Whataboutismi nettikeskusteluissa

Whataboutismin juurien sanotaan juontuvan kylmän sodan aikoihin ja neuvostopropagandaan.  Jos jotain kritisoidaan, tuodaan esille toinen joko vastaava tai kaukaa haettu esimerkki jonka tarkoituksena on sotkea, hämärtää ja viedä keskustelua toisaalle: "Neuvostoliitossa ei ole kansalaisoikeuksia." "Niin mutta teillä Amerikassa lynkataan mustia."

Nykyään whataboutismi menee esimerkiksi näin:
Väite:Venäjä tappaa siviilejä Aleppossa.
Whataboutismi: Entäs sitten USA? Se se vasta siviilejä tappaakin.
Jonka jälkeen joko keskustellaan USA:n tappamista siviileistä, päästään Irakin kautta Vietnamiin, Koreaan ja mahdollisesti Hiroshiman ja Nagasakin pommituksiin. Venäjän toimista Aleppossa ei parane keskustella ellei listaa kaikkia lännen hirmutekoja.

Whataboutismi koskee myös muita keskusteluja. Esimerkit eivät ole sanatarkkoja lainauksia, mutta elävästä keskustelusta:

V: Tuulivoimala tappaa lintuja.
Whataboutismi: Niin mutta liikenne tappaa paljon enemmän lintuja. 

V: Ulkolaiset tekevät rikoksia.
Whataboutismi: Niin mutta suomalaiset niitä vasta tekevätkin.

V: Suomen pitäisi ottaa lisää pakolaisia.
Whataboutismi: Miksi ihmeessä kun Saudi-Arabia  ja UAE niitä vasta vähän ottavatkin vastaan.

Hassuinta tässä keskustelutyylissä on, että käytännössä kaikki nuo voidaan panna toiseen keskinäiseen järjestykseen ja whataboutismi toimii silti. Väitteet ovat sisällöllisesti yleensä tosia, mutta niiden yhteys toisiinsa on hutera. Keskustelu whataboutistin kanssa johtaa siihen, että löydä itsesi keskustelemasta jostain muusta kuin alkuperäisestä aiheesta. Whataboutisti usein myös usein osoittaa että olet tekopyhä koska olet vain kiinnostunut aiheesta A etkä yhtään aiheesta B, mikä oikeasti mitätöi sinun mielipiteesi aiheesta A.

Tämän blogin aiheena on whataboutismi mutta [whataboutism in] monella kun muullakin tavalla sotketaan somekeskustelua niin miksi kirjoittaja ei ole siitä kiinnostunut? [whataboutism out]

Onko sinulla lisää esimerkkejä whataboutismista? 

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu