Åbo Underrättelser kävi avointa kuntalaiskeskustelua vastaan

Åbo Underrättelser on (oli) arvostettu ja journalistisesti kunnianhimoinen perinteikäs ruotsinkielinen sanomalehti, jonka levikkialuetta on lähinnä Turku ja ruotsinkielinen Turunmaan saaristo. Suomen vanhin edelleen toimiva sanomalehti.

ÅU:n pääkirjoitustoimittaja Stefan Holmström iski silmänsä levikkialueen pienen kunnan, Kemiönsaaren, Facebook-ryhmän keskusteluun. Virkamiesten, luottamusmiesten, asukkaiden ja kesäasukkaiden ”Ö-Talk” tuomittiin sekavaksi, sekottavaksi ja se antaa kuulemma kunnan politiikasta omituisen kuvan. Paria kunnanvaltuutettua moitittiin nimellä keskusteluun osallistumisesta. ”Skärpning, Kimitoön”, ”Ryhdistäydy Kemiönsaari”.

ÅU kertoi selvittävänsä päivän aikana, miten avoimesta ryhmästä voi tehdä suljetun ja paheksunnan kohteena on mm. se, että nyt jokainen voi lukea jutut vaikka ilman että on rekisteröitynyt Facebookiin. Voin kertoa lehdelle että ei mitenkään, koska lehdellä ei ole toimivaltaa paikallisten perustaman Facebook-ryhmän julkisuusasetuksiin.

Ö-talk perustettiin viime kuntavaalien alla kuntavaalikeskusteluun ja monien toivomuksesta se jatkoi ja jatkaa elämäänsä kunnan ajankohtaisten asioiden parissa keskustelemisesta. Ö-talkissa keskustellaan avoimesti mm. soteuudistuksesta ja kunnan ratkaisumalleista siinä, kuntalaisten nimenkeräyksestä, maantiekylteistä, kunnan tuulivoimasuunnitelmista, venepaikkojen hinnoista ja kaikesta sellaisesta jonka paikalliset kokevat tärkeäksi omassa arkipäiväisessä elämässään. Ö-talk on perustettu ”ruohonjuuritasolla” eikä se ole kunnan ylläpitämä. Alle 7000 asukkaan kunnassa ryhmässä on jäseniä yli 500, epäilemättä moni muu seuraa keskustelua.

ÅU:n nykyinen vastaava päätoimittaja on Tom Simola, Kemiönsaaren entinen kunnanjohtaja joka kävi pikaisesti epäonnistumassa Raaseporin kunnanjohtajana kunnes säätiö palkkasi hänet lehteen. Simola on koulutukseltaan lakimies eikä hänellä ole journalistista taustaa. Paikalliseen valtapuolueeseen, RKP:hen, hänellä on kiinteät välit ja lehteä on aikaisemminkin pidetty paikallisen RKP:n pää-äänenkannattajana vähän samaan tapaan kuin Maaseudun Tulevaisuutta pidetään kepun kannattajana. 

Mikä vaikutus sitten yhden lehden pääkirjoituksella on? Lehti on paikallisesti luetuin ja varmasti merkittävin poliittisen keskustelun osallistuja ja ohjaaja, poliittisen päätöksenteon ulkopuolelta. Pääkirjoituksen jälkeen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Veijo Lucke vetosi pääkirjoitukseen ja ilmoitti, että yhden ryhmäläisen (siis minun) kirjoitukset eivät edusta ryhmän kantaa. Sinällään hassua, koska kukaan ei ole sellaista väittänytkään. ÅU:n julkilausumattomana tarkoituksena  osaltaan estää virkamiesten ja päättäjien osallistuminen. ÅU:n omilla sivuilla ei mielipiteitä juuri vaihdella, esimerkiksi mainittuun pääkirjoitukseen ei ole tullut yhtään ainoaa kommenttia, ei ainakaan julkaistavaksi asti.

ÅU:n vaatimus ryhdistäytymisestä tarkoittaa avoimen kuntalaiskeskustelukanavan sulkemista, virkamiesten ja poliitikkojen pidättäytymistä keskustelusta sekä avoimuuden ja osallistamisen leikkaamista. Toivon että ÅU voisi vähän ryhdistäytyä.

Kirjoittaja on Ö-talkin perustaja, yksi hallinnoijista ja Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu joka tiedostaa että oma asema ei mene helpommaksi arvostelemalla paikkakunnan päämediaa.

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu