Kun tuulivoimala syttyy, sen annetaan palaa loppuun

Haminassa paloi viime yönä napakorkeudeltaan 100-metrinen tuulivoimala. Palopaikka eristettiin 500 metrin säteellä ja pelastuslaitos varmistui siitä, että palo ei leviä. Henkilövahingoilta onneksi selvittiin.

Tuulivoimalapalon sammuttamiseksi ei pelastuslaitoksella ole mitään tehtävissä. Voimalan konehuoneen kuori palaa sytyttyään roihuna ja se pudottaa palavaa lasikuitua ympäristöönsä, lisäksi turbiinista voi valua pahimmillaan satoja litroja hydrauliikka- ja voiteluöljyä. Pelastusalan mukaan voimalapaloa ei sammuteta pelastustoimen voimin, vaan mahdollisesti puolustusvoimien avulla. Viime yönä se ei ollut mahdollista.

Tuulivoimapaloja syttyy maailmalla parisenkymmentä vuodessa. Suomessa sellainen tapahtui ennen Haminaa Uudessakaupungissa vuonna 2004., onneksi teollisuusalueella eikä metsässä tai keskellä asutusta. Yksi vakavimmista on vuonna 2013 Hollannissa tapahtunut turbiinipalo, jossa kaksi asentajaa jäi loukkuun tuulivoimalaan ja paloi kuoliaaksi. Kuva 19- ja 21-vuotiaasta huoltomiehestä halaamassa toisiaan palavan tuulivoimalan konehuoneen katolla hetkeä ennen kuolemaansa levisi maailmalle,  jätän sen nyt linkin taakse.

Suomessa napakorkeudeltaan jopa yli 150-metrisiä voimaloita suunnitellaan sijoitettavaksi metsään. Jos tulipalo syttyy kesähelteiden kuivaamassa mäntymetsässä, suurkatastrofin ainekset ovat valmiina semminkin, kun voimaloita on sijoitettu jopa 500-600 metrin päähän asuinrakennuksista. Tuulivoimaloissa ei pääsääntöisesti koskaan ole automaattisia sammutusjärjestelmiä eikä tuulivoimateollisuus ole niitä halukas asentamaan.

Tuulivoimaloiden lukumäärä Suomessa on nopeassa kasvussa jolloin onnettomuusriskit kasvavat. Toivottavasti Haminan ikävä onnettomuus herättää paitsi turvallisuusviranomaiset, myös poliitikot huomioimaan nykyistä paremmin onnettomuusriskit ja päivittämään tuulivoimaloiden turvamääräykset. Automaattinen palosammutuskalusto tulisi olla itsestään selvyys myös olemassa oleviin voimaloihin jälkivaatimuksena, samoin riittävät suojarajat asutukseen ainakin uusien rakennettavien osalta.  

Nykyinen tuulivoimarakentaminen on kansalaisten hengellä leikkimistä niin kauan, kun paloturvallisuuteen ja palojen ennaltaehkäisemiseen ei kiinnitetä huomiota.

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu