Satu uudesta tuulivoimatuesta

Uskotko jos kerron, että myöntämällä tuulivoimalle 5 euron tuen megawattitunnilta, sähkön hinta laskee 20 eurolla? Siis kun nykyinen Pohjoismaisen pörssisähkön hinta on noin 30 euroa megawattitunnilta, se olisi vastaisuudessa kympin Suomen myöntämän uuden tuen myötä?

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, vihreiden kansanedustaja, eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Satu Hassi puolustaa uutta tuulivoimatukea juuri tällä argumentilla.

Jos maksat puoli senttiä tuulivoimatukea kilowattituntia kohden, ja sähkölasku alenee kaksi senttiä, minusta se on hyvä diili.

Hassin hyvässä diilissä on useampikin ongelma. Kun nykyään tuulivoimaa tuetaan noin 50 eurolla megawattitunnilta, sähkövoimatekniikan lisensiaatti Hassi antaa ymmärtää, että tuleva ”teknologianeutraali huutokauppatuki” olisi kymmenys nykyisestä. Toisin sanoen, tuulivoimateollisuus alkaisi yht’äkkiä tuottaa sähköä 35 euron hinnalla kun se nykyään tekee sitä 83,5 euron hinnalla. Tuulivoimateollisuuden itsensä mukaan omakustannehinta on noin 65 euroa. Mutta tämä ei ole se suurin ongelma.

Suurin ongelma on, että Hassi pyrkii vaikuttamaan nyt työn alla olevaan tukityöryhmän työhön valehtelemalla asioista suoraan päin naamaa. Tähän kansanedustajalla on oikeus, ja kansalaisella on oikeus tämä kertoa. Eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja ei päätä uudesta tuulivoimatuesta, Luojan kiitos. Kuitenkin keskeistä valiokuntaa johtaa henkilö, joka ei kaihda paksuimpiakaan valheita ajaessaan, herra ties miksi, tuulivoimatoimijoiden agendaa. En epäile, etteikö viesti uppoaisi niin osiin kansanedustajista kuin Hassin kannattajiinkin.

Valehtelemallako tätä energia- ja ilmastopolitiikkaa kuuluu tehdä, arvon Satu Hassi?

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu