Talousvaliokunta esittää 200 miljoonan euron uutta yritystukea tuulivoimaloille

Eduskunnan talousvaliokunta esitti viime viikolla uutta tuulivoimatukea eduskunnan päätettäväksi. Esityksen hyväksyivät niin uusi puheenjohtaja Martti Mölsä, varapuheenjohtaja Harri Jaskari kuin useimmat muutkin jäsenet. Laura Huhtasaari olisi hylännyt lakiesityksen. Antero Vartia ja Hanna Sarkkinen halusivat esitettyä enemmän tukea tuulivoimalle ja esittivät siksi vastalauseensa.

Vuonna 2016 oli sovittu, että ”Vuosina 2018−2020 kilpailutetaan korkeintaan kaksi terawattituntia (TWh). Työ- ja elinkeinoministeriö teettää riippumattoman ja kattavan selvityksen tuulivoiman terveys- ja ympäristöhaitoista ennen tuotantotukea koskevan lain valmistelua. ” 
Tällaista kattavaa selvitystä ei koskaan ole tehty, valtioneuvoston hankkeen hakuaika päättyy vasta huomenna 8.5. Mahdolliset terveyshaitat unohdettiin kokonaan.

Mielenkiintoinen ratkaisu erityisesti hallituspuolueilta jotka vielä hallitusohjelmassaan esittivät tuulivoimatuen lakkauttamista. Yritystukien vastustamisella profiloitunut Antero Vartia taas olisi halunnut enemmän tukia.

Talousvaliokunnan edellinen puheenjohtaja Kaj Turunen taisi panna tuulivoimatuelle hanttiin mutta loikkauksen jälkeen äänivalta meni. Turunen arvostelee kuitenkin uutta tukipäätöstä Aamulehdessä mutta kun paikka "kuuluu" sinisille, ulkopuolelta huutelu on turhaa.

Aikaisemmin tänä vuonna yritystukien leikkaamiseen tähtäävä työryhmä teki itsestään naurettavan kun ei löytänyt mitään leikattavaa. Nyt hallitus, talouvaliokunta ja seuraavaksi eduskunta myöntävät uuden 200 miljoonan euron yritystuen lähes kaikkien eduskuntapuolueiden tuella. Uusi tuulivoimatuki päätettäneen vielä tämän vuoden puolella.

Talousvaliokunta unohti sekä valtiontalouden että tuulivoima-alueille joutuvien ja jo joutuneiden ihmisten näkökulman.

Muokattu klo 20.40:
Eriävän mielipiteensä jättivät Huhtasaari joka olisi hylännyt esityksen sekä Vartia ja Sarkkinen jotka katsoivat että tuen piiriin olisi pitänyt päästä esitetyn 1,4 terawattitunnin sijaan 2 TWh tuulivoimaloita.

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu