THL esittää ihmiskokeita tuulivoimaloiden terveyshaittojen selvittämiseksi

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen johtava tutkija Timo Lanki esittää tänään sanomalehti Kalevassa, että tuulivoimaloiden terveysvaikutukset tulisi selvittää altistamalla ihmisiä tuulivoimaloiden synnyttämää inframelua vastaavalle melulle. Artikkelin mukaan jotkut tuulivoimaloiden ympäristössä asuvat ovat kokeneet oireilua, muun muassa sydämen rytmihäiriöitä.

"…tällä hetkellä ei voi sanoa, että infraäänillä olisi vaikutusta, mutta ei voi myöskään varmuudella sanoa, että ei olisi, Timo Lanki toteaa."

Lankin mukaan asiaa ei ole tieteellisesti tutkittu, mutta hän myös tietää että tuulivoimalan aiheuttama inframelu mahdollisesti vastaa kaupunkiympäristön inframelua.

"Mitä tutkitaan ja kuinka paljon, riippuu esimerkiksi rahoituksesta. Itselläni ei ainakaan ole tietoa, miten rahoitus järjestyy, Lanki sanoo."

Rakennetun tuulivoiman kapasiteetti ylittää vuoden loppuun mennessä 2000 MW:n rajan. Valtio tukee toimintaa avokätisesti, tämän vuoden talousarviossa tuulivoiman syöttötariffitukeen on osoitettu 211,4 milj. Vastikään julkaistussa TA-ehdotuksessa ensi vuodeksi tarkoitukseen varataan jo 248,5 milj. € ja seuraavana vuotena summa kasvaa, kun kaikki voimalat ovat päässeet tuen piiriin. Lisäksi hallitus on esittämässä uutta tukea tämän päälle.

Lankin esittämän ihmiskokeen ensimmäinen vaihe, altistaminen, on jo menossa, ja rahoitus siihen on löytynyt veronmaksajilta.  Ihmiskokeen osanottajat eivät tosin ole valikoituneet vapaaehtoispohjalta. Nyt jälkikäteen sitten asiaa halutaan selvittää laboratiotutkimuksilla ja mietitään, mistä löytyisi rahat.

Esitän vapaaehtoisiksi ihmiskokeisiin kaikkia niitä kuntapäättäjiä, valtakunnanpoliitikoja ja virkamiehiä jotka ovat mahdollistaneet voimaloiden rakentamisen myöntämällä neljän miljardin euron tuen tuulivoimayhtiöille ja pääomasijoittajille tai jotka ovat kunnissaan sallineet tuulivoimaloiden kaavoittamisen ja luvittamisen aivan liian lähelle ihmisiä.

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu