Kynä käteen ja nimmareita keräämään, piraatit

Piraateille pitää nostaa hattua. Puolue keksi presidentinvaalien ehdokasasettelun kannatuskorttien keräämiseen  lain porsaanrei'än, joka mahdollistaa kannattajakortin allekirjoittamisen sähköisenä ilman että pitää peffaa nostaa kotisohvalta. Siinä kun Saulin ja Paavon kannattajat seisoivat tai seisovat turuilla ja toreilla, piraatit voivat raksaista pepsimaksin auki ja hoitaa homman pankkitunnuksilla minuutissa.

Vai voiko?

Kannatuskortit toimitetaan Helsingin vaalipiirilautakunnalle. Lautakunnan puheenjohtaja toteaa, että todennäköisesti ltk ei tule hyväksymään sähköisiä kortteja. Samaa kertoo oikeusministeriön vaalijohtaja. Heidän mukaansa piraatit eivät nyt ole olleet asiassa yhteydessä, aikaisemmissa vaaleissa ovat ja heille on kerrottu ettei se nykyisen laintulkinnan mukaan ole mahdollista. Jos Petrus Pennanen olisi yhteydessä, sama kerrottaisiin nyt. Piraattien mukaan asia selvitetään tarvittaessa oikeudessa.

Puolue on hyvällä asialla siinä, että kannattajakortin allekirjoittaminen tulisi todellakin olla mahdollista sähköisesti ja vahvalla tunnistautumisella. Kannatan myös sitä, että Petrus Pennanen pääsee mukaan ehdokkaaksi ja tuomaan omia usein varsin hyviä näkökulmia esille. Silti kyseessä on piraattien oma tulkinta mikä todennäköisesti ei mene läpi eikä Pennanen ole mukana vaaleissa. Minusta olisi rehellistä kertoa tämä kannattajilleen sen sijaan että asia esitetään varmana.

Tulkitsenko oikein jos sanon, että tarkoitus ei edes ole saada Pennasta ehdokkaaksi vaan ravistella vaalilain tulkintaa ja nostaa omaa profiilia julkisuuden kautta? Ei huono tavoite, mutta senkin voi sitten suoraan sanoa. Oikeusministeriön mukaan kannatuskorttien keräämistä sähköisenä ollaan jo suunnittelemassa ja se toteutunee tulevina vuosina.

Jos tavoitteena on saada Pennanen presidenttiehdokkaaksi, olisi varmaan syytä jalkautua ipädien äärestä reaalimaailmaan ja hankkia mustekyniä ja paperia ihan kuin kaikki muutkin eduskuntapuolueiden ulkopuoliset ehdokkaat. Nykyinen hanke vaikuttaa tuomitulta epäonnistumaan.

Joku oikeusoppinut voisi arvioida, mitä mahdollinen oikeudenkäynti voisi tarkoittaa jo käytyjen presidentinvaalien tulokselle? Maallikkoarvioni on, että ei yhtään mitään.

Kirjoittaja on joskus äänestänyt piraattien ehdokasta eurovaaleissa ja suhtautuu puolueeseen sympatialla.

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu