Tuulivoima-alan pudotuspeli alkamassa

Uusi tuulivoimatuki ja voimalaitosveroon siirtyminen panee leveän leipään tottuneen tuulivoima-alan nykyistä ahtaammalle. Yhdeksän voimalan ja sen alle menevillä hankkeilla ei nähdä mahdollisuuksia menestyä kilpailussa ja tuulivoimatoimijoiden harmiksi "teknologianeutraali tuki" voi pieneltä osin valua myös muulle teknologialle kuin tuulivoimalle. Yle raportoi asiasta tänään.

Suomen tuulivoimayhdistyksen mukaan jo luvitettuja tai lähellä luvitusta olevia uusia tuulivoimahankkeita on noin 250 kappaletta ja jopa 3500 voimalaa. Jos uusi tuki menee kokonaan tuulivoimalle, hankkeista tuen piiriin pääsee noin viidennes. Ilman tukea ei yhtään teollisen luokan tuulivoimalaa Suomeen rakenneta.

Huomattava osa tuulivoimahankkeista on juuri yhdeksän voimalan kokoisia. Yhdeksän on maaginen raja, jolloin hanke on yleensä voitu toteuttaa ilman merkintää maakuntakaavassa ja ilman ympäristövaikutusten arviointia (YVA). Hanke on voitu toteuttaa pienemmällä byrokratialla, vähemmillä selvityksillä ja ilman "ylimääräistä" kuntalaisten ja viranomaisten kuulemiskierrosta. Pieni alue vaati lähes vastaavat huoltotiet, sähkölinjat ja muuntamot kuin suurikin hanke ja siksi toiminta on ollut tehotonta. Tämän myöntävät nyt jopa tuulivoimatoimijat, jotka peruvat hankkeitaan koska ne eivät ole kilpailukykyisiä huutokauppamalliin perustuvassa uudessa tuessa.

Hallituksen esityksen mukaan melkein kaikki tuulivoimahankkeet, myös nykyiset, siirtyvät yleisestä kiinteistöverosta voimalaitosveron piiriin. Korotus on pieni, reilu prosenttiyksiköstä noin kolmeen. Kun yksi voimala saa tukea verovaroista noin 600 000 euroa vuodessa, ala vastustaa noin kymppitonnin vuotuista veronnousua. Toisaalta suurempi vero tekisi voimaloista entistä houkuttelevampia talousvaikeuksissa kieriskeleville kunnille mutta Suomen tuulivoimayhdistyksen selkäydinreaktio veronkorotusta vastaan ei jätä sijaa terveelle järjelle. Kansantaloudellisesti asialla ei ole merkitystä, voimalaitosveron lisätuotto olisi kolmesta viiteen miljoonaa euroa vuodessa koko maan mittakaavassa.

Linkatussa Ylen artikkelissa TEM:in Anja Liukko esittää, että jopa puolet uudesta tuesta voisi mennä hakevoimaloille.  Taannoisen selvityksen mukaan tuulivoima on jopa halvin tapa tuottaa sähköä joten Liukon väite on toistaiseksi todistamatta. Koska toimeksiantona oli päättää uudesta "teknologianeutraalista tuotantotuesta", ei virkamies voi kertoa että tosiassa tehtiin uusi tuulivoimatuki.

Uusi tuki kannustaa rakentamaan isompia yksiköitä yhä suuremmilla voimaloilla yhä lähemmäs valmista infrastruktuuria, jotta kustannukset saadaan alas. Samalla unohdetaan kasvavat ympäristövaikutukset ja kuntalaisten tuulivoimaloista kokemat häiriöt. Muu lainsäädäntö ei pysy perässä, kun tuotantotuki kannustaa yhä haitallisempaan toimintaan.

Viime eduskuntavaalien alla jokainen nykyisistä hallituspuolueista lupasi lopettaa tuulivoimatuen. Kuitenkin tariffi jatkuu suunnitellusti noin vuoteen 2030 saakka ja uusi tuki alkaa vuonna 2018.

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu