Uusi energiapolitiikka vaatii uudet mittari-investoinnit. Miljardi meni jo.
Mauri Pekkarisen ministerikautena vuonna 2009 päätettiin pakkomyydä Suomen kaikkiin kotitalouksiin uudet sähkömittarit. Talouksien sähkönkulutusta alettiin mitata tunneittain ja mittareista tuli etäluettavia. Pekkarinen perusteli tätä mm. sanoen, että ”uudistus tuo pitkällä aikavälillä säästöjä kaikille osapuolille.”
Kustannus oli 700-900 miljoonaa euroa, minkä me sähkönkäyttäjät maksoimme. Urakka saatiin valmiiksi vuonna 2013. Epäilemättä kannatti, koska Pekkarisen mukaan ”kulutuksen tasaisempi jakautuminen vähentää tarvetta rakentaa voimaloita huippukulutusta varten. Kun kalleimpiin tuotantomuotoihin ei tarvitse turvautua, sähkön markkinahinta alenee. Lisäksi hiilidioksidipäästöt vähenevät, jos hiiltä, kaasua ja öljyä polttavia voimaloita ei tarvita. ”
Nyt vuonna 2017, nämä sähkömittarit ovat vanhentumassa ja ne tulee uusia. Siis noin kolme vuotta sitten valmistunut projekti joka maksoi liki miljardin, on tullut tiensä päähän. Kotitalouksien sähkönkulutusta halutaan mitata yhä tarkemmin sään mukaan vaihtelevan aurinko- ja tuulivoimatuotannon lisääntyessä, mikä tietenkin tarkoittaa että koteihin on saatava uudet sähkömittarit. Tunnin tarkkuus kulutuksessa ei riitä. Kustannuksen arvioidaan olevan noin 600 miljoonaa euroa. "Ollaan edelläkävijöitä niin vähän me nyt kärsimme", Energiateollisuus ry:n johtaja Kenneth Hänninen kertoo.
Pähkinänkuoressa: Suomen hallitus ja Pekkarinen vastuuministerinä ajoivat uudet etäluettavat sähkömittarit Suomeen (kustannus noin miljardi) ja samaan aikaan energiapolitiikkaa (kustannus noin 4 miljardia), jonka vuoksi ne etämittarit vanhenivat muutamassa vuodessa ja pitää nyt uusia (kustannus yli 600 miljoonaa). Liki 6 miljardia euroa kankkulan kaivoon kymmenessä vuodessa.
Hyvä olisi rukoilla vieläkin vaan uudelleen tuntemattoman sotamies Honkajoen iltarukouksen tavoin: ja varjele noita suomen herroja etteivät löisi uudelleen päätään tuulivoimalan kylkeen!
Ilmoita asiaton viesti
Mittarit asennetaan siksi, koska oman sähkön tuotanto on alkanut yleistyä. Vanhalla mittarilla mitataan paljonko sähköä käytät ja paljonko sitä tuotat ja lasku tulee erotuksen mukaan.
Uudella mittarilla taas mitataan jokaista vaihetta erikseen siten, että jos tuotat kolmeen vaiheeseen jokaiseen 1 kW (yhteensä 3 kW) ja käytät samaan aikaan 2 kW teenkeittimeen, sinua voidaan laskuttaa vaikka jatkuvasti tuotatkin enemmän kuin käytät.
Tuossa esimerkkitilanteessa sinua laskutetaan 1 kW tehosta 12 c/h (1 vaihe on 1 kW pakkasella) ja samaan aikaan saat tuottamastasi 2 kW:sta yhteensä 6 c/h.
Epäilemättä tuo tarkoitusperä tulee jäämään muiden myyntipuheiden varjoon, minkä takia se on syytä nyt mainita.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta sitten pitää panna 600 miljoonaa haisemaan?
Mutta osaatko Jussi kertoa, miksi mittarit uusitaan myös niillä jotka eivät tuota sähköä verkkoon? Heitä (teitä?) taitaa olla joitain satoja jotka sitä tekevät.
Ilmoita asiaton viesti
Pekkarinen on Jyväskylästä. Eikö Jyväskylässä ole/on ollut myös yksi mittaritehdas.
Skenaario: vesimittarit uusiksi, jotta pystytään mittaamaan vessan vedot 6-8 välillä, koska silloinhan veden kulutus on suurimmillaan
Onneksi ja toivottavasti mittari ei mittaa omaa veden tuotantoa oman sähköntuotannon tavoin.
Ilmoita asiaton viesti
Yhtiö saa rahaa ja käyttäjä ”älykkään” mittarin. Win-win? Ainakin silloin, jos maksaja oikeasti älyä tarvitsee eikä sille sähkömittaria parempaa paikkaa keksi. Tai jos kärsii pakkomielteestä jossa jokainen laite pitää saada netistä riippuvaiseksi?
Eipä siinä, helppoahan niitä on myydä kun ei tarvitse ostajalta lupaa kysyä. Käsittääkseni vanha, pyörivä mittari olisi edelleen täysin laillinen ja toimisikin yhtä hyvin kuin huoltoaseman bensamittari. Hetkellistä, tai eri laitteiden sähkönkulutusta voi kukin helposti halutessaan seurata parin kympin irtolaitteilla.
Eräs syy voi olla myös se, että nuo etälaitteet on kätevä napsauttaa keskuksesta pois päältä, jos ja kun tuontanto vähän heittelee tulevaisuudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Käsittääkseni vanha pyörivä mittari tehtiin ”laittomaksi” vuonna 2009 ja siirtymäajalla.
Ilmoita asiaton viesti
Noin taitaakin olla. Omasta talostani kiekko hävisi vasta pari vuotta sitten.
Perusteluhan oli ihan huippu: ”Kuluttaja voi arvioida omaa sähkönkulutustaan ja suunnata sen niin, että kuluttaa silloin, kun sähkö on halvimmillaan, Pekkarinen sanoi YLE Uutisille”
Nyt kymmenen pisteen kysymys kuuluukin, että milloinhan se sähkö oikein on kuluttajalle halpaa? Varmaan mennyt vahingossa ohitse sellaiset ajanjaksot.
Ilmoita asiaton viesti
Elenialla on vanhin etäluettavien mittarien kanta, jota alettiin asentaa jo ennen vuotta 2009. Tiedonsiirrossaankin vanhimmat mallit perustuvat 2G-verkkoon ja GSM-dataan, joten tulevat siksikin tiensä päähän nopeammin.
Mitä lähemmäs vuotta 2013 tullaan sitä varmemmin mittari pystyy etäpäivityksellä päivittämään mittaamaan enemmän asioita.
Kuten artikkelissa sanottiin, niin siirtymää on vuoteen 2025. Mittareiden eliniäksi tullee Elenialla osalla siten 15 vuotta, jota pidemmälle ei niitä kaiketi edes laskettu.
Ilmoita asiaton viesti
”Mitä lähemmäs vuotta 2013 tullaan sitä varmemmin mittari pystyy etäpäivityksellä päivittämään mittaamaan enemmän asioita.”
Kaipaisin vähän perusteluja tähän väitteeseen. Oletko sitä mieltä että 2013 asennettiin mittareita tai olisi olemasa järjestelmä jolla mitattaisiin kotitalouksien sähkönkulutusta vartin tarkkuudella? Panisitko vaikka linkin jos näin on?
Ja miksi sitten mittarit pitää taas uusia?
Ilmoita asiaton viesti
En usko että kaikki tarvii uusia vaan uudemmat lähempänä vuotta 2013 asennetut mittarit voidaan asettaa mittaamaan tiheämmin eikä se ole ongelma keruujörjestelmällekään. Mittaus vartin välein ei muuten tarkoita, että tietoa mittarista pitää siirtää vartin välein.
Tietoni perustuu siihen, että tuotekehitystiimini rakensi näitä järjestelmiä ja niillä mitataan noin miljoonaa kohdetta. Enää en työskentele näiden parissa.
Ilmoita asiaton viesti
”En usko.”.
Kerro tuo Energiateollisuus ry:lle, joka ilmeisesti on kanssasi eri mieltä.
Pointti kuitenkin on, että juuri asetetut mittarit joiden piti tuottaa huimat säästöt kaikille ja joiden ansiosta fossiilisia tuotantolaitoksia ei enää tarvita pitää nyt uusia koska vaihteleva energiatuotanto (tuuli ja aurinko) asettavat uudet ehdot.
Ilmoita asiaton viesti
En kerro, tämä selvä.
Ilmoita asiaton viesti
Luitko linkkaamasi artikkelin, virkamies kertoi että siirtymäaikaa on vuoteen 2025. Tällöin viimeisimmätkin eli 2013 asennetut mittarit ovat olleet käytössä 12 vuotta, kun niille laskettu käyttöikä on 15 vuotta. Elenia itse kertoo yhteistyötiedotteessaan: ”Uudet mittarit korvaavat pääosin kerrostaloissa ensimmäisen sukupolven älymittareita, joiden suunniteltu 15 vuoden elinkaari on täyttymässä.”
Joten ei nyt ole kyse kovin suuresta ongelmasta. Energiateollisuus toki alan lobbarina haluaa tukea, mutta mittareita joudutaan eliniän vuoksi joka tapauksessa vaihtamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Luitko itse kommentoimasi artikkelin?
Eihän kyse ole elinkaaren päättymisestä vaan tuotannoltaan epävarman ja ennustamattoman aurinko- ja tuulisähkön sähköntuotannon vaatimuksista. Kukaan ei aikaisemmin ole väittänyt, että nykyisten mittareiden elinkaari olisi 15 vuotta.
Ja siitä, että mikään edellisen kierroksen ”lupauksista” ei ole täyttynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa, minulle käyttöikä on ollut harvinaisen selvä 2000-luvun alusta lähtien? Kun kyseessä on elektronin laite softineen ja tiedonsiirtomoduuleineen, niin niitä uusitaan tiheämmin. Montako yli 15 vuotta vanhaa tietoverkkoja hyödyntävää laitetta itselläsi on käytössä?
Näitä laitteita joudutaan joka tapauksessa vaihtamaan eikä niissä odoteta hajoamista. Luot kuvaa siitä että 600 miljoonaa johtuisi tuuli- ja aurinkovoidetta. Jos laitteet vaihtuu, niin kait sinne voi laittaa uudet, jotka toimivat tarkemmin ja monipuolisemmin?
Esim GSM-verkkoon olisi jo ajettu alas ellei vielä olisi paljon ikivanhoja laitteita GSM-dataa käyttäjinä esim turvapuolen varayhteyksissä yms.
Ilmoita asiaton viesti
Sähkönmittauselektroniikan muutokselle ei ole mitään muuta tarvetta kuin epävakaan tuotannon lisääntyminen. Siis tuulivoiman sähkäverkolle aiheuttamat häiriöt. Mitään tekemistä tietoverkkojen muutoksen kanssa tällä ei ole.
Mielenkiintoista kyllä että olet jo 2000-luvun alusta lähtien tiennyt vuosina 2009-2013 käyttöönotettujen etäluettavien mittareiden käyttöiän.
Ilmoita asiaton viesti
Kovin olet varma näkemyksistäsi. Eiköhän tämä riitä minulle tästä jälleen. Lue vaikka Elenian asentamien Iskran ja Aidonin mittarien speksejä, takuita yms ja palaa asiaan. Kymmenisen vuotta aikanaan tällaisten laitteiden ja järjestelmien parissa toimineena ei jaksa lisää tällaista. Vetämäni totekehitystiimini muuten kehitti 2000-luvun alusta lähtien tuon Elenian ratkaisun muutaman sadan tuhannen mittarin toimivaksi järjestelmäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä sinulta silti saa muuta vastausta kuin että lähdet niskojasi nakellen pois. Blogiin sinulla ei tunnu olevan mitään huomautettavaa, kuin jotain entisestä työhistoriastasi.
Olen melko varma lukemattakin, että takuu on jotain 1-3 vuotta eikä sillä ole mitään tekemistä sen kanssa, kauanko laitteen oletettu käyttöikä on.
Onko Elenia suunnitellut ja valmistanut yhtään energiamittaria?
Ilmoita asiaton viesti
Jaa blogista, se on jälleen ideologiaan pohjautuva yritys laittaa kaikki aurinko- ja tuulivoiman syyksi. Toteat:”Kotitalouksien sähkönkulutusta halutaan mitata yhä tarkemmin sään mukaan vaihtelevan aurinko- ja tuulivoimatuotannon lisääntyessä, mikä tietenkin tarkoittaa että koteihin on saatava uudet sähkömittarit.”
Aika monta muuta vaikuttavaa asiaa lueteltiin esim ylen artikkelissa, mutta tähän aina jotenkin kummasti päädyt.
Ilmoita asiaton viesti
Et kuitenkaan kumonnut tuotakaan muuten kuin jollain epämääräisellä väitteelläsi minun ”ideologiastani”. Tiedän että päivystät närkästymässä jos koet jonkun loukanneen pyhää tuulivoimaasi mutta asiasisällön puutuessa alat vaikuttaa vain turhapäiväiseltä floodaajalta.
Ilmoita asiaton viesti
Edelleenkin suhtautumiseni tuulivoimaan on varsin neutraali.Olen sen kertonut useasti.
Suomessa sähkö on suhteessa ostovoimaan todella kilpailukykyistä.
http://www.talouselama.fi/uutiset/eu-vertailu-suom…
Joten olisiko sittenkin tehty jotain oikein. Lisäksi esimerkiksi myrskytuhojen korjauksessa katkaista ja vioista lyhyen vara-akkunsa avulla ilmoittavat mittarit ovat tuoneet merkittävän parannuksen.
Ilmoita asiaton viesti
Sovitaan sitten niin että meidän molempien suhtautuminen tuulivoimaan on varsin neutraali kun minäkin olen sen omalta osaltani kertonut moneen kertaan.
Jos sähkön hintaa käytät jonain perusteluna, sitten pitäisi vielä osoittaa että sähkön kilpailukykyinen hinta johtuu juuri näistä etäluettavista mittareista.
Ilmoita asiaton viesti
En tee samaa kuin sinä eli laita monimutkaista kokonaisuutta yhden asian piikkiin. Sähkön tasekauppaa käydään joka tasatunti ja siitä riippuu mihin hintaan sähkönmyyjä saa kapasiteettia ostettua. Sähköyhtiön ostaman sähkön hinnalla on selkeä vaikutus kuluttajahintaan.
Mitä paremmat tiedot kulutuksesta on ja mitä paremmin sähkönmyyjä osaa niitä käyttää, sitä paremmin se pystyy tarjoamaan sähköä kustannustehokkaasti. Jatkossa tavoitteena on myös ohjata kulutuskäyttäytymistä edullisempaan aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo kulutushuippujen tasaaminen on ollut jo jonkin aikaa tavoitteista keskeisimpiä.
Ilmoita asiaton viesti
”Kulutushuippujen tasaaminen” tietenkin vähentäisi kapasiteettitarvetta. Kukaan ei vaan ole kertonut, miten se käytännössä toimisi ja tässä tapauksessa, miten etäluettavien mittareiden uusi investointi auttaisi asiaa?
Ellei sitten tarkoitus ole sanoa, että käyttäjä joko vapaaehtoisesti tai sähköyhtiö oma-aloitteisesti panisi sähköt poikki kulutushuipuissa eli tammikuisena pakkasjaksona. Tai että imetään verkkoon kiinnitetyn Teslan akku tyhjäksi. Tai pannaan tehdas kiinni kun on pakkasta.
Ennustamaton ja vaihteleva energiantuotanto kun tekee kulutushuippuhin varautumisen entistä haasteellisemmaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tapani Lahnakoski kommentoi asiaa toisaalla:
”Jotta nykyiset etäluettavat pystyisivät mittaamaan kulutetun energian riittävän tarkarkasti, heittäisin lonkalta, että näytteenottotaajuuden pitää olla ainakin 100 kHz.
Ei siis puhuta mistään tunnin välein tapahtuvasta mittauksesta saati harvemmasta. Eri asia on, kuinka usein mittari ilmoittaa saldon sähköyhtiölle.
Näiden uusien mittarien tarve perustuu siis täysin siihen, että pitää varautua mittaamaan tehoa molempiin suuntiin, kun hinta on erilainen suunnasta riippuen.
Minun käsittääkseni sähkölaitokset jo nyt ostavat pientuottajien sähköä. Silloin varmaan myyjä joutuu vuokraamaan toisen mittarin sähkölaitokselta myymänsä sähkön mittaamiseen. miksi tämä ei poliitikoille riitä, jää kysymysmerkiksi.
Mitä hyötyä on joillekin ollut näiden nykyisten mittarien pakkomyynnistä pienasiakkaille? Suomessakin on älymittaritehtaita tai ainakin oli kymmeniä vuosia, mutta onko joku sähkölaitos näitä ostanut? Ei Caruna Espoo ainakaan.”
Ilmoita asiaton viesti
Sitten kun on saatu kaikille mittarit myytyä, asiakas asentaa laitteen perään toisen härvelin, joka tasoittaa vaiheiden väliset kulutus- ja tuotantoerot. Sen jälkeen nuo kaksi laitteistoa yhdessä näyttäytyvät ulkomaailmalle samanlaisena kuin vanha kiekkomittari, paitsi että muuntohäviöihin tuhlautuu jonkin verran tehoa.
Eli lopputulemana mitään ei ole saatu aikaan, paitsi myyty aika paljon laitteita ja kasvatettu sähkönkulutusta.
Ilmoita asiaton viesti
Caruna-kaupoa tehtiin 12/2013 eli mittarivaihdot teki Forumin, en muista minkä valmistajien mittareita heillä on.
Suomalaisen Aidonin mittareita on merkittävä osa ja mm Norjaan niitä menee nyt 1,5 miljoonaa. Mutta eihän edelläkävijyydellä toki ole vientiinkään mitään vaikutusta..
http://m.kauppalehti.fi/uutiset/aidon-valloittaa-p…
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän uusimmankin vaihdon syy löydy täältä
http://sibilyanev.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236031-…
Ilmoita asiaton viesti
Mittareiden uusimiseen liityvät perustelut ovat suurelta osalta keksittyjä, jotta saadaan mittaribisnes rullamaan. Nyt mittarialalla on tyhjäkäyntiä, koska mittarit ovat juuri uusittu ja jotakin pitää keksiä. Sama asia ja jatkuva uusimisvimma koskee automaatio- ja tietojärjestelmiä, tietokonesovelutuksia, potilastietojärjestelmiä jne. jne. Näillä sektoreilla oankin kokemukseni kautta yleisin syy uusimiselle on omien kokemustenikin mukaan se, että järjestelmien ylläpito loppuu. Se kestää esim. tietokonesovellutusten osalta yleensä noin 5-10 vuotta.
Osin uusimisen tarve on totta, koska nykyajan elektroniikka kestää parikymmentä vuotta ja sitten nuo kalliit mittarit on uusittava. Mutta siihen seuraavaan uusimismälliin on nyt liikaa aikaa. Se jatkuva ja säännöllinen uusiminen on sille mittarialalle hyvä työllistäjä, mutta tämäkin työllistäminen on yhtä tehotonta kuin verovaroin tuetun satunnaisvoiman, eli tuulivoiman kautta työllistäminen, koska se tuottaa veronmaksajille surimmaksi osaksi vain ja ainoastaan kustannuksia. Tavara ja raaka-aineetkin tuodaan suurimmalta osin ulkomailta Suomeen.
Talokohtaisten aurinkennojenkaan takia mittareita ei tarvitse uusia, koska kennopaketeissa on tarvittavat mittarit itsessään, linkki.
Tämä nyt taas toteutettava mittareiden uusimisjuttu on jälleen kerran yksi lobbareiden onnistunut vedätys samaan tapaan, mitä on vaikkapa Bernerin ajama autoihin asennettava seurantajärjestelmä, jollainen muuten oli entisen työnanajani ajoneuvoissa. Siitä näki ja näkee tarkasti missä firman autot päivän aikana pyörivät. Siinäkin on siis kysymys valmiista tuotteesta, jota ajetaan lobbareiden avulla lakisääteisesti pakolliseksi, jotta saadaan ihmisten ja valtion kannalta täysin tehoton bisnes rullaamaan, koska autojen kulkeminen saadaan muutenkin verotettua polttoaineen kautta helposti ja yksinkertaisesti!
http://www.fortum.com/countries/fi/energiansaasto-…?
Ilmoita asiaton viesti
Janne, en ole ehtinyt kunnolla – kiire- tutustua leipätekstiin saatikka kommentteihin, mutta muistelin ja löysin tällaisen jutun v. 2014 :
http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001855230.html
Ilmoita asiaton viesti
”Osa EU-maista on ehdottanut, että mittauksen pitäisi tapahtua 15 minuutin ajanjaksolla. Ne maat käyttävät paljon aurinko- ja tuulienergiaa.
– Pohjoismaissa sellaiselle ei ole tarvetta, Hänninen sanoo. ”
Heh-heh.
Ilmoita asiaton viesti
Näkyy tuolloinkin olleen käyttöikä selvillä:
”Älymittareiden lyhyt käyttöikä voi yllättää, sillä kun nykyisiä sähkömittareita vaihdettiin etäluettaviin ei ollut harvinaista, että vaihdettava sähkömittari oli 1950-luvulta.
– 15 vuotta on pitkä aika, jos vertaa tietotekniikkaan tai älypuhelimiin, Hänninen huomauttaa.”
Ilmoita asiaton viesti
Edellä kuvasit energiateollisuutta ”alan lobbariksi”.
Olisin kiinnostunut kuulemaan, jos joku esitti tuon arvion ENNEN kuin kaikki mittarit oli vaihdettu.
Ilmoita asiaton viesti
Niin kuvasin, ja jos heidän tavoitteenaan oli pidentää siirtymäaikaa, niin ampuisivat itseään jalkaan mikäli argumenteissaan puhuisivat todellista pienemmästä käyttöiästä. Ei kait ne niin tyhmiä ole?
En kyllä ala kaivelemaan varsin ohuilla perusteluilla oleville väitteillesi lisäfaktoja, kvg tai kysy Aidonilta tai Iskralta.
Ilmoita asiaton viesti
En keksi yhtään syytä miksi minun pitäisi ryhtyä kyselemään perusteita sinun väitteillesi.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, omasihan perustuu sille, että susta tuntuu ettei asiasta ole tiedetty 2013.. Minä en voi tänne tuoda vaikkapa yhtiöiden investointilaskelmia, joissa asia on kyllä otettu huomioon.
Ilmoita asiaton viesti
Paljonkos tähän nyt on upotettu tukineen ja mittareineen sekä investointeineen?
Fennovoiman verran? Ja mitä saatiin? 2% suomen sähköstä.
Sori siitä.
Ilmoita asiaton viesti
”Sori siitä”, on poliitikoilla tullut tavaksi, sen varjolla voi tehdä miljardien puhalluksia ilman vastuuta. Kyllä näillä tuulivoima ja mittari huijauksilla on mennyt Tarasti Pekkarinen Hassi koplalta kunnia, vaikka maine on kasvanut.
Aiemmin vuonna 2009 kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Jyrki Kataisen mielestä vihreiden energiapoliittinen linja on uhka hyvinvointiyhteiskunnalle. Katainen kysyi lauantaina kokoomuksen puoluevaltuustossa pitämässään puheessa: ”miksi pitäisi tehdä kaikkensa, jotta energia olisi Suomessa mahdollisimman kallista.”
http://yle.fi/uutiset/katainen_vihreiden_linja_uhka_hyvinvointiyhteiskunnalle/5901346
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi, jos olisi omaa tuotantoa, voi napsauttaa verkon pois päältä ja käyttää omaa sähköä. Ei laskua, ei tosin sähkön myyntiäkään. Tuo älymittari tuli joskus 2010 tänne 70…80-lukulaisen tilalle, pari vuotta sitten sain sähkörempan valmiiksi ja 50-lukulaisen keskuksen (60 posliinisulaketta) pihalle.
Ilmoita asiaton viesti