TEM: Uusi tuulivoimatuki voi maksaa miljardi euroa

Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee uutta tuulivoimatukea, jolla markkinahinnan päälle maksettaisiin ns. preemiota tuulivoiman tuottajalle. Haarukka on suuri (kts. kuvan taulukko) mutta nykyisellä sähkönhinnalla tuen määrä olisi jopa 960 miljoonaa euroa, eli 80 meur vuodessa. Tämä tulee siis nykyisen tuulivoimatuen rinnalle, sen kustannus on ensi vuonna 250 miljoonaa ja tulevina vuosina noin 300 miljoonaa vuodessa.

Aika hyvin hallitukselta, joka vielä hallitusohjelmassaan esitti tuulivoimatuen lopettamista. Ennen vaaleja Timo Soini julisti että ”ei enää euroakaan tuulivoimalle” ja leikkaukset löytyivät myös Keskustan puheista sekä Kokoomuksen puolelta ainakin ”Benin listasta”.

Hallitus lobbareiden talutusnuorassa

Tuulivoima-alan edunvalvojat vievät hallitusta kuin litran mittaa. Nykyisen tuulitariffin suuruutta ryhdyttiin päivittelemaan sinä hetkenä, kun tariffi täyttyi, ei ennen. Ehkä läheisimmät suhteet löytyvät Kai Mykkäseltä, joka on kiitellyt tuesta vaalityöhönsä mm. ST1:sen Mika Anttosta. Yhtiö omistaa puolet TuuliWatista, joka taas on Suomen suurin yritystuen saaja. Mykkänen, Anttonen ja Suomen tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen ovat mm. esiintyneet samassa seminaarissa puhumassa energiaratkaisuista.

Kuten tunnettua, eduskunta hävittää tiedot lobbareiden vierailuista aina päivän päätteeksi.

Tuulivoima ei tarvitse tukea

Tuoreen selvityksen mukaan tuulivoima on jo nyt halvin tapa tuottaa sähköä,  jos ei oteta huomioon siirtoon, säätövoimaan ja myöhemmin mahdollisesti sähkön varastointiin liittyviä kustannuksia. Näitä ei uudella tuella kateta vaan tuki kohdistuu vain tuotantoon. Ei ole mitään syytä tukea halvinta.

Suomen 2020-tavoite oli tuottaa 38 prosenttia energian loppukulutuksesta uusiutuvilla (EU:n tavoite 20%). Nyt Suomessa kulutetusta energiasta uusiutuvilla on tuotettu jo puolet. Sähköntuotannosta jo lähes 90% on CO2-vapaata, kun OL3 käynnistyy. 4-5 miljardia euroa maksavalla tuulivoimatuella ei ole käytännössä mitään roolia, puhutaan parista prosentista koko Suomen energiantuotannossa silloin kun tuulee, tyynellä nolla.

Lue myös:
TV-KY: Hallitus luomassa uuden tuulivoiman tukijärjestelmän – kulut jopa miljardi euroa

 

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu