Tuulivoiman korkeampi kiinteistövero vie ojasta allikkoon

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni iloitsee naamattupäivityksessään miten kuntien talous kohenee ja tuulivoiman hyväksyttävyys paranee, kun voimalat siirtyvät ensi vuonna yleisen kiinteistöveron piiristä voimalaitosveron piiriin. 

"Tuulivoimaa kaavoittaneet kunnat saavat ensi vuonna ansaitsemansa osuuden tuulivoiman kiinteistöverosta. 
Tuulivoimalta kannetaan jatkossa voimalaitosten kiinteistöveroa sitä alemman yleisen kiinteistöveron sijaan. 
Muutoksen jälkeen tuulivoiman hyödyt jäävät nykyistä enemmän alueelle, jossa myös tuulivoiman haitat näkyvät. 

Samalla uusiutuvan energian hyväksyttävyys kasvaa, kun tuulivoimaan panostaneet kunnat saavat palveluidensa kuten päivähoidon ja koulutuksen järjestämiseksi lisää tuloja. Muutos on erittäin tärkeä monelle rannikon ja Lapin kunnalle.

Suurimpia hyötyjiä ovat mm. Ii, Kalajoki, Raahe, Sodankylä, Pori, Pyhäjoki, Tornio, Siikajoki, Tervola, Kemi, Vaasa ja Simo."

Muutos tarkoittaa, että yksi voimala maksaa veroa vast'edes noin 15 000 euroa nykyisen 5000 euron sijaan. Sama voimala saa tukea noin 500 000 – 600 000 euroa vuodessa verovaroista. Maanlaajuisesti vero nousee arviolta 3-5 miljoonaa euroa, kun tuulivoimaloille mksettu verotuki nousee ensi vuonna noin 250 miljoonaan ja sitä seuraavana noin 300 miljoonaan euroon.

Katri Kulmunin ja kepun mukaan tällä kanavoidaan tuloja "kouluille, päiväkodeille ja terveyspalveluihin".  Onko Kulmuni unohtanut, että hallituksen ajaman sote-uudistuksen mukaan kunnat eivät enää vuona 2020 kustanna terveyspalveluita? Miten varmistetaan, että lisääntynyt verotulo menee kouluille ja päiväkodeille kunnissa?

On hassua, että voimalaitosveroa vastustavat niin tuulivoimateollisuus kuin tuulivoimaan krittiisesti suhtautuvatkin.  Jälkimmäiset lähinnä siksi, että näennäisesti kasvava verokanta tekee tuulivoimasta yhä houkuttelevamman maksuvaikeuksissa rypeville kunnille ja vähäinenkin kriittinen järjen ääni on vaarassa hautautua.

J.k.

Kulmunin listaamissa 12 kunnassa Keskusta on suurin yhdeksässä:
Ii: 17/35
Kalajoki: 20/35
Raahe: 19/43
Sodankylä 11/27
Pyhäjoki: 15/21
Tornio: 22/43
Siikajoki: 17/27
Tervola: 10/17
Simo: 9/17
Kulmuni on itse kotoisin Torniosta.

 

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu