RKP:n EK-ehdokkaaksi pyrkivä: "En jalallani astu suomenkieliseen ravintolaan"

Asun pienessä kunnassa, jossa noin 70% asukkaista on ruotsinkielisiä. Diggailen tätä elävää kaksikielisyyttä, kaupoissa saa palvelua molemmilla kielillä sujuvasti ja valtuuston sekä lautakuntien kokouksissa kaikki puhuvat omaa kieltään. Aika äkkiä sitä ei edes huomaa, mitä kieltä puhutaan, kaikki puhuvat ja ymmärtävät omiaan. Tosin ruotsin oppiminen arjessa on hankalaa koska puhe kääntyy usein suomeksi. 

Kemiönsaaren RKP on asettanut omista riveistään erään Niklas Guseffin (kunnanvaltuutettu, peruspalvelulautakunnan puheenjohtaja) ehdokasasetteluun seuraavia EK-vaaleja silmälläpitäen. Tämä Guseff suhtautuu kovin olmisti suomenkielisiin yrittäjiin saarella: Ei oman kertomansa mukaan astu jalallaan ravintolaan joka mainostaa palveluitaan vain suomeksi.

"Av princip har jag inte satt min fott i Kansakoulu. Inte så läng de vägrar att ha någon som helst på svenska", kirjoittaa Guseff yhden aikaan yöllä.

Jos Niklas astuisi ravintolaan hän varmasti huomaisi, että tilaaminen sujuu niin suomeksi, ruotsiksi kuin englanniksikin ja henkilökunta varmasti ymmärtää suomenruotsalaisittain tilatun Frutti di Maren tai grillipiffin ja stor mellanölin, tack. Guseff puhuu itse hyvää suomea ja ymmärtääkseni suomenkieli kuuluu vaatimuksiin myös hänen työhönsä valtion virkamiehenä.

Asialla on pientä kuntaamme laajempi merkitys: Kyseinen henkilö on siis ehdolla RKP:n kansanedustajaehdokkaaksi Varsinais-Suomessa ja RKP on tämän hyväksynyt. Blogi- ja kommenttihistoriassani olen kovastikin sanaillut tiettyjen piirien kanssa, jotka haluavat kaventaa kaksikielisyyttä maassamme entisestään.  Mutta jos RKP lähtee ehdokasasettelussaan vastakkainasettulun linjalle jossa yrittäjiä julkisesti mustamaalataan näiden suomenkielisyyden takia, lähdetään samalle tielle jonne "Suomalaisuuden liitto", "Suomen Sisu" ja jotkut ääripersut aikanaan vajosivat ja jotka asenteet nousevat framille aina vaalien alla.

Ääriasenteilla RKP vain sahaa omaa jalkaansa.

 

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu