Kemiönsaari hylkäsi teollisen tuulivoiman

Kemiönsaaren uudet valtuustoryhmät allekirjoittivat 11.5. yhteistyösopimuksen, jossa sitoudutaan yhteisiin tavoitteisiin. Kyseessä on kunnan mittakaavassa historiallinen sopimus: Kuntaohjelma tulevalle vaalikaudelle ja lautakuntien sekä kunnanhallituksen paikkajako sovittiin kaikkien valtuustoryhmien sekä valtuuston ulkopuolisen Kokoomuksen kesken, ilman teknisiä vaaliliittoja. Puolueiden ulkopuoliselle ryhmällemme, Fri Samverkanille, tuli mm. valtuuston puheenjohtajan paikka.

Tuulivoiman kannalta sopimus on mitä mielenkiintoisin.

Kaksi avoinna olevaa tuulivoimakaava-aluetta, Gräsböle ja Olofsgård lopetetaan, eikä alueille tule voimaloita. Myöskään uusia tuulivoima-alueita ei kuntaan haluta.

“Vidare har man kommit överens om att vindkraftsplanerna i Gräsböle och Olofsgård skrotas och att kommunen inte vill veta av fler industriella vindparker på ön.
– Alla andra vindkraftsparker sopar vi bort. Vi är inte intresserade av att diskutera några nya industriella vindparker, säger (Kimitoön SFPs ordförande Ghita) Edmark.” (Lähde: Yle Svenska).

Entä Nordanå-Lövböle?

Sopimuksella vahvistetaan kunnan aikaisemmat päätökset. Viimeisen avoinna olevan tuulivoimakaavan melumallinnus tulee tehdä uudelleen ja sen pitää noudattaa Ympäristöministeriön ohjeistusta 2/2014. Nykyinen kaavaesityksen melumallinnus ei sitä noudata.

Nykyisessä melumallinnuksessa voimalan lähtömelu on väärin ja yöaikaisessa melussa on käytetty melun vaimennusmoodeja. Kun mallinnus korjataan vastaamaan ym-ohjeistusta, lisääntyy mallinnuksen melu noin 7 desibelillä. Maastossa tämä tarkoittaa varoetäisyyden noin kaksinkertaistumista nykyisestä noin 850 metristä noin 1700 metriin. Tämä osoittaisi melun leviämisen pitkälle kaava-alueen ulkopuolelle ja 35 dB:n melurajan sisälle jäisi yli sata kiinteistöä.

Tuuli kääntyi

Vielä kolme vuotta sitten kunnassa oli auki seitsemän tuulivoimakaavaa ja voimaloita piti rakentaa lähes sata. Nyt kuusi kaavoista on lopetettu/lopetetaan joko operaattoreiden vetäytymisellä tai kunnan päätöksin. Viimeinen alue on henkitoreissaan.

Panostus ympäristöön ja kestävään kehitykseen

Kuntasopimuksessa uusiutuvalla energialla ja kestävällä kehityksellä on paikkansa: Kunnan ympäristöohjelma uusitaan ja kiertotalouden kehittämiseen panostetaan. Uuden bioenergialaitoksen edellytyksiä selvitetään, samoin aurinkoenergian käyttöä erityisesti kunnan kiinteistöissä. Kemiönsaari valitsi ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin teollisen tuulivoimarakentamisen sijaan.

YLE: "Pro Kimitoön glad över fullmäktiges avtal om vindkraft"

 

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu