Uusi energiapolitiikka vaatii uudet mittari-investoinnit. Miljardi meni jo.

Mauri Pekkarisen ministerikautena vuonna 2009 päätettiin pakkomyydä Suomen kaikkiin kotitalouksiin uudet sähkömittarit. Talouksien sähkönkulutusta alettiin mitata tunneittain ja mittareista tuli etäluettavia. Pekkarinen perusteli tätä mm. sanoen, että ”uudistus tuo pitkällä aikavälillä säästöjä kaikille osapuolille.”

Kustannus oli 700-900 miljoonaa euroa, minkä me sähkönkäyttäjät maksoimme. Urakka saatiin valmiiksi vuonna 2013. Epäilemättä kannatti, koska Pekkarisen mukaan ”kulutuksen tasaisempi jakautuminen vähentää tarvetta rakentaa voimaloita huippukulutusta varten. Kun kalleimpiin tuotantomuotoihin ei tarvitse turvautua, sähkön markkinahinta alenee. Lisäksi hiilidioksidipäästöt vähenevät, jos hiiltä, kaasua ja öljyä polttavia voimaloita ei tarvita. ”

Nyt vuonna 2017, nämä sähkömittarit ovat vanhentumassa ja ne tulee uusia. Siis noin kolme vuotta sitten valmistunut projekti joka maksoi liki miljardin, on tullut tiensä päähän. Kotitalouksien sähkönkulutusta  halutaan mitata yhä tarkemmin sään mukaan vaihtelevan aurinko- ja tuulivoimatuotannon lisääntyessä, mikä tietenkin tarkoittaa että koteihin on saatava uudet sähkömittarit. Tunnin tarkkuus kulutuksessa ei riitä. Kustannuksen arvioidaan olevan noin 600 miljoonaa euroa. "Ollaan edelläkävijöitä niin vähän me nyt kärsimme", Energiateollisuus ry:n johtaja Kenneth Hänninen kertoo.

Pähkinänkuoressa: Suomen hallitus ja Pekkarinen vastuuministerinä ajoivat uudet etäluettavat sähkömittarit Suomeen (kustannus noin miljardi) ja samaan aikaan energiapolitiikkaa  (kustannus noin 4 miljardia), jonka vuoksi ne etämittarit vanhenivat muutamassa vuodessa ja pitää nyt uusia (kustannus yli 600 miljoonaa). Liki 6 miljardia euroa kankkulan kaivoon kymmenessä vuodessa.
 

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu