Ota kantaa: Moskovan, Brysselin vai Helsingin aika?
Oikeusministerön ylläpitämä "Ota kantaa" -palvelu kysyy: Nykyinen kesäaika, nykyinen talviaika vai joku muu, mikä?
Talviaikaa ei ole olemassakaan. On olemassa normaaliaika ja kesäaika. Suomen normaaliaika on UTC +2, kesällä tunti enemmän. Kesäaika on sama kuin Moskovan aika. Pohjoismaiden ja keskisen Euroopan aikavyöhyke on UTC + 1, kesällä tunti till.
Suomen aikavyöhykkeen keskiraja kulkee lähellä itärajaamme 30:ttä pituuspiiriä ja maa on lähimpänä aurinkoaikaa. Siirtyminen pysyvään kesäaikaan "siirtäisi" maatamme 15 leveysastetta itään, kauas Moskovan (37 astetta) itäpuolelle. Kesäajan aurinkoaikamme kulkee pitkin 45:ttä pituuspiiriä kun länsirannikko on noin kohdalla 20 astetta.
Verrataanpa eri tilanteita suhteessa Ruotsiin ja Keski-Eurooppaan:
1) Jos sekä Suomi että Keski-Eurooppa jäävät normaaliaikaan, eroa on edelleen tunti ja Suomi on lähinnä aurinkoaikaa jolloin aurinko on korkeimmillaan ja lähinnä etelää kun kello näyttää 12.
2) Jos sekä Suomi että Ruotsi/Keski-Eurooppa siirtyvät kesäaikaan, eroa on edelleen tunti ja alueet ovat keskimäärin 15 astetta sivussa aurinkoajasta. Tällöin Suomen aikavyöhyke olisi UTC + 3.
3) Pahin skenaario on, että Suomi siirtyy kesäaikaan (UTC+3) ja muut jäävät normaaliaikaan (UTC+1). Tälllöin Suomi on sivussa aurinkoajasta ja aikaero Ruotsiin ja Keski-Eurooppaan on kaksi tuntia.
4) Paras tilanne on, että Suomi jää normaaliaikaan (UTC+2) ja Ruotsi sekä Keski-Eurooppa siirtyvät kesäaikaan (UTC+2). Tällöin olemme samalla aikavyöhykkeellä.
Vaihtamalla aikavyöhykettä pysyvästi UTC + 3:een eli ottamalla kesäajan käyttöön Suomi häviää aina. Pysymällä normaaliajassa UTC +2 tilanne pysyy joko ennallaan tai paranee, riippuen Pohjoismaiden ja Keski-Euroopan valinnoista.
En ymmärrä, miksi tästä edes pitäisi keskustella.
Suomi talviaikaan ja Ruotsi kesäaikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi pysyvästi normaaliaikaan.
Pidän tuota miisteriön kyselyä vähän hämäävänä kun oikea kysymys olisi, pitäisikö aikavyöhykettä muuttaa tuntia enempi vituralleen vai pysyä normaalissa ajassa. Tjsp.
Ilmoita asiaton viesti
Olen täsmälleen samaa mieltä. Kyse voi tietenkin olla tottumuksesta mutta luulen kyllä, että myös symmetrian taju on jotenkin sisäänrakennettuna elämään. Käytetäänhän kellonajoistakin vaikkapa ilmauksia varttia vailla ja vartin yli.
Ilmoita asiaton viesti
Henkisestihän me elämme Moskovan aikaa, mutta normaaliaika taitaa menetellä noin muuten (vaikka professorikin taitaa sitä luonnehtia talviajaksi).
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1…
https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/2018091322…
Terv. KK
Ilmoita asiaton viesti
Suoraan sanottuna täysin samantekevää. Heräämis-, nukkumaanmeno- ja työajat kannattaa asettaa auringon nousun ja laskun mukaan ja kellotaulun numeroihin, olivatpa ne silloin mitä tahansa, tottuu päivässä parissa.
Ilmoita asiaton viesti
Harva meistä on sellaisia villieläimiä että asettaa heräämisensä ja nukkumisensa auringon mukaan. Suomihan on tossa suhteessa ihan helvetti: Kesällä pitäisi nukahtaa kun aurinko paistaa täysillä ja talvella herätä ”keskellä yötä”.
Keskimääräisesti kannattaisi kuitenkin olla lähempänä aurinkoaikaa kuin vartavasten ängetä siitä sivuun. Pysyvä kesäaika tarkoittaisi yhä pimeämpiä heräämisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Syyskuun alusta olen ollut virallisesti ja lopullisesti työeläkkeellä. Tämä helpottaa entisestään elämistä New Yorkin ajassa. Suora striimaus Smalls- ja Mezzrow-klubeilta alkaa taas parin kolmen tunnin päästä.
Onhan minullakin koulua käyviä lapsenlapsia. Kaikkien työaikaa koskevien ratkaisujen pitäisi lähteä siitä, että koululaisten ei tarvitsisi herätä ennen yhdeksää aamulla. Lienee liikaa vaadittu. Ihan itsestään selvästi UTC+2 on kuitenkin paras ratkaisu.
Ilmoita asiaton viesti
Mukulat taas on sellaisia että kouluaamuina se ei heräisi ennen kymmentä mutta viikonloppuisin seiskakin on liian myöhään kun itse haluaisi nukkua. Niiden kannalta keskustelu aikavyöhykkeistä on lähinnä akateemista, tai sitten jokaisella pitäisi olla omat henkilökohtaiset aikavyöhykkeet.
Ilmoita asiaton viesti
Elätään parhaillaan UTC+3 aikaa. Itse asiassa seitsemän kuukautta vuodessa. Ihan hyvin menee, eikä Moskovasta ole kukaan puhunut. Loput viisi kuukauttakin voisi mennä UTC+3:ssa, niin talvi tuntuisi karvan siedettävämmältä.
Ilmoita asiaton viesti
Asiantuntija on puhunut:
Terveysasiantuntija lataa faktoja talviajan puolesta: Näin pysyvä kesäaika vaikuttaisi vahingollisesti ihmisiin: ”Se korostaa epäsuhtaa”
https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/terve…
Ilmoita asiaton viesti
Suuren yleisön mielipiteen kysyminen käyttäen ilmaisuja ”talviaika” ja ”kesäaika” on arveluttavaa, sillä kukapa ei pitäisi kesästä enemmän kuin talvesta?
Ilmoita asiaton viesti
Kannatan minäkin ajan normalisointia.
Ilmoita asiaton viesti
Länsimainen aikakäsitys poikkeaa muista maailman kulttuureista siinä mielessä, että länsimaissa sanotaan ”aika on rahaa” kun taas muualla sanotaan ”aika on ilmaista”. Toisin sanoen resurssi, joka ei maksa mitään ja jota on kaikilla tasan yhtä paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Gabriel Garcia Márquez kertoi romaanihenkilönsä suulla että:
”Aika kuluu.”
”Kuluuhan se, mutta ei se loppuun kulu.”
Se onkin mielenkiintoista miten meidän luonnollisena pitämä aikakäsitys on erilainen eri kulttuureissa. Miellämme että aika olisi jotain joka kulkee eteenpäin, toisille se kulkee ympyrää.
Eräs ranskalainen Suomessa asuva kirjailija taas ihmetteli miten Hesassa tapaamiset sovitaan kellon alle. Muualla ne sovitaan johonkin mukavaan kuppilaan eikä kenelläkään ole mitään ongelmaa myöhästyä tunti.
Ilmoita asiaton viesti
Arkielämässämme on paljon sellaista, mikä liittyy opittuun kulttuuriin, mutta jota me pidämme itsestäänselvyytenä emmekä kyseenalaista lainkaan.
Ajasta puheen olle tässä yhteydessä huomasin mielenkiintoisia eroja sekä Japanissa että Kiinassa meikäläiseen nähden.
Kiinassa eivät viikonpäivät merkitse lainkaan niin paljon kuin meillä. Länsimainen seitsenpäiväinen viikkokalenteri on toki sielläkin, mutta se on ikäänkuin sivuseikka. Kaikki pyörii samalla vauhdilla joka päivä, jos nyt ei ole kysymys suurkaupunkien kansainvälisten firmojen konttoreista tai kiinalaisesta Uuden Vuoden vietosta. Joku saattoi soittaa sunnutaiaamuna aikaisin ja ehdottaa bisnestapaamista ilman, että ollenkaan olisi pahoitellut ajankohtaa. Lisäksi huomasin, että meikäläinen tapa aikatauluttaa tapaamisia tyyliin ”ensi torstaina klo. 11:00” aiheutti aina vastakysymyksen: ”Mones päivä se on?” Siellä aikataulutettiin kuukauden päivänumeron mukaan, ei viikonpäivän mukaan, koska sitä ei juuri noteerata.
Japanissa puolestaan on länsimaisen uuden vuosilukujärjestelmän lisäksi edelleen käytössä oma järjestelmä, jossa vuodet numeroidaan kulloisenkin keisarin vallassaoloajan mukaan. Esimerkiksi nyt on ”Heisei 20” -vuosi. Kun nykyinen keisari kuolee, niin aika alkaa taas alusta. Se pyörii siis ympyrää eikä etene lineaarisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Moskovan ajalle painava EI. Joku tolkku tähän ”valoisiksi illoiksi” naamioituun putinismiin!
Kellojen kääntelyyn, siirtelyyn ja vääntelyyn on totuttu niin hyvin, että sitä voisi aivan hyvin jatkaa, olkoonkin että osa vuodesta kuluu Putinin tahdissa.
Vastasin kyselyyn kannattamalla ns. talviaikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi niin suomettunut, että Moskovan aika saa kelvata Suomelle!
Ilmoita asiaton viesti