Miten äänestää kuntavaaleissa? Energiayhtiö neuvoo ja painostaa

Saksalainen pääomasijoittajia edustava Egentliga Finlands Energi julkaisi aamulla paikallisehdissä, Åbo Underrättelser sekä Salon Seudun Sanomat, kokosivun ilmoitukset joissa se kehotti kemiönsaarelaisia äänestämään sellaisia ehdokkaita jotka tukevat EFE:n tuulivoima-alueita Kemiönsaarella. Muut ehdokkaat yhtiön toimitusjohtajat Ansgar Hahn ja Andreas Fischer leimaa tuulivoimavastustajiksi ja kunnan tähänastiset toimet lainvastaisiksi. Lisäksi he väittävät, että kuntalaisia on peloteltu, lupaavat työpaikkoja ja antavat ymmärtää että jopa kunnan itsenäisyys on kiinni siitä saako EFE luvat tuulivoiman pyörittämiseen.

Tämä on ensimmäinen kerta kun näen, että ulkopuolinen taho näin suoraan pyrkii vaikuttamaan pienen kunnan vaalitulokseen edistääkseen omia kaupallisia etujaan.  

Kemiönsaaren kunta on edellyttänyt, että tuulivoimakaavoituksessa noudatetaan Ympäristöministeriön ohjeistusta 2/2014 tuulivoimarakentamisesta. Koska EFE ei ole sitä noudattanut, kaavoitus ei ole edennyt tai se on kaatunut hallinto-oikeudessa virkamiehen jääviyteen. Sen sijaan EFE ostaa paikallislehtien sivut painostaakseen kuntalaisia. 

RKP:n vaalirahoitus on piilossa

Paikallinen valtapuolue RKP on ollut myötämielinen kunnan tuulivoimasuunnitelmille ja tukee EFEä. Aikaisemmin he ovat tukeneet myös Konstsamfundetin tuulivoima-aluetta. KSF on rahoittamansa säätiön "Stiftelsen för det tvåspråkiga Finlandin" kautta RKP:n suurin rahoittaja. Konstsamfundet on myös ilmoittanut, että se odottaa "suotuisampaa poliittista ilmapiiriä" tuulivoimahankkeensa edistämiseksi.

RKP ei ole kertonut saamistaan rahoituksista, toisin kuin monet muut samalta säätiöltä rahoitusta saaneet.

EFE pyrkii vaikuttamaan suurella rahalla pienen kunnan vaalien lopputulokseen eikä RKP ei kerro rahoittajiaan,. Herää vahva epäilys että Kemiönsaaren vaalien lopputulokseen pyrkii vaikuttamaan ei vain yksi, vaan kaksi tuulivoimatoimijaa.

Uskon ja toivon, että EFE:n painostusyritys kääntyy itseään vastaan. Kuntalaisilla on nyt mahdollisuus äänestää EFE:n ehdokkaita TAI osoittaa, että me teemme päätökset itse ilman ulkopuolisen omaa taloudellista etuaan ajavan tahon mielen mukaan.

Kirjoittaja on ehdolla Kemiönsaaren kuntavaaleissa ja lupaa valituksi tultuaan tehdä kaikkensa, että kunnan tuulivoimakaavoitukset lopetetaan.

 

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu