Uusi tuulituki alkaa, kun terveysvaikutusselvitys saadaan alta pois

Hallituksen energia- ja ilmastostrategiassa päätettiiin mm. uudesta tuulivoimatuesta, jonka arvo voi nousta jopa miljardiin euroon. Perussuomalaisten vaatimuksesta tuki myönnettiin ehdolllisena niin, että ennen uuden tuen myöntämistä teetetään perusteellinen selvitys tuulivoimaloiden mahdollisista terveyshaitoista.

Työmies Putkosen päsmäröimänä perussuomalaisten logoseinän eteen marssitettiin tuulivoimamelun vuoksi perheineen kotoaan muuttanut perheenisä. Valtioneuvoston esityksen jälkeen Putkonen ilmoitti jämäkästi, miten asiat tutkitaan ja tuulivoimarakentaminen pannaan jäihin. Perussuomalaiset edustajat Elomaa ja Meri iloitsivat, miten persujen ansiosta asiat selvitetään.

Totuus on toinen. TEMin mukaan selvitys valmistuu jo keväällä ja se perustuu pääosin vanhoihiin selvityksiin. Mukana on mm. THL:n muutamalla paikkakunnalla tekemä kysely sekä maa- ja metsätalousministeriön rekisteritietoa eläinten terveydestä vuosien ajalta. Näistä kumpikaan ei täytä tieteellisen ja vertaisarvioidun tutkimuksen metodeja, jälkimmäisessä ei ole edes käsitelty tuulivoimaa millään tavalla.

Laajaa ja tieteellistä vertaisarvioitua kansakuntaa koskevaa terveydentilatutkimusta ei voida toteuttaa muutamassa kuukaudessa. Minkäänlaista tieteellistä ja objektiivista tutkimusta ei ole tarkoituskaan tehdä tuulivoimaloiden mahdollisesti aiheuttamien terveyshaittojen selvittämiseksi.

TEM:in mukaan lopputulos siis on etukäteen tiedossa. Selvitys hoidetaan pois kevääksi 2017 jolloin uusi tuulivoimatuki voi alkaa 2018. Nykyinen tariffituki sulkeutuu marraskuussa 2017 joten uutta tukea ei edes teoriassa voisi myöntää päällekkäisenä nykyisen tuen kanssa. Ei ihme, että tuulivoima-alan edunvalvontajärjestö STY kiittelee hallituksen linjausta.

Useat kymmenet perheet saivat hetkeksi toivoa hankalaan tilanteeseen kun edes Putkonen välittää, hukkuva tarttuu oljenkorteenkin. Samalla käännettiin huomio kiusallisesta uuden tuulivoimatuen myöntämisestä, ja Putkonen naureskeli miten toimittajat menivät räjähtelevien lepakoiden halpaan. (Putkonen ei tainnut itsekään ymmärtää, että kyllä ne oikeastaan räjähtävät).

Ennen vaaleja kaikki nykyiset hallituspuolueet vakuuttivat, että tuulivoimatuki lakkautetaan. Nyt uusi tuki alkaa vuonna 2018 mutta lopullinen päätös piilotettiin näennäiseen selvitykseen, jolloin summat ja sisältö tarkentuvat vasta kuntavaalien 2017 jälkeen. Tuulivoimamelusta kärsivien tai melun vuoksi kotinsa jättäneiden ihmisten hyväksikäyttö ja valjastaminen vaalivankkureiden eteen kuvottaa.

 

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu