Luotitko viranomaisen valitusosoitukseen? Ei kannata

Kunnanvaltuuston 28.5.2018 pöytäkirjan liitteenä oli valitusosoitus. Koska päätös koski itseäni, tein valitusosoituksen mukaisen kunnallisvalituksen koskien päätöstä §15. Katsoin että päätös oli syntynyt väärässä järjestyksessä:

"VALITUSOSOITUS:  Seuraaviin päätöksiin voidaan hakea muutosta kirjallisella valituksella. Valitusviranomainen, osoite ja postiosoite Turun hallinto-oikeus Käyntiosoite Sairashuoneenkatu 2–4, 20100 Turku Postiosoite PL 32, 20101 Turku Kunnallisvalitus, pykälät: 12–17, 19 Valitusaika 30 päivää"

No ei olisi voinut.
Turun hallinto-oikeus ei käsitellyt valitusta, koska kunnan tekemä valitusosoitus on väärä. Sen sijaan Hao korjasi virheellisen valitusosoituksen.  Eli kunta on virheellisesti ilmoittanut valitusmahdollisuuden valmistelua koskevassa asiassa eikä siitä olisi voinut valittaa. Turun Hao katsoo ettei ole kohtuutonta, että valituksesta aiheutuvat kulut (250 euroa) tulevat minun maksettavakseni vaikka valitus perustui viranomaisen antamaan päätökseen.

Hallinto- tai kuntavalitus on kuntalaisen perustuslaillinen oikeus vaikuttaa kokemiinsa vääriin päätöksiin. Valituksen tai oikaisuvaatimuksen voi tehdä, jos päätöksessä on valitusosoitus. Turun Haon päätös tarkoittaa, että kuntalaisen on itse selvitettävä mahdollisuus valittaa riippumatta siitä onko viranomainen kertonut että asiasta voi valittaa. Tämä on vastoin mm. Kuntaliiton sivuilla sanottua:

"Valitusosoituksen tarkoitus on ohjata valittajaa toimimaan oikein valituksen tekemisessä. Periaatteena on,  että valittaja ei kärsi oikeuden menetystä sen johdosta, ettei päätökseen ole liitetty valitusosoitusta tai että valitusosoitus on muuten puutteellinen tai virheellinen. Valittajan on voitava luottaa valitusosoitukseen."

Toistan: Valittajan on voitava luottaa valitusosoitukseen.

Turun hallinto-oikeuden päätös tarkoittaa, että kansalaisen saaman viranomaispäätöksen oikeellisuus ja tältä saatujen ohjeiden noudattaminen on kansalaisen itsensä arvioitava eikä viranomaisen antamaan päätökseen pidä tai voi luottaa. Jos viranomaisen antama ohje on väärä, se on kansalaisen vika, ei viranomaisen.

 

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu