joka vuosi uusi 12 vuoden piikki tulisi aueta. Ajatus on ristiriidassa sen kanssa, että STY samalla väittää tuotantokustannusten olevan koko ajan laskussa ja että uudet voimalat ovat vanhoja kustannustehokkaampia. 12 vuotta on aika tarkkaan sama kuin tuulivoimalan käyttöikä ja logiikka on ymmärrettävää ainoastaan tuulivoimatoimijan kannalta. Veronmaksajan kannalta on kestämätöntä sitoutua maksamaan mahdollisesti vanhentuneesta teknologiasta yli vuosikymmenen, jos uutta tuotantoa olisi tarjolla halvemmalla.

”Teknologianeutraali” ja ”markkinalähtöinen” tukijärjestelmä on newspeakia, jolla oikeasti tarkoitetaan valtion 12-vuotissuunnitelmaa tuulivoimaloiden tukemiselle. Raskasta lauttaa vetämään valjastetaan jokainen suomalainen veronmaksaja.

Tuki laskettu 0,35 kapasiteettikertoimen mukaan: 2500 MW x 24 x 365 x 0,35 x (65-30) = 268274999 eli lähes 270 meur vuodessa.

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu