95% tuulivoimahankkeista ei koskaan toteudu

Suomen tuulivoimayhdistyksen (STY) uusimman hankelistan mukaan Suomessa on luvitettuna rakentamattomia tuulivoimaloita nimellisteholtaan 7300 megawatin edestä. Suunnittelupöydällä on kuulemma toinen mokoma, yhteensä hankkeita on 15 500 MW:n verran. Myös STY tosin myöntää, että kaikki hankkeet eivät toteudu.

Vastoin toisinaan esitettyjä väitteitä, tuulivoimala ei pyöri tuulella vaan veronmaksajien tuella. Jos STY:n märkä uni toteutuisi, rakentamattomista 23 miljardin euron ”investoinnista” valtio maksaisi nykyisen tariffituen tasolla noin 30 miljardia euroa. Se tuki täyttyi, mutta uusi on kulman takana. Ilman tukea ei Suomeen rakenneta yhtään teollisen kokoluokan tuulivoimalaa.

Valtioneuvostolla on suunnitteilla tuki kahdelle terawattitunnille uusiutuvaa energiaa. 2 TWh tarkoittaa nimellisteholtaan noin 650 MW tuulivoimaloita, 35%:n kapasiteettikertoimella. Esimerkiksi 130 modernia 5 megawatin tuulivoimalaa. Jo luvitettuja on siis kymmenkertainen määrä siihen, mitä enimmillään tullaan rakentamaan. On hieman epäselvää, leikkasiko kivihiilen luopumiseen tähtäävä tuki oikeasti suunniteltua tuulivoimatukea mutta jos leikkasi, tuen piiriin pääsee alle 100 voimalaa suunnitellusta yli 3000:sta.

Tuulivoimaloiden kaavoittaminen ja rakennusluvat merkitsevät valtavaa työmäärää kunnalta. Sellaista, että esimerkiksi kotikuntani Kemiönsaari taannoin päätti ettei uusia hankkeita oteta käsittelyyn resurssipulan vuoksi. Silti tuulivoimatoimijat niitä tuovat kuntiin kovalla tahdilla. Tuulivoimatoimijoiden taktiikka on tietenkin kiristää lisää tukea vetoamalla hankkeiden suureen määrään.

Nyt siis suunnitellaan 15 500:lle megawatin kapasiteetin rakentamista kun tukea voi saada nykypäätöksin korkeintaan 650 MW. Eikö kunnilla olisi parempaakin tekemistä kuin käyttää aikaansa epäonnistuneiksi tuomittuihin hankkeisiin? Kunnalla on kaavoitusmonopoli ja kuntapäättäjien pitäisi nyt sanoa jyrkkä ei uusille hullunmyllyille, vaikka pers’aukiset kunnat kuinka takertuvat luvattuihin ja liioteltuihin työllisyyslukuihin ja kiinteistöverotuloihin kuin, no, hullu puuroon.

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu