Ota kantaa: Moskovan, Brysselin vai Helsingin aika?

Oikeusministerön ylläpitämä "Ota kantaa" -palvelu kysyy: Nykyinen kesäaika, nykyinen talviaika vai joku muu, mikä?  

Talviaikaa ei ole olemassakaan. On olemassa normaaliaika ja kesäaika. Suomen normaaliaika on UTC +2, kesällä tunti enemmän. Kesäaika on sama kuin Moskovan aika. Pohjoismaiden ja keskisen Euroopan aikavyöhyke on UTC + 1, kesällä tunti till.

Suomen aikavyöhykkeen keskiraja kulkee lähellä itärajaamme 30:ttä pituuspiiriä ja maa on lähimpänä aurinkoaikaa. Siirtyminen pysyvään kesäaikaan "siirtäisi" maatamme 15 leveysastetta itään, kauas Moskovan (37 astetta) itäpuolelle. Kesäajan aurinkoaikamme kulkee pitkin 45:ttä pituuspiiriä kun länsirannikko on noin kohdalla 20 astetta.

Verrataanpa eri tilanteita suhteessa Ruotsiin ja Keski-Eurooppaan:
1) Jos sekä Suomi että Keski-Eurooppa jäävät normaaliaikaan, eroa on edelleen tunti ja Suomi on lähinnä aurinkoaikaa jolloin aurinko on korkeimmillaan ja lähinnä etelää kun kello näyttää 12.
2) Jos sekä Suomi että Ruotsi/Keski-Eurooppa siirtyvät kesäaikaan, eroa on edelleen tunti ja alueet ovat keskimäärin 15 astetta sivussa aurinkoajasta. Tällöin Suomen aikavyöhyke olisi UTC + 3.
3) Pahin skenaario on, että Suomi siirtyy kesäaikaan (UTC+3) ja muut jäävät normaaliaikaan (UTC+1). Tälllöin Suomi on sivussa aurinkoajasta ja aikaero Ruotsiin ja Keski-Eurooppaan on kaksi tuntia.
4) Paras tilanne on, että Suomi jää normaaliaikaan (UTC+2)  ja Ruotsi sekä Keski-Eurooppa siirtyvät kesäaikaan (UTC+2). Tällöin olemme samalla aikavyöhykkeellä.

Vaihtamalla aikavyöhykettä pysyvästi UTC + 3:een eli ottamalla kesäajan käyttöön Suomi häviää aina. Pysymällä normaaliajassa UTC +2 tilanne pysyy joko ennallaan tai paranee, riippuen Pohjoismaiden ja Keski-Euroopan valinnoista. 

En ymmärrä, miksi tästä edes pitäisi keskustella.

 

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu