WWF:n feikkiuutinen

Lukiko joku lehdestä että ihminen on hävittänyt 60% eläimistä kahden sukupolven aikana? Uutinen perustui WWF:n tiedotteeseen Living Planet -raportista. Ihan järkyttävää! Ihminen tappanut  yli puolet elukoista! Paitsi että kyseessä oli valeuutinen, kuten TM ansiokkaasti kertoi. Raportissa itsessään sanotaan että ihminen EI ole hävittänyt 60 prosenttia eläimistä mikä ei estä Suomen WWF:ää kertomasta että:

"Selkärankaisen määrä vähentynyt 60 prosenttia
Living Planet 2018 kertoo, että maapallon selkärankaisten määrä on vähentynyt 60 prosenttia vuosien 1970 ja 2014 välillä. Käynnissä on lajien sukupuuttoaalto, joka on ensimmäistä kertaa historiassa ihmisten aiheuttama."

Otetaas esimerkki: Minulla on sadan kanan kanala, naapurilla on kymmenen kanaa. Naapuri lahtaa kanansa eli 100 prosenttia kun minä taas jätän kanaseni henkiin, kuolee nolla prosenttia. Keskimäärin, WWF:n logiikalla, ihminen tappoi juuri 50 prosenttia po kanoista. 110 kanaa → 100 kanaa, puolet meni.

Yle joutui korjaamaan uutistaan, moni muu ei. Kertoiko Yle että uutinen oli feikki? Ei. Se pani loppuun pienen korjauksen jossa kerrottiin fiilauksista:

"Korjaus 2.11. klo 11:12: Jutun toiseen lauseeseen on lisätty sana keskimäärin. Lisäksi jutun lopussa on tarkennettu, että raportissa tutkitut lajimäärät kattavat vain pienen osan maailman selkärankaislajeista."

Itse olen aikoinani ollut WWF:n vapaaehtoisissa öljyntorjuntajoukoissa ja kerännyt puhelimitse rahaa WWF:n hankkeille, mm. merikotkan suojeluun. Minua harmittaa ylettömästi, että järjestöstä on kuoriutunut feikkiuutisia suoltava taho joka liioittelee kerätäkseen itselleen rahaa hyväuskoisilta ja hyvää tarkoittavilta ihmisiltä.

Totuudenjälkeiseen aikaan kuuluu, että mikä tahansa ilmastoon tai ympäristöön liittyvä katastrofiuutinen menee kritiikittömästi läpi. Tahot jotka periaatteessa ja julkisanotusti työskentelevät hyvän asian puolesta tuhoavat uskottavuutensa valehtelemalla.

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu