Tuulitukea vai ei?

Valtioneuvoston Biotalous-työryhmä mutustelee kampaviinereitä ja pohtii uutta "teknologianeutraalia uusiutuvien energioiden" tukea. Käytännössä uutta puolen miljardin euron tuulivoimatukea nykyisen noin 4 miljardia euroa maksavan tuen päälle. Työryhmän jäsenet ovat Olli Rehn, Kimmo Tiilikainen, Pirkko Mattila, Jari LIndström, Paula Risikko ja Kai Mykkänen. Järeä jäsenistö taannee sen, että ehdotus kumileimataan valtioneuvostossa kunhan se valmistuu tavoiteaikataulun mukaan 24.11.

Työryhmä on vaitonainen, oman arvioni mukaan tuulivoimatukea vastustanevat ainakin Lindströn ja Mattila. Tukea he saavat ainakin talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turuselta, joka ei myöntäisi senttiäkään uutta tuulivoimatukea. TEMin luonnoksessa tukea myönnettäisiin kuitenkin vuodesta 2018 mennessä kahdelle terawattitunnille, eli noin 200:lle uudelle tuulivoimalalle, eli 300-600 miljoonan euron arvosta.  Alempana linkki Ylen uutiseen:

"Ylen tietojen mukaan keskusta kannattaa pohjaesitystä. Perussuomalaiset vastustavat uutta tuulivoimatukea. Kokoomus on huolissaan tukisummista. Verovaroja uuteen tukeen kuluisi arviolta 300–600 miljoonaa euroa vuoteen 2030 mennessä."

Maaseudun tulevaisuus meni halpaan 9.11. väittäen uuden mahdollisen tuen olevan teknologianeutraali. Keskustan viestintäpolitiikka asiassa on selvä: Paheksutaan nykyistä Keskustan päättämää tariffitukea ylikalliiksi, samalla kun uusi naamioidaan jonkinlaiseksi säästöksi.

HS otti vahvasti etunojaa 7.11. ilmoittamalla, että "tuulivoimatuki lopetetaan". 

Tällä hetkellä näyttää siltä, että työryhmässä Perussuomalaiset vastustavat, Kepu kannattaa ja Kokoomus katsoo päältä ja tukee Keskustaa. Valtioneuvoston esitykset ovat yksimielisiä: jos uutta tukea myönnetään, sen takana ovat kaikki hallituspuolueet riippumatta siitä, mitä kulisseissa on tapahtunut.

Samaan aikaan toisaalla: TVO 3 saattaa omistajiensa kannalta pysyä alkuperäisessä kustannusarviossaan ja tuottaa suomalaisille länsimaiden halvinta sähköä.  

 

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu