Sähköverkon tila

Olkiluodon molemmat reaktorit ovat parhaillaan irti verkosta ja sähköä tuodaan Suomeen lähinnä Ruotsin kautta. Kokonaiskulutus on luokkaa 8600 MW ja tuonti noin 3000 MW josta neljä viideososaa tulee Ruotsin kautta.

Mistä sähkö tulee pistorasiaasi juuri nyt, tuonnin lisäksi?

1) Yhteistuotanto (kaukolämpö + teollisuus) noin 2500 MW
2) Vesivoima noin 2000 MW
3) Ydinvoima noin 835 MW

Kahdesta tärkeimmästä kotimaisesta tuotantomuodosta molempien lisärakentaminen on tällä hetkellä vastatuulessa poliittisista syistä.

250 miljoonaa euroa veronmaksajille kustantava tuulivoima tuottaa tällä hetkellä noin 180 MW ja paljon puhuttu aurinkovoima, näillä huippukeleillä ja keskellä päivää noin 56 MW. Isossa kuvassa olemmat tuotantomuodot ovat täysin marginaalisia eikä tilanne olisi mitenkään erilainen, jos ne puuttuisivat sähköverkosta.

Sähkön toimitusvarmuuden kannalta suursatsaus, noin 4 miljardia euroa,  tuulivoimaan on täysin epäonnistunut. Siinä missä ydinvoimalan ennakoimaton irrottaminen sähköverkosta on harvinainen poikkeus, tuulivoiman vastaavan kapasiteetin hyytyminen on sen ominaisuus.

Lähde:
https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjestelman-tila/

 

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu