Kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia ympäristöasioihin leikataan 1.1.2018

Hallinto-oikeuden päätöksistä valittaminen rakennus- ja ympäristöasioissa tulee luvanvaraiseksi 1.1.2018. Kyseessä on kansalaisten oikeuksien rajoittaminen rakennus-, kaava- ja ympäristöasiapäätöksistä. Asia, jota oikeusoppineet arvostelivat jo kun asia viimeksi tuli esille silloisen oikeusministeri Jari Lindströmin aikaan.

Kuntatasolla päätöksistä hallintoalamaisella on perinteisesti ollut mahdollisuus valittaa eri oikeusasteisiin. Vaikutusmahdollisuudet on/oli laissa turvattu ja mahdollisuus tehdä hallintovalitus on tärkeä osa paikallista päätöksentekoa. Tällä hallituskaudella hallintovalituksen hinta nostettettiin jo aikaisemmin reilu 90 eurosta 250 euroon ja KHO-valituksen hinta 250 eurosta 500:aan, mikä estää tehokkaasti kuntalaisen mahdollisuuksia valvoa etujaan. Nyt valitustie KHO:lle on käytännössä poikki.

Kansalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa omiin ja ympäristönsä asioihin kavennetaan kaiken aikaa, ja kaikessa hiljaisuudessa. Voittajina ovat paikalliset päätöksentekijät joiden valvonta heikkenee sekä yritykset joita paikallinen hyväveliverkosto tukee. Häviäjinä kuntalaiset sekä ympäristöarvot.

Käytännössä kunnanvaltuustoilla ja -lautakunnilla on nyt pienempi huoli siitä, että väärässä järjestyksessä tehtyjä päätöksiä kyseenalaistettaisiin ainakaan korkeammassa oikeusasteessa. Asia kuulostaisi täydellisesltä kepuloinnilta, ellei Kokoomus ja ensin perussuomaiset, nyt siniset, olisi asian takana. Myös oppositio tuntuu olevan täydellisen hiljaa.

Kuinka moni edes huomasi tämän päätöksen?
 
 

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu