Päätetäänkö nyt 2040-luvun tuulivoimatuki?

Kun nykyinen tuulitariffi vuonna 2009 päätettiin, sitä perusteltiin mm. ylimenokauden tukena jolla käynnistetään kotimainen tuulivoimateollisuus. Kotimarkkinoiden tuli olla kunnossa, jotta saadaan vienti vetämään. Tariffin aikana molemmat kotimaiset turbiinivalmistajat ovat menneet konkurssiin. Aikoinaan päätetty tuen piiriin pääsevien voimaloiden määrä tuli täyteen viime vuonna eikä uusia enää tuen piiriin oteta. Yhteensä 3-4 miljardin euron tukea maksetaan tänä vuonna aloittaville voimaloille vielä v. 2029.

Nykyiset hallituspuolueet rikkoivat vaalienaluslupauksensa ja oman hallitusohjelmansa ja päättivät sitten uudesta tuesta, jolla pitäisi kattaa noin 2 terawattitunnin tuotanto. Kinaa on paitsi tuen kohdentamisesta ja määrästä, myös sen kestosta. Tuulivoimateollisuus haluaa 20 vuoden tuen, muu teollisuus lyhytaikaisemman. Energiateollisuus ry. vaatii koko tuulituen lakkauttamista.

Jos tuulivoimateollisuus saa tahtonsa läpi, sitoudumme nyt maksamaan tuulivoimatukea aina 2040-luvulle Pahimmassa tapauksessa maksaisimme, tai lapsemme maksaisivat, tukea 20 vuoden ikäiselle verrattain ikivanhaa teknologiaa tuolloin edustavalle voimalaitokselle.  Vertailun vuoksi, miten järkevää olisi maksaa nyt tuotantotukea vuonna 1998 rakennetuille tuulivoimaloille? Mistään ylimenokauden väliaikaisesta rahoituksesta ei tuolloin ole kyse, vaan kaikenlaisen liiketoimintariskin siirtämisestä pääomasijoittajilta veronmaksajille kauas tulevaisuuteen.

Valtiontalouden tarkastusvirasto on arvostellut nykyisen tuen suuruutta ja uuden tuen osalta esittänyt että tarkasteluun tulisi sisällyttää myös vaihtoehto, jossa tukihanketta ei toteuteta. 

Hallituksella on vielä mahdollisuus perääntyä uuden tuulivoimatuen myöntämisestä. Energiaministeri Kimmo Tiilikainen sanoo ettei ole vielä "luonut asiassa kuvaa".  Kun tuulivoima kiistatta on haitallista lähiasukkaille, luonnolle, valtiontaloudelle ja kauppataseelle sekä sähköverkon toimivuudelle eikä se alenna co2-päästöjä, minkälaisen kuvan Kimmo Tiilikainen vielä haluaisi?

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu