"Uraani halkeaa, PS ei"

Otsikon kirjoitti Suomen Uutisten päätoimittaja Matias Turkkila 3.6. 2017 Puheenvuoroon reaktiona Aamulehden toimittaja Lauri Nurmen artikkeliin. Nurmi kertoi tuolloin että jos Halla-aho valitaan, parisenkymmentä perussuomalaista kansanedustajaa on lähtökuopissa ja he perustavat oman ryhmän, joka jatkaa hallituksessa.

Turkkila ei tietenkään tiennyt keskusteluista eikä halunnut niitä selvittää semminkin, kun puolueen silloiselta johdolta tuli päinvastaista viestiä.  Tosin Turkkilan blogissa ja muualla sosiaalisessa mediassa moni kommentoija piti asiaa varteenotettavana. Ei Turkkila, jonka reaktio Lännen median jakamaan uutiseen oli, näin jälkeenpäinkin ajateltuna, huvittava.

Vahinko vain, että uutinen oli ankka. Vai oliko edes se? Uutinen on niin läpisurkea, ettei sitä ilkeäisi kutsua ankaksi – joka on sentään kiltti ja sympaattinen otus."

"On kuvaavaa, että SDP:n Demokraatti-verkkolehti ainoana mediana vaivautui kysymään ps-ryhmyri Toimi Kankaanniemeltä, että onko tässä jutussa mitään perää. Ryhdikästä toimintaa. Normaalit mediat eivät tällaiseen ikävään ja työlääseen varmisteluun vaivautuneet vaan alkoivat välittömästi rakentaa höttöisen hiekan päälle. Tulos ei ole kunniaksi kenellekään."

"En tiedä, onko kenelläkään muulla vastaavaa havaintoa, mutta minusta näyttää siltä, että suomalainen journalismi ei kykene noudattamaan omia sääntöjään silloin, kun uutisoinnin kohteena on PS. 

Populistipuolueiden selkäydinreaktio negatiiviseen julkisuuteen on haukkua valtamedia.  Ehkä uutena mausteena oli, että Turkkila samalla peräänkuulutti valtamedian omien sääntöjen noudattamista. Pysähtyikö päätoimittaja Turkkila hetkeksikään miettimään, olisiko asiassa jotain perää? Ei. Kysyikö hän kertaakaan itseltään, keksikö Lännen Media artikkelin omasta päästään? Tuskin.

Oikea ja etabloitunut länsimainen media tekee virheitä.  Yleensä ne virheet korjataan. Tällä kertaa toimittaja Lauri Nurmi osui tavalla, josta pitää nostaa hattua. Miten Nurmi sen teki? No hallituslähteistä, juuri kuten hän artikkelissa kirjoitti. Kun idea syntyi, selvitystyö oli jotain jota melkein kuka tahansa olisi voinut tehdä. Jopa Turkkila halutessaan:

”Ei se ollut sattumaa. Selvitin, ketkä eivät pysty Halla-ahon kanssa yhteistyöhön ja ketkä olisivat hänen tukijoitaan.”

Perussuomalaisille kerrottiin siis viikko ennen puoluejohtajan äänestystä, mitä tulee tapahtumaan jos Halla-aho valitaan. Persujen selkäydinreaktio oli kiistää asia ja valinnan jälkeen näytellä yllättynyttä, kun kävi kuten on kerrottu.

Valetoimittaja olisi kiistänyt asian selkäytimellä, kuten Turkkila teki. Ammattitaitoinen toimittaja selvitti asian ja tuli kertoneeksi, taustoihin perehtymällä, käytännössä tarkalleen mitä viikon päästä tapahtuu.

 

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu